ВКП взе на спецотчет нападенията срещу частни съдебни изпълнители
ВКП взе на спецотчет нападенията срещу частни съдебни изпълнители
Боя над Атанас Атанасов е последният случай за насилие спрямо частен съдебен изпълнител

Върховната касационна прокуратура (ВКП) и МВР са взели на специален отчет делата за престъпления, свързани с посегателство върху частни съдебни изпълнители (ЧСИ). Това стана ясно на специална среща между ръководството на Камарата на частните съдебни изпълнители и представители на ВКП, МВР и Министерство на правосъдието по повод на посегателствата срещу личността и имуществото на ЧСИ.
Последното нападение върху частен изпълнител беше на 12 февруари т. г., когато пред дома му в Пловдив бе нападнат и пребит Атанас Атанасов. Той е бит с метални тръби, откаран е в болница с фрактура на черепа и опасност за живота. Стана известно, че в прокуратурата и полицията има десетки сигнали срещу Атанасов за документни измами, водят се и дела.
По данни на Камарата на ЧСИ до края на 2008 г. има 8 регистрирани покушения срещу частни изпълнители и тяхно имущество. В нито един от тези случаи не е открит поръчителя, по два от тях са разкрити извършителите. Работата на никой от нападнатите частни изпълнители, освен Атанасов, не е поставяна под съмнение.
На срещата с Камарата представителите на МВР и прокуратурата са изложили конкретни факти за сериозната работа на институциите по всички досега извършени нападения, като вече има осъдени лица с влязла в сила ефективна присъда "лишаване от свобода". Набелязани са били и конкретни мерки за пресичане и превенция на тези престъпления. Уточнили са се стъпки за по-добро взаимодействие между институциите, най-съществената от които е да се определят лица за постоянна връзка, да се изготвят законодателни промени в Наказателния кодекс, предвиждащи увеличаване на размера на наказанията и провеждане на регулярни срещи на централно и регионално ниво.
Частните съдебни изпълнители са лица, които упражняват делегирана държавна власт във връзка с принудителното изпълнение и посегателствата срещу тях са приравнени на такива срещу съдия, прокурор и полицай, като се наказват с възможно най-тежките наказания.
В прессъобщението на Камарата се изразява благодарност към ръководствата на МВР, прокуратурата и Министерството на правосъдието за подкрепата им за една от най-успешните реформи в българската съдебна система – тази на частното изпълнение. Институциите са заявили, че твърдо стоят зад тази толкова важна за държавата и обществото професия.


 

 


 

 


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно