Колко струва нотариалната покана?
Създадена от А на 15 юни 2018
Започни с:    Първите | Последните
Отговор
45
Иха!
|
нерегистриран
03 февруари 2020, 20:26
3
0
До коментар [#44 #undefined] от " ":

Това със 70-те процента отчисления отдавна се върти по форумите.
Най-добре да премахнат частниците и отново да се работи само с държавни нотариуси, така ли? Ами направете една ударна фейсбук група и действайте. Но ще ви гледам сеира, като трябва държавният нотариус да търчи по стари баби, по болниците и в затворите за някоя заверка!
44
|
нерегистриран
30 януари 2020, 20:35
2
-3
До коментар [#43 #undefined] от "Иха!":
Поканите не са скъпи-струват 31,20 ст, а всеки ,който дръзва да поиска 1 стотинка повече, или да откаже да връчва извършва закононарушение.
Що се отнася до нотариалните актове-таксата е абсурдно висока, не е обосновано да зависи от матириалния интерес-дали се купува селска къща за 1000 евро, или тризонет на жълтите павета работата е една и съща. Реално един нотариален акт не трябва да има такса повече от 20-30 лева, без значение от матириалния интерес.
Но дори и да е сегашната такса-е редно да има и държавни нотариуси, и таксата да е за държавния бюджет, а не за бездънния джоб на частника, . Какъв е интересът на държавата няколкостотин лица да станат милионери-от дейност с ниска правна сложност ,за сметка на останалите седем милиона граждани?
Крайно време е за отчисления-поне 70 процента от таксите, въвеждане на временен лиценЗ-примерно 6 години да си нотариус-И ПОСЛЕ ДА ХОДИШ НАНОВО НА КОНКУРСЕН ИЗПИТ, заедно с другите кандидати, периодични ,ежегодни атестационнни изпити-с ел проверка на квалифискацията, въвеждане на държавен нотариус , паралелно с частника, преустановяваве участието на нотаруси при продажби на коли, публикуване доходите на нотариуси-(както го правят съдиите, и не само те по съотвения закон за публичност на имуществото на общественозначимите професии), отваряне досиетата на нотариусите, както се случи с досиетата на останалите общественозначими професии, забрана за преместването-начин да се заобиколи конкурсното начало-играеш на конкурс за село, а се местиш в София-по важни причини-че кой не може да посочи важни причини, замяна на вечмното заместване от помощници.
43
Иха!
|
нерегистриран
30 януари 2020, 10:22
4
0
Поканите са ви скъпи, ама не се оплаквате, когато ви пишат актовете без пари и събират само такса за удостоверяване и като дават консултации по тежки преписки без нито един лев!
42
?
|
нерегистриран
27 януари 2020, 08:21
0
0
До коментар [#12 #undefined] от " тарифата е написана неясно":
Тоест-по описаната от вас мотивировка-нотариална покана от една страница струва 31,20 с ДДС, и нито стотинка повнече?. Дисциплинарно нарушение ли е надписването?
Еретичен въпрос-надписването на нотарилна такса влиза ли в текста на НК, например чл 225- " получи за услуга възнаграждение, по-голямо от законно допустимот ", ил не влиза в този текст?
41
Възмутен
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 18:05
8
-2
Абе овцо почваш да ме дразниш , кви са тия тарифи ,какви са доходите в ш.българия ?

Работа
40
Горкичкият 38
|
нерегистриран
24 октомври 2018, 07:44
9
-10
Единствено те съжалявам и нищо повече.
39
лелииии
|
нерегистриран
24 октомври 2018, 07:43
14
-9
Тук някой много го заболя, че е беден цървулин и не може да си плати нотариалната покана, та ме праща за хапчета. Купи си ти хапчета, ама май пари нямаш, кажи какви искаш, ще ти купя от парите за нотариалната покана. хахахахааааааа
38
до 37
|
нерегистриран
24 октомври 2018, 05:33
10
-9
До коментар [#37 #undefined] от "do 36, 33 i t.n.":
Твърде си посредствен до оглупяване и незначителен, и очевидно се нуждаеш от мерки по ЗЗ, двойна доза хапчета и от ново направление за специалист...
Истината боли.
37
do 36, 33 i t.n.
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 23:03
11
-9
Не си ми на нивото, като ти чета простотиите и разбирам защо нищо не разбираш. Ама гьола, в който вирееш е миризлив, такъв и заслужаваш. Та последно с плиткия си мозък разбра ли колко струва нотариалната покана....
36
до 34
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 18:38
10
-11
Не съм 33, и не е редно да се меся в чужд спор, но те съветвам да се лекуваш. Много объркано, до степен на обцесивност писание си написал...
35
хахаха
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 18:26
15
0
Нотариалната покана е много скъпа, ама много. Предлагам да си връчвате поканите през съдии-изпълнители за по-евтино.
34
до 33
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 18:15
12
-11
Много некомпетентно изказване, с пpавописни гpешки! Когато ви откажат да вpъчат покана и ако таксата не ви се нpaви, можете да подадете жалба. Забелязвам, че не сте зает и предимно пишете във форума неща, от които нищо не разбирате и затова ви каня да връчвате поканите, ще ви давам цялата си такса, без ДДС-то, но пък вие предложихте законодателни промени, сигурно ще са много гражданите и фирмите, които ще разчитат в 21 век да им връчват съобщенията след 3 месеца или това ще бъде поредното основание за корупция. Наистина - ЗАПОМНЕТЕ - вече не живеем в социалистическия строй, където всички бяха равни, не го забравяйте, когато го забравите, започвате да мислите за работещите и прогресиращи хора. В капитализма всяка жаба трябва да си знае гьола, явно е, че вашия не ви харесва - много ли ви мирише гьола?
33
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 14:24
14
-11
Последните няколко "мнения" тотално оспамиха темата. Появи се някакъв да обяснява колко е тежко да си нотариус(а истината е-това е дейвност с ниска правна сложност-невероятно високо заплатена(излиза,че сте дори повече от съдии от ВКС, или прокурори от Главна прокуратура), неносене на отговорност-при нищожност страните се съдят помежду си, нотарито пари не връща).
Друг форумец пък пусна няколко повтарящи се мнения, за това колко "уоши" са брокерите. Ми темата е за нотариусите, пусни си тема за брокерите, който те спира,, щом те терзае темата.
Трети пък почна да дава съвети кой да отиде и да стане призовкар в нотариална кантора. Дори и заплащане , ама от чуждо име предложил, миличкият.

А темата е ясна-колко струва нотариална покана. Темата е интересна, защото няма кантора да иска една и съща такса, въпреки,че в тарифата таксата е посочена, макар и непряко, а следва да извършиш събиране на три числа и да добавиш ДДС. Вече беше посочено,че това не е коректен подход при определяне на таксата-можеше спокойно да е написано директно в тарифата.

Както и да е. Беше даден отговор колко е тарифата. С точност до стотинка. Досега посоченото число не е опровергано, с аргументация защо. Посочената сума не се иска из канторите. Масово се искат по -високи суми, напълно незаконно.
Нещо повече-факт е,че нотариусите отказват да връчват покани . Което е незаконно, и е дисциплинарно нарушение. Това го отбелязахме, и в отговор последваха лични квалификации, но не и опровержение-защо смятате,че отказ да се връчи нотариална покана, не е дисциплинарно нарушение.
Трето-беше даден и съвет какво да се прави, ако ви откажат да ви връчат покани, или ви поискат повече. И този отговор не се хареса на нотариалното лоби, но отговорът не е опровережение-в смисъл,че съветът е неправилен, неточен-и защо-ако смятат така, а отново лични квалификации. Това е милиционерски подход, изучаван в Симвеоново-на аргументи по същество да се отговаря с коментари intuitu personae. Това не е изненадващо, и поради това,че милицията е инсталирала своите кадри-не само в нотариата, в съда, в прокуратурата. И като си учил челни стойки правен спор и аргументация е трудна работа.
32
до 25
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 12:48
13
-7
Най-накрая нещо отговорно и компетентно да бъде писано по темата
А до №25 --бих го посъветвал....
щом се нуждаеш от тази работа просто посети която и да е кантора...ще те назначат на момента--стига да отговаряш на някои условия де /въпроса е дали ти стига компетентността за да проучиш сам какви са те/.Мисля ,че даже ще ти предложат и цялата такса само и само да свършиш работата,даже кантората ще заплати от джоба си данъка и ДДС-то пак само и само.....
Дотук със съветите-видно е,че си знаеш и можеш така,че оправяй се сам....пък ако може и да не пишеш глупости...поне да не спамиш темата,а да помогнеш на автора и!!!
31
само минавам
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 10:13
17
-7
Не желая да се отклонявам от темата, ама до нотариалните покани ли опряхме, в смисъл това ли е най-големия проблем? В ума си не мога да побера наивната доверчивост на гражданите, когато неграмотни брокери им обясняват правната сделка и фактическото състояние на имота, без да имат нито образователния ценз за това, нито житейския опит. Толкова глупости се изговарят по една сделка от тях, и хората толкова много вярват на това, защото точно това искат да чуят. Те не искат да слушат, когато има проблеми, просто това не им харесва. Лице без никакво образование, сигурна съм, че голяма част от тях не могат и да пишат правилно, получават минимум 5000 лева по една сделка, без да ги декларират даже, като така ощетяват гражданите, бюджета и т.н., без да носят и минимална отговорност за глупостите, които са изговорели. Питам аз, кога на тези хора ще им се вмени някаква макар и минимална отговорност за "работата", която вършат. И под глупости, може би е по-правилно да се каже заблуждаващи действия!
30
само минавам
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 10:13
14
-7
Не желая да се отклонявам от темата, ама до нотариалните покани ли опряхме, в смисъл това ли е най-големия проблем? В ума си не мога да побера наивната доверчивост на гражданите, когато неграмотни брокери им обясняват правната сделка и фактическото състояние на имота, без да имат нито образователния ценз за това, нито житейския опит. Толкова глупости се изговарят по една сделка от тях, и хората толкова много вярват на това, защото точно това искат да чуят. Те не искат да слушат, когато има проблеми, просто това не им харесва. Лице без никакво образование, сигурна съм, че голяма част от тях не могат и да пишат правилно, получават минимум 5000 лева по една сделка, без да ги декларират даже, като така ощетяват гражданите, бюджета и т.н., без да носят и минимална отговорност за глупостите, които са изговорели. Питам аз, кога на тези хора ще им се вмени някаква макар и минимална отговорност за "работата", която вършат. И под глупости, може би е по-правилно да се каже заблуждаващи действия!
29
само минавам
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 10:13
11
-7
Не желая да се отклонявам от темата, ама до нотариалните покани ли опряхме, в смисъл това ли е най-големия проблем? В ума си не мога да побера наивната доверчивост на гражданите, когато неграмотни брокери им обясняват правната сделка и фактическото състояние на имота, без да имат нито образователния ценз за това, нито житейския опит. Толкова глупости се изговарят по една сделка от тях, и хората толкова много вярват на това, защото точно това искат да чуят. Те не искат да слушат, когато има проблеми, просто това не им харесва. Лице без никакво образование, сигурна съм, че голяма част от тях не могат и да пишат правилно, получават минимум 5000 лева по една сделка, без да ги декларират даже, като така ощетяват гражданите, бюджета и т.н., без да носят и минимална отговорност за глупостите, които са изговорели. Питам аз, кога на тези хора ще им се вмени някаква макар и минимална отговорност за "работата", която вършат. И под глупости, може би е по-правилно да се каже заблуждаващи действия!
28
.
|
нерегистриран
23 октомври 2018, 08:45
13
-9
Много е лошо незнаещ да дава акъл, ама много. Разбира се, че имаше години, когато нотариусите назначаваха на граждански договор призовкарите на съда, за да връчват поканите, докато не излезе решение на ВКС, според което само служител на нотариална кантора може да връчва покани, а такъв е само лице на трудов договор. Да не говорим, че работата на призовкарите е да връчват съобщения и само това, докато нотариусите имат доста други задължения. И още нещо - един призовкар има минимум 3 месеца да връчи призовка, докато нотариуса има по закон 7 дни да предприеме връчването, които за съжаление клиента никога не е готов да му даде, защото както казах и преди - всички бързат и всичко е за вчера. Но абсурдното наистина е, че обслужването в нотариалните кантори е на много високо ниво и това води до негативи - така хората си мислят, че всичко, което правим е много лесно.
27
.!.
|
нерегистриран
22 октомври 2018, 17:47
11
-12
Как призовкарите на съда, прокуратурата или МВР -всички те работещи за много ниски, твърди заплати успяват да връчват без проблеми, дори и в "тежки" квартали -като Красна поляна, Хр. Ботев, а свръхплатените нотариуси-от вършене на дейност с ниска правна сложност не успяват да връчват.
Предлагам законодателно изменение-нотариалните покани да се връчват чрез нотариус, но той да има право да ползва призовкарите на съда-ако сам не се справя да връчва. Но това да не води до натоварване на клиентите -същата такса от 31,20 ст нотариусът да заплаща към съда. Съдебните призовкари се справят-виждате, намират страните дори във Факултето.
Но сегашната ситуация да не можеш да си пратиш съобщението, и да те карат да плащаш повече от посочената такса, или директно да ти отказват(което е незаконно, и дисциплинарно нарушение) не може да продължава.
26
.
|
нерегистриран
22 октомври 2018, 17:38
14
0
Проблемът е по-скоро кадрови, защото се оказва, че при връчване на покана служителите на нотариални кантори срещат огромни затруднения, а няма юрист, който да желае да връчва покани на каквато и да е цена. Аз лично наех преди време едно лице на което плащах 30 лева на покана само и само да обслужваме хората и да не ги връщаме и в един момент, той отказа. След това дълго време не намерих, накрая намерих, но не на пълен работен ден. Ще кажете защо не отиде нотариуса, той само печати удря, ами защото преди да удари печата извършва доста правна дейност. И тъй като нивото на обслужване е много високо, затова хората така мислят. Но ако чакат както едно време по седмица за извършване на сделка, ще знаят, че и много друга работа вършат нотариусите. Затова в канторите работят не по-малко от четирима служители, защото наистина се върши доста дейност. Да не говорим като влязат в канторите, искат сделката да се изповяда за 10 минути, защото видиш ли нямали време, и като това не се случи, са сърдити. Ако беше само печата нямаше да е така, но тук мнозинството гласува за този строй, който по естеството си не се гради на равенство, но и мнозинството се ядосва защо е така-това е социалната лудост тук.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име (коментирате, като нерегистриран)
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно