Евродепутатите подкрепиха отпадане на мониторинга за България и Румъния
Решението дойде от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП в Брюксел
Евродепутатите подкрепиха отпадане на мониторинга за България и Румъния

Евродепутатите подкрепиха отпадане на мониторинга за България и Румъния. Решението дойде в рамките на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент в Брюксел. Точките включваха представяне на Комисията за напредъка на двете страни по механизма за сътрудничество и проверка. Резултатите бяха председателствани от българския евродепутат Емил Радев, който е заместник-председател на ресорната комисия, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ, предаде "Darik News".

След презентацията от страна на ЕК, представителите на всички политически групи направиха изявления, като се обединиха около тезата, че този механизъм вече не е ефективен.

"Многократно сме призовавали да се сложи край на този двоен стандарт спрямо България и Румъния. Докладите отдавна изчерпаха положителния си ефект и през последните години се използват единствено като инструмент за политически атаки срещу България и Румъния", коментира Емил Радев.

Българският депутат отбеляза, че напредъкът от страна на България е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, които страната е поела с присъединяването си в Европейския съюз относно реформа на съдебната система и засилването на борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

"Свидетели сме, че проблеми с корупцията и върховенството на закона има в целия Европейски съюз, а и борбата с порочните практики далеч не е по-ефективна в другите страни-членки", посочи Емил Радев, като призова за решителни стъпки от страна на ЕК за окончателното приключване на процедурата.

Мониторингът над България и Румъния продължава вече 12 години, след като по време на присъединяването на двете държави към Европейския съюз през 2007 г. беше създаден като преходна мярка за улесняване на двете страни за реформа на съдебната система, засилване на борбата срещу корупцията и организираната престъпност. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно