Първа крачка към сбъдването на мечта на главния прокурор
По заръка на министерството на правосъдието се пише проект за изцяло нов НК
Първа крачка към сбъдването на мечта на главния прокурор

Да се разделят престъпленията от простъпки, да се намалят давностните срокове на леките провинения, да се засили прилагането на пробацията, да отпаднат "мъртвите текстове" в Наказателния кодекс (НК). Това са само част от идеите, заложени в концепция за проект на изцяло нов НК, изготвен от юриста д-р Ива Пушкарова по поръчка на министъра на правосъдието Миглена Тачева. Проектът е качен на сайта на правосъдното ведомство.
В него се предлага отделянето на някои по-леки престъпления, които ще се наричат простъпки. Тази идея не е нова. Откакто е избран за главен прокурор Борис Велчев "мечтае" да се разделят престъпленията от простъпки като по този начин ще се облекчи до голяма степен и работата на държавното обвинение. Някои юристи пък предлагат наказанията за простъпките да бъдат налагани от началниците на РПУ към МВР.
Другото предложение в проекта е да се определи по-малка давност за преследване на по-леките престъпления, които са и най-масови. Мотивите на д-р Пушкарова са, че "давностните сроковете не са съобразени с разбирането на законодателя за идентична обществена опасност на умишлените престъпления, наказуеми с лишаване от свобода до три години, и непредпазливите престъпления, наказуеми с лишаване от свобода до пет години".
За непредпазливите престъпления наказателното преследване се погасява с изтичането на срок, два пъти по-дълъг от този за умишлените престъпления, твърди д-р Пушкарова. Тя допълва, че явно и законодателят прави същия извод, защото подготвя амнистия именно за тези две категории престъпления. Накрая тя предлага за този вид престъпления давността да е две години.
Според Пушкарова трябва да отпаднат някоя много остарели състави в НК. Тя цитира няколко като например безкористно ухажване – текст, който съществува още от социализма.
Юристът настоява да се засили прилагането на пробацията, която в почти всички европейски страни се третира по-скоро като възпитателна мярка, а не наказателна, както е у нас. Според нея няма нищо лошо в някои случаи да се налага пробация вместо административно наказание по чл. 78а от НК.
Накрая д-р Пушкарова критикува законодателната власт, която в последните години вместо да изготви изцяло нов НК, ремонтира сегашния и заради това се получават големи безумия. Пушкарова недоумява от факта, че често наказанията на някои видове престъпления се увеличават над 5 години, само и само да може при доказването им да се прилагат специални разузнавателни средства. По-скоро трябва да се направи преоценка на обществената опасност на въпросните престъпления, а не да се увеличава наказанието заради възможността за използване на "бръмбарите", смята Пушкаров. Това, според някои, е още едно доказателство, че държавата не може да се справи с престъпността.


 

 


 

 


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно