Развитие
Цацаров предлага дисциплинарно наказание за Кокинов
Ангел Илиев пред главния прокурор: Може да съм сгрешил, може да не съм разпределял правилно, но никога не съм оказвал натиск върху Стойчо Ненков
 
14 март 2013, 14:10 | Ралица Петрова | Видяна: 7151
 
 

Главният прокурор Сотир Цацаров днес е внесъл предложение за дисциплинарно наказание на градския прокурор на София Николай Кокинов. Това съобщи самият Цацаров на брифинг днес в сградата на Висшия съдебен съвет.
Предложението за дисциплинарно наказание е провокирано от установено нарушение на случайния принцип за разпределение на делата. Става дума за случая, в който е бил определен Георги Тафров за наблюдаващ прокурор по дело срещу длъжностни лица от НЕК за продажба на ток на чуждо дружество на занижени цени.
В рамките на производството ще се установи дали е вярно написаното върху кориците на делото, че Тафров е определен след указания от Върховната касационна прокуратура, както твърди Николай Кокинов. Засега става ясно само, че Христо Граматиков от ВКП, който е бил посочен като човекът, дал указания, отрича това.

Междувременно днес главният прокурор потвърди, че апелативният прокурор на София Ангел Илиев действително е подал оставка. Това е станало във вторник, ден преди да се проведе заседанието на дисциплинарния състав по производството срещу него. Причината за оставката е определението на СГС по мярката за неотклонение на прокурор Стойчо Ненков, в което съдът приема, че Илиев е упражнил натиск върху Ненков при разпределянето на делото САПАРД. "Може да съм сгрешил, може да не съм разпределял правилно, но никога не съм оказвал натиск върху Стойчо Ненков", е казал Ангел Илиев на главния прокурор. Илиев добавил, че подаването на оставка е най-достойният изход от създалата се ситуация.
Според Сотир Цацаров независимо от оставката на Илиев дисциплинарното производство срещу него за нарушаване на случайното разпределение трябва да продължи.

На днешното си заседание пък Висшият съдебен съвет възстанови на длъжност следовател бившия депутат Делян Пеевски. Гласуването мина единодушно и без дебат. Делян Пеевски сам е подал молба за възстановяване на длъжност. Точката бе вкарана като извънредна в днешния дневен ред на заседанието.