Прокуратурата тайно разпита Мирослав Найденов, прави го защитен свидетел
Осигурена му е лична охрана от МВР, срещу което бившият министър даде показания
 
25 април 2013, 17:40 | Ралица Петрова | Видяна: 1703
 
Колаж: БГНЕС
 

На бившия земеделски министър Мирослав Найденов е осигурена лична охрана от МВР, защото от днес той е със статут на защитен свидетел по т.нар. афера "Българският Уотъргейт". Тази сутрин в интервю за бТВ Найденов обвини Цветан Цветанов в незаконно подслушване на всички министри от кабинет "Борисов". Бившият земеделски министър призова Цветанов да подаде оставка. По-късно днес Найденов бе изключен от партия ГЕРБ.

Веднага след интервюто на бившия земеделски министър пред бТВ прокуратурата го е викнала на разпит. Найденов обаче се оказа и най-укриваният свидетел. От прокуратурата съзнателно заблудиха журналистите къде ще се проведе разпитът, като ги пратиха в сградата на Специализираната прокуратура, където във вторник и сряда по същото дело бяха разпитани бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и лидерът на БСП Сергей Станишев. Едва когато разпитът на Найденов приключи, стана ясно, че той се е провел в Съдебната палата, в кабинет на четвъртия етаж. Разпитът е продължил няколко часа, след това Найденов бе забелязан да влиза в Софийската градската прокуратура.

Разбра се, че пред наблюдаващия прокурор Найденов изразил опасения за живота си и поискал охрана. Говорителят на СГП Румяна Арнаудова поясни, че там защитеният свидетел е изчакал организирането на личната му охрана от МВР, след което е бил тайно отведен. Засега само Найденов има лична охрана, не и семейството му, което по негови думи е зад граница, за да се гарантира спокойствието му.

Така или иначе, говорителят на СГП не отговори на въпроса логично ли е точно МВР да охранява Найденов при положение, че той свидетелства срещу бившия ръководител на ведомството Цветан Цветанов. Прокуратурата нямала друга законова възможност да осигури защита, освен посочената в чл. 123, ал. 2, т.1 от НПК. "Наблюдаващият прокурор, по искане на свидетеля, е взел мярка за защита на този свидетел. Осигурена му е лична, физическа охрана, тъй като доказателствата по делото и по повод на отправеното искане наблюдаващият прокурор е преценил, че е налице основание да се предприеме тази мярка, тъй като е възможно в резултат на свидетелстването да възникне или да е възникнала вече реална опасност за здравето и живота на свидетеля", каза Румяна Арнаудова. Тя не отговори и на въпросите от какво и от кого се страхува Найденов и дали това е Цветан Цветанов.

И още един въпрос остана без отговор - какви преки наблюдения може да има Мирослав Найденов за незаконно подслушване, за да бъде призован за свидетел и то защитен - дали не става дума само за негови усещания и впечатления или има реални доказателства.

В тайна остават показанията му пред разследващите. Все пак от прокуратурата казаха, че освен че е преразказал интервюто си, дадено пред бТВ, той добавил и нови обстоятелства.

Румяна Арнаудова отказа да отговори и на въпросите защо едва сега Найденов съобщава за поголовно подслушване на министри от кабинета "Борисов", не е ли укрил данни за извършено престъпление, което го прави съучастник. А на въпрос дали ще бъдат разпитани и лицата, които бяха споменати от Найденов – президентът Росен Плевнелиев, бившият премиер Бойко Борисов, Трайчо Трайков, Симеон Дянков и други, говорителят на СГП заяви, че ако се наложи, всички ще бъдат разпитани.

Както е известно, Мирослав Найденов е обвиняем по друго дело. Три са обвиненията срещу него – за принуда, предлагане на подкуп и злоупотреба с власт. На въпрос дали бившият земеделски министър не използва прокуратурата, за да сключи сделка по собственото си дело, Румяна Арнаудова заяви, че българското законодателство не допуска такъв вид "сделки".