Компютърните заплахи през 2018 г.
Какви ще са киберпрестъпленията и как им се противодейства?
Новаторски и нестандартни ще са атаките в интернет, прогнозират експерти
 
02 януари 2018, 16:31 | Правен свят | Видяна: 200
 
 

Интернет прониква все повече в живота на хората. Широкото използване на "умни" устройства обаче носи редица заплахи, включително кибернетични. През 2018 г. хакерите могат да излязат извън границите на познати устройства и да започнат активно да атакуват нови системи, свързани с интернет, като например автомобили или медицински устройства, съобщава руската агенция ТАСС.

По отношение на автомобилите, киберпрестъпниците могат да заразят смартфона на собственика на превозното средство и да получат контрол върху приложение, което управлява различни функции на автомобила (отваряне на врати, стартиране на двигателя и локализиране на автомобила). По отношение на медицинските устройства, свързани с интернет, мащабът на заплахите може да варира от кражба на лични медицински данни до животозастрашаваща промяна на настройките на медицински устройства (например, на инсулинови дозатори), съобщават от Kaspersky Lab, най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер, със седалище в Москва.

Киберпрестъпниците през 2018 г. ще продължат да "хакват" различни приспособления за дома, за да създават големи мрежи от заразени устройства (botnet), които ги използват, прогнозират от Kaspersky Lab. Не само рутери и уеб камери, но дори термостати и други "умни" устройства в къщата попадат в тази рискова зона. Такива устройства стават все по-мощни, с повече възможности, поради което се увеличават възможностите за киберпрестъпници, казват експертите.

В допълнение, значителните усилия на хакерите през 2018 г. ще бъдат съсредоточени върху смартфони и таблети, според Kaspersky Lab. Киберпрестъпниците ще се насочат към всички възможни средства за разплащане, включително криптовалути. Хакерите също могат да се проникнат в компютърните системи на отделни потребители или цели организации, за да "копаят" криптовалути без знанието на собствениците.

Очаква се цялостна автоматизация на кибератаките върху банкоматите. През 2017 г. зловредният софтуер за банкомати започна да се предоставя като продукт. Според експертите следващата стъпка е пълната автоматизация на такива атаки, нещо като "набор от инструменти" за кражба на пари от банкомати. По този начин мини-компютър автоматично ще се свързва с даден банкомат, за да го зарази и активира автоматично зловреден софтуер. Други две големи компании за защита от компютърни атаки "Positive technologies" и "Eset" също очакват скок в атаките срещу банкомати.

Опитните киберпрестъпници през 2018 г. ще предприемат новаторски и нестандартни атаки, прогнозира Александър Гостев, главен експерт по сигурността в Kaspersky Lab, цитиран от ТАСС. В същото време, експерти от "Positive technologies" смятат, че отговорът на такива сложни атаки се крие в изграждането на т.нар. "центрове за наблюдение на сигурността", към който все повече компании проявяват интерес.