Заради клеветнически твърдения
Бойко Борисов осъди Волен Сидеров за 180 000 лева
Лидерът на ГЕРБ: Винаги съм вярвал в българската съдебна система. Скоро и други такива ще си получат заслуженото
 
13 август 2014, 16:39 | Правен свят | Видяна: 1335
 
 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще трябва да плати засега 180 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

На 8 август т.г. излезе решението на съдия Теодора Нейчева от Софийския градски съд, с което Сидеров е осъден да заплати сумата заради четири клеветнически твърдения срещу Борисов. Освен това лидерът на "Атака" трябва да плати и 12 655 лева разноски по делото. Решението, обаче, не е окончателно, то подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок.

Искът на Борисов е по Закона за задълженията и договорите и е за общо 200 000 лева – по 50 000 лева за всяка клевета. Каквато и сума да получи след края на делото, лидерът на ГЕРБ щял да дари парите.

На 7 юни 2013 г. във в. "Монитор" излиза интервю с Волен Сидеров със заглавие "Цветанов е едно от най-зловещите лица на Прехода". Във въпросното интервю лидерът на "Атака" излага четири свои твърдения, заради които е осъден.

Така например казва, че Борисов е "покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки", за което съдът е присъдил 50 000 лева обезщетение за неимуществени вреди.

Други 50 000 лева са присъдени за думите на Сидеров, че лидерът на ГЕРБ "е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за наркотрафик".

40 000 лв. пък са за изказването на лидера на "Атака", че Борисов "е покровителствал и пряко се е облагодетелствал от контрабанда".

И накрая – още 40 000 лева за извода му, че в резултат на гореописаните престъпни дейности Борисов е получил "поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява".

Сидеров ще трябва да плати и законната лихва върху сумата, считано от датата 7 юни 2013 година.

Мотивите на СГС все още не са качени на сайта. От кантората на адвоката на Борисов – Марин Марковски, съобщиха малка част от аргументите на съда. "Да се приписват публично грозни престъпления, е опит за дискредитиране и за унищожаване на авторитета на Бойко Борисов, който е лидер на партия", се казвало в мотивите на СГС.

След като решението на съда стана известно, лидерът на ГЕРБ написа в профила си във Фейсбук: "Винаги съм казвал, че вярвам в българската съдебна система. Осъдих Волен Сидеров за четири клевети срещу мен и съдът реши, че клеветникът Сидеров ще трябва да ми заплати общо почти 200 000 лева, в това число и разноските по делото.

Крайно време е в българската политика да започнем да говорим за проблеми и решаването им, а не да се използва езикът на омразата – чрез хвърляне на обиди и клевети, които като опорни точки да очернят противника. Крайно време е обидните и клеветнически квалификации, които се превърнаха в основен лайтмотив на предизборните кампании на моите политически опоненти, да бъдат заменени с толератни кампании, в рамките на политическите идеи и решаването на проблемите на хората.

С клеветниците само съдебните дела могат да решат проблема, скоро и други такива ще си получат заслуженото.

На пръв поглед сумата, която Сидеров трябва да ми изплати, изглежда голяма, но вредите за репутацията ми, която съм градил цял живот, са много по-големи. Благодарение на нея съм бил мажоритарно избиран на всички постове до сега, а като лидер на ГЕРБ съм създал партия, която е печелила над 10 избора последователно. Приеман съм от Белия дом до Берлин и от Лондон до Париж, получил съм най-високите полицейски награди на почти всички служби в света именно за борба срещу организираната престъпност. Затова нанесените ми щети са доста повече от тази сума."

Бойко Борисов води три дела за клевета срещу Николай Бареков, които са в Софийския районен съд. Отделно лидерът на ГЕРБ е завел искова молба в СГС по ЗЗД срещу бившия вече депутат от ДПС Йордан Цонев за сумата от 50 000 лева. В края на миналата година от парламентарната трибуна Цонев заяви: "А основателят на СИК е Бойко Борисов. Той е мутра."

Срещу лидера на "Атака" има няколко искови молби в СГС. Едната е на продуцента на "Глобал филмс" Магърдич Халваджиян. Искът е за 20 000 лева, а поводът е обидата, отправена от Сидеров към продуцента, когото нарече "измекяр", както и тежките думи по адрес на водещата на предаването "Господари на ефира" Мария Игнатова, наречена "проститутка".

Лидерът на РЗС Яне Янев също е депозирал в СГС искова молба срещу Сидеров за 200 000 лева - отново за отправени обиди. Валери Симеонов, собственик на ТВ "Скат" също съди лидера на "Атака" за 35 000 лева.