С изменение в НПК
Специализираният наказателен съд поема делата на Лаура Кьовеши у нас
Наказанието за длъжностно присвояване да се налага и на чуждестранни длъжностни лица, предлагат вносителите на предложенията от ГЕРБ
Специализираният наказателен съд поема делата на Лаура Кьовеши у нас

Една от залите на Специализирания наказателен съд

Специализираният наказателен съд да разглежда делата, по които обвинения повдига новосъздадената Европейска прокуратура. Тази промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс предлагат управляващите от ГЕРБ. Промяната, подписана от председателката на правната комисия на парламента Анна Александрова и депутатите Красимир Ципов и Иглика Събева, е направена като предложение за второ четене на промените в НПК, свързани с отмяната на съкратеното съдебно производство при убийства.
 
Предложението трябва да бъде обсъдено от правната комисия още във вторник, когато е насрочено нейно заседание по промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, съобщава в-к "24 часа".
 
Европейската прокуратура, за чийто ръководител бе избрана румънската прокурорка Лаура Кьовеши, ще разследва финансови престъпления и корупция, свързани с европейските фондове и интересите на ЕС. Тя обаче ще завежда делата си пред националните съдилища на страните от съюза.
 
Корупцията и финансовите престъпления, както и организираната престъпност в България са от компетенциите на Специализирания съд и заради това към него се насочват и обвиненията, които ще повдига Европейската прокуратура, става ясно от мотивите на тримата депутати от ГЕРБ. От създаването си Специализираният съд обаче е един от най-натоварените и съдиите в него често се оплакват, че са в невъзможност да изпълняват нормално задълженията си.
 
Наказанието за длъжностно присвояване, което предвижда Наказателният кодекс, да важи не само за български, но и за чужди политици и чиновници, предвижда пък свързана с Европрокуратурата поправка на НК, която предлагат Александрова, Ципов и Събева, уточнява изданието.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
RRR
|
нерегистриран
09 октомври 2019, 21:24
0
0
Да товарят талаша, няма лошо.
3
Петров
|
нерегистриран
09 октомври 2019, 13:56
1
0
По мое мнение, много скоро ще ни кажат в прав текст, че "Специализираните съдилища" са неприемливи в този им вид и просто се прави опит да стане по "обосновано" съществуването му (Специализираният наказателен съд) за пред "чужденците"...
2
|
нерегистриран
09 октомври 2019, 11:29
2
-2
Така се прави!: като делото „Недосегаемите”: ДВЕ ХИЛЯДИ СТО ТРИДЕСЕТ И ПЕТ СПОРАЗУМЕНИЯ, СКЛЮЧЕНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА С „ЛИЦА УЛИЧЕНИ В ИЗВЪРШВАНЕ НА ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ИЗТОЧВАНЕ НА ДДС!.... 16 МИЛИАРДА  ДДС дето ГИ НЯМА ! "Ши поеме вика делата на Лаура Кьовеши у нас" ..Ши..
1
|
нерегистриран
09 октомври 2019, 11:17
1
-2
".... промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс предлагат управляващите от ГЕРБ"....браво!- забравили са да добавят и "опасните" организирани престъпни групи за кражба на скраб, от "определена социална прослойка", дето май имали и "ТЕЛК"...("няма вика да се учудя" вика "кандидата" социолог)....А не може ли още 3-4-5 .. "специализирани".. и да закрием другите и всичко ще е върхъ?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно