http://www.duma.bg/node/94004
Конкурсът за съдебни изпълнители пред провал
 
27 януари 2015, 22:03 | | Видяна: 615
 

Пред провал е писменият изпит за нови 68 частни съдебни изпълнители заради обжалване на конкурса, обявен от правосъдния министър Христо Иванов. Във Върховния административен съд са внесени две жалби с искане за отмяната му.
Правосъдният министър издава заповед на 20 октомври 2014 г., с която обявява конкурс за 68 вакантни бройки. Обявената дата за писмения изпит е 14 февруари 2015 г. Допуснати до писмения тест са 499 юристи, съобщи МП. За 1 място се борят 7 кандидати.
На 19 декември 2014 г. адвокатът Владимир Василев обжалва заповедта на министъра. Твърди се, че тя е издадена в нарушение на Закона за частни съдебни изпълнители, защото 68-те свободни бройки не са обосновани. По закон на 30 000 жители може да има по един ЧСИ. Атакуван е и начинът на изготвяне на заповедта.
На 23 януари тричленен състав на ВАС се произнася, че искането за спиране изпълнението на заповедта на министъра е неоснователно. Определението на ВАС подлежи на обжалване пред 5-членен състав.
На 9 януари е входирана нова жалба от адвокат Светозар Манев, с която отново е атакувана законосъобразността на министерската заповед за конкурса. "Всички участници в конкурса при евентуално успешно класиране не биха могли да заемат съответните "вакантни места", тъй като на практика няма такива", пише в жалбата.
Тричленен състав на ВАС е обединил двете дела. До момента магистратите не са се произнесли. Ако решат, че искането за спиране на заповедта на правосъдния министър е основателно, конкурс на 14 февруари няма да има.

 
Дума