Министър Павлова заплашила президента с оставка заради проекта за уседналостта
Имало е известно напрежение, но вече няма проблем, коментира служебният премиер Огнян Герджиков
 
12 април 2017, 15:17 | Правен свят | Видяна: 1096
 
 

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова е поставила ултиматум на държавния глава Румен Радев, че целият политически кабинет на министерството ще подаде оставка, ако от президентството продължават да настояват за публикуване на оттегления законопроект, предвиждащ уседналост за всички избори, съобщи в. "24 часа".

Според изданието от началото на седмицата от кабинета на Радев няколко пъти искали от министър Павлова законопроектът отново да бъде публикуван за обществено обсъждане. Проектът предвиждаше промени в Закона за българското гражданство, Закона за политическите партии и в Изборния кодекс, като най-спорни бяха тези в кодекса, предвиждащи изискване за уседналост за парламентарните и президентските избори. Само ден след публикуването му, от МП свалиха проекта и обясниха, че точно тези текстове не са били съгласувани с министър Павлова, а първоначалният вариант изключвал изискване за уседналост за българите, живеещи в страни от ЕС. Натискът от президентството в последните дни бил законопроектът да бъде публикуван отново, но вече с именно това допълнение. Първоначалните коментари по законопроекта бяха, че идеята му е да се ограничи конкретно гласуването от Турция.

За напрежение по оста президент-правосъден министър призна днес и служебният министър Огнян Герджиков. По думите му обаче то било туширано след вчерашното изявление на държавния глава, в което той повтори позицията си от 6 април, но с добавката, че приветства "куража и усилията на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени".

"Имало е известно напрежение. Министър Павлова ми се беше обадила. Напрежението е свалено отдавна. Вече няма проблем. Такъв имаше преди 24 часа. Това е вече минала история", каза днес Герджиков. От прессекретариата на президента отказаха всякакъв коментар. А от МП заявиха, че за тях темата е затворена след официалното изявление на зам.-министър Деница Митрова, направено в петък.