Шефът на МВР се разсърди на Народното събрание

Поводът е ремонтът на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), с който депутатите ограничиха достъпа на полицаите и дознателите до данните за телефонните разговори, есемесите и имейлите, съхранявани от мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги, както и до разговорите в Skype и ICQ.

"Страх ме е да си помисля, че някакви лични мотиви могат да се намесят в един такъв въпрос. Ако досега служителите на реда са имали възможност за минути да получат информация от телефонните оператори за разговорите на лице, което е обект на разследване, то след приемането на измененията в закона това ще става за дни, защото се изисква съдебно разрешение", заяви вътрешният министър Михаил Миков от парламентарната трибуна. И уточни: "С направените промени се препятства борбата срещу престъпления, които не са тежки, но които влизат във фокуса на обществения интерес – сводничество, разпространение на детска порнография, интелектуално пиратство и други."

Вътрешният министър има право да се сърди. Но не на парламента, а на собствените си служители, защото статистиката е безпощадна: въпреки досегашния либерален режим за предоставяне на подобни данни, успехите на МВР в борбата срещу посочените от министъра престъпления, са повече от мизерни.


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно