Делян Пеевски:
Не съм началник на съдебната власт - иначе нямаше да съм тук, а убийците ми да са на свобода
 
16 юни 2014, 14:15 | Правен свят | Видяна: 1656
 

Снимки:БГНЕС

 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски не бил началник на съдебната власт, увери лично той журналистите, които днес го чакаха повече от час пред столичното следствие, където бе разпитван. Пеевски е дал показания и по двете производства, в които беше замесено името му - като свидетел по делото за опита за убийство срещу него, предизвикало скандал в публичното пространство през последните дни, и във връзка с проверката по сигнала на "Протестна мрежа" за съмнителни обвързаности между него, Цветан Василев и Николай Бареков.

На излизане Пеевски бе лаконичен, но пожела да опровергае спекулациите, които, по думите му, идвали от "кръга "Капитал", че бил началник на съдебната власт. "Ако бях такъв, надали моите убийци щяха да бъдат пуснати и днес да съм тук, а другите да ги няма", каза депутатът.

Той визира тримата мъже, които прокуратурата обвини, че са опитали да го убият през месец май, но опитът не успял, защото... са били задържани през юни. Тъй като прокуратурата вече четвърти ден упорито мълчи за разследването по опита за убийство на Пеевски, от думите му може да се направи извод, че е възможно да има и други, които ще бъдат задържани и обвинени. В събота Софийският градски съд определи, че няма никакви доказателства срещу тримата обвиняеми Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, поради което те бяха и пуснати без мярка за неотклонение

"Надявам се всички лица, които ги търсят, да ги издирят и се надявам, както се занимават по "Протестна мрежа", по една корпоративна организация, която служи на Иво Прокопиев, се надявам...много сигнали сме пускали за Иво Прокопиев и той да е тука, както аз съм тука и други лица, които не са в България", бяха думите на Пеевски, който може би има предвид собственика на КТБ Цветан Василев, който е в чужбина.

Той не бе особено словоохотлив и не даде отговор на въпросите, кой го е предложил за шеф на ДАНС и има ли какво да дели с Цветан Василев. Каза само, че всеки човек се страхува за живота си.

Покрай мълчанието около делото за опита за убийството на Пеевски, в основен говорител по темата в последните дни се превърна адвокат Николай Хаджигенов, който защитава обвиняемия Христов и единствен от запознатите с материалите по делото, се съгласи да ги коментира. Днес Пеевски заяви, че адвокатът "е близък с едно лице, което не е в България".

Тия дни нееднократно бе поставян въпросът, че Пеевски все още не е бил разпитван в рамките на разследването за опита за убийството му. Същевременно в някои медии излезе информация, че сигналът за подготвяния срещу него атентат първо бил подаден от неговите лични охранители, които били увещавани да съдействат за уточняване на маршрута на депутата срещу 50 000 лв. Охранителите съобщили на Пеевски, който пък сигнализирал МВР.

Днес Пеевски също бе придружаван от солидна охрана, като част от гардовете му бяха плътно до него през цялото време, а други чакаха в района на следствието.

 

Ръководството на КТБ: Кой убива длъжника си, бе, хора?

 

Кой убива длъжника си бе, хора, това е нелепо? Това заяви днес изпълнителният директор на КТБ Георги Христов в отговор на въпрос, свързан с твърденията от миналата седмица, че мажоритарният собственик на банката Цветан Василев е поръчал убийството на депутата Делян Пеевски. По думите на Христов напрежението между двамата е започнало заради две експозиции към "лица, които формално нямат нищо общо с Делян Пеевски".

Става въпрос за два проблемни кредита от около 25 и 28 млн. лева, отпуснати за „Булгартабак”, който формално не е на Пеевски. Плащанията по тези кредити са спряли преди месец, а когато КТБ е предприела мерки по блокиране на обезпечението, започнали и проблемите.

Това стана ясно по време на специална пресконференция в БТА с участието на двамата изпълнителни директори на КТБ Георги Христов и Илиан Зафиров, както и на адвокат Любомир Денев, член на Надзорния съвет.    

Шестима представители от управата на КТБ са получили едновременно призовки за разпит на 9 юни, понеделник. Те трябвало да се явят на разпит в Софийската градска прокуратура едновременно на 11 юни в един и същи час - 10 часа. За същото време е било насрочено и Общото събрание на акционерите на КТБ. Четиримата призовани поискали да бъдат разпитани по друго време, дори още в същия ден, но им било отказано.

Според Георги Христов, връчването на призовките било "нескопосано шоу" с цел да се провали провеждането на общото събрание. На разпитаните служители на банката не им станало ясно защо са извикани, още повече, че задаваните въпроси били от "общообразователен характер”, а техните отговори могат да се намерят в интернет.

Офиси на банката не са били претърсвани по време на прокурорско-полицейската акция в петък, 13-ти, в офис сградата на бул. "Цар Борис III" 159, оттам не са изземвани документи. 

Претърсвани са били единствено офисите на фирмата "Бромак", които се намират в същата сграда и чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев.

Засега банката не е претърпяла вреди и няма намерение да съди държавата, заяви адвокат Любомир Денев.