Конституционният съдия Филип Димитров стигна до зам.-председателския стол във Венецианската комисия
Бившият премиер бе и сред четиримата поддръжници на Истанбулската конвенция, обявена от мнозинството в КС за противоконституционна
Конституционният съдия Филип Димитров стигна до зам.-председателския стол във Венецианската комисия

Конституционният съдия Филип Димитров, снимка:архив

Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа, добила популярност като Венецианската комисия, е избрала настоящия конституционен съдия Филип Димитров за свой зам.-председател, съобщиха от Комисията. Той е представител на България в Комисията от 2017 година на мястото на проф. Евгени Танчев. 

Изборите за ново ръководство са били проведени на 6-7 декември, а освен Димитров в ръководството влизат още двама и – Клер Бази-Малаури, член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер (Швейцария), професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих. За председател на Комисията е преизбран италианецът Джани Букикио. Венецианската комисия е избрала още Хердис Керулф Торгейсдотир (Исландия), Вероника Билкова (Чехия), Майкъл Френдо (Малта) и Талия Хабриева (Руска федерация) за членове на Бюрото.

Комисията предоставя правни съвети на държавите-членки и им помага да приведат своите правни и институционални структури в съответствие с европейските стандарти.

Филип Димитров е роден на 31 март 1955 г. в София. Завършил е право в СУ "Климент Охридски", като е специализирал в Уудроу Уилсон Център. Доктор е по политическите науки на НБУ (2010). Адвокат в продължение на 20 години (с прекъсвани между 1979 и 2015). Учредител и секретар на Български адвокатски съюз (1989 - 1990). Преподавател в Американски Университет Благоевград (2002 - 2008), Университет на Торонто, Канада (2007), Университет Кристофър Нюпорт, Вирджиния, САЩ (2008-2009), НБУ София (2015). Депутат в 36-то и 37-то Народно събрание и зам.-председател на 40-то Народно събрание. Посланик на България в ООН (1997 - 1998) и САЩ (1998 - 2002) и на Европейския съюз в Грузия (2010 - 2014). Премиер на България (1991 -1992). Доктор хонорис кауза на "Университета на Грузия", Тбилиси (2014). Автор на  политически и политико-правни студии и исторически романи. Назначен за съдия в Конституционния съд от президента на Републиката (2015).

В качеството си на конституционен съдия Филип Димитров бе и сред четиримата "поддръжници" на обявената от колегите му за противоконституционна Истанбулска конвенция. Негови бяха и думите, записани в особеното мнение по конституционното дело, че "не съществува обаче никакво основание - поради страх от това, че някое правителство няма да си свърши работата или че някои родители се считат неспособни да възпитават децата си – да се обявява за противоконституционна международна конвенция, която не противоречи на никакъв текст или принцип на българската Конституция".

Припомняме, че преди около седмица представители на Съвета на Европа, както и евродепутати от Европейския парламент настояха всички държави, които до момента не са приели спорната Истанбулска конвенция да го направят.

"Всички държави членки на ЕС трябва незабавно да приемат и да ратифицират Истанбулската конвенция, за да се прекрати насилието над жените", призоваха евродепутатите.

"Правителството трябва да засили усилията си в борбата срещу речта на омразата, която е обичайна в България днес, особено срещу ромите, ЛГБТИ хората и други малцинства. Публичните дебати, започнали преди няколко години около ратифицирането на Истанбулската конвенция, разпространяват дезинформация и потвърждават вековните стереотипи за ролята на половете в обществото", заяви от своя страна комисарят на Съвета на Европа за човешки права Дуня Миятович след 5-дневна визита у нас.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
|
нерегистриран
11 декември 2019, 10:00
2
-1
Между другото, направиха ни на маскари. Човек не знае какво да си мисли. Щом Дани Кирилов е най-добрият юрист в България според премиера, то Филип Димитров какъв е? Ако е по-долу от него то защо се качи по-горе. Най-добрият е само министър а по лошият - бум зам. председател в комисията.
10
Берта
|
нерегистриран
10 декември 2019, 15:17
8
0
Ако сесиите на комисията се провеждат в началото на февруари, нашият представител би трябвало да изтъкне уважителни причини за своето отсъствие. По това време е традиционния "фестивал" в кв. Горна баня.
9
педито Бориту Велчефф
|
нерегистриран
10 декември 2019, 10:45
6
-3
Не не си отивай, ще ми бъде тъжно. Ще ми липсваш кулега, много ще ми липсваш. Все пак и Доспат е близо...
8
Сталкер
|
нерегистриран
10 декември 2019, 03:58
11
0
Ай-яй-яйй! Дансандо ламбада!
7
Жана
|
нерегистриран
09 декември 2019, 21:59
19
-1
Навремето-през 1992г- Фильо сам сдаде поста на премиер, избяга от властта, а сега пък обърнал методиката- търси служби. Намериха му неговите верни "другари" по съдба и ориентация пост в КС, за да не остане на една пенсия. Сега-нова служба, достоен продължител на героите на Ст. Л. Костов.
6
RRR
|
нерегистриран
09 декември 2019, 19:37
22
-2
Срам.
5
Либерал
|
нерегистриран
09 декември 2019, 18:37
11
-30
Чест прави на Филип Димитров , че не се включи в чалга-юриспруденцията на КС , която нарочи и заклейми Истанбулската конвенция като проводник на гей-бракове , осиновявания от гей двойки и прочие "страхотии" за преките наследници на Бай Ганьо.

Иначе , подкрепям възможността гейовете да сключват ако не бракове , то нещо подобно на брак . Не съм против и да осиновяват деца . Не мисля , че среда от двама гейове лекари или юристи /от мъжки или женски пол/ е "по-нездравословна" и "по-опасна " от хетеро-сексуална двойка от цигани , които живеят в колиба , къпят се веднъж на два месеца и не знаят да четат и да пишат . Ако сред гейовете има "чудовища" , които биха посегнали на осиновеното дете или не биха го възпитали адекватно , такива има и в "нормалните" семейства .

В заключение - хетеросексуален съм , женен с две деца и с доходи значително над средните . Не се притеснявам да се определям като либерал , горд българин и горд европеец .
4
Педал да си
|
нерегистриран
09 декември 2019, 16:56
28
-4
На днешно време!
3
Доспатец
|
нерегистриран
09 декември 2019, 16:47
30
-4
Филю Димитров унищожи селското стопанство на България и заслужава същото
1
в лево
|
нерегистриран
09 декември 2019, 16:15
29
-2
Те там така си се подреждат - само леви.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно