Министерство на правосъдието коригира проекта на депутати за криминализиране на нерегламентираните превози
Ведомството подкрепя по принцип идеите на народните представители от ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти, но им предлага уточняващи детайли
Министерство на правосъдието коригира проекта на депутати за криминализиране на нерегламентираните превози

Министерството на правосъдието (МП) нанесе "корекции" по предложения от група народни представители от ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти проект за изменение на Наказателния кодекс (НК), с който да се криминализират нерегламентираните превози на пътници. Това става ясно от становище на ведомството, депозирано в Народното събрание, в което се казва, че МП  "подкрепя по принцип" така предложените изменения.

От Министерството припомнят, че основен принцип за създаването на един наказателен състав, чрез който законодателят цели да криминализира определено деяние като престъпление, следва да се отличава от административното нарушение със своята специфика и с по-високата степен на обществена опасност.

"В случая предложеният текст за нов чл. 234г от НК, в голяма степен възпроизвежда текста на чл. 93 и сл., чл. 96-966 от ЗАвП. Създаването на нов престъпен състав в НК предполага съобразяване на всички обективни и субективни признаци на състава на престъплението, както и степента на обществената опасност на деянието и на дееца, което ясно да го разграничава от административните нарушения. В тази връзка, ако от народните представители се възприеме необходимост за криминализиране на незаконния превоз на пътници с цел да бъдат защитени по наказателноправен ред обществените отношения, осигуряващи на гражданите безопасен и регламентиран транспорт, предложената проекторазпоредба за нов чл. 234г следва да бъде преформулирана, за да е налице диференциация между административната и наказателната отговорност", пише в становището на МП.

От ведомството обръщат внимание и на предложеното налагане на наказание конфискация на част или на цялото имущество на дееца. "Следва да се има предвид, че пълна конфискация кодексът предвижда само относно престъпленията против републиката, извършеното е по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, при опасен рецидив, когато деянието представлява особено тежък случай или е в особено големи размери. Във всички останали случаи законът изрично ограничава максимума на възможната конфискация до една втора", казват от МП и предлагат следната редакция на предложените изменения:

Чл. 234г. (1) Който без съответното разрешение, регистрация или лиценз, извършва обществен превоз на пътници, за което се изисква такова разрешение, регистрация или лиценз от регламент на европейските институции, закон или подзаконов акт по прилагането му и с това причини другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, се наказва с лишаване от свобода от три до пет години и е конфискация на моторното превозно средство, с което се извършва превоза.

(2) Когато дейността по ал. 1 е извършена от две или повече лица, сговорили се предварително за нейното осъществяване, или чрез използването на неистински или преправен документ или на документ с невярно съдържание, се наказва с лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния."

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
RRR
|
нерегистриран
25 февруари 2020, 20:36
0
0
Значителни......Алоооо, тези са като джебчиите, хващат се на последното......5 човека по 10 лева не са значителни......
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно