Комисар Меглена Кунева:
България има нужда от лидери
Г-жа Меглена Кунева, д-р на юридическите науки, е завършила СУ "Св. Климент Охридски". Има специализации по Международни отношения и Международно екологично право от Института по правата на човека в Турку, Финландия, Университета "Джорджтаун" във Вашингтон и Оксфорд център в Лондон. Била е радиоводещ, старши правен съветник към Министерския съвет, депутат, заместник-министър на външните работи и главен преговарящ с ЕС. Под нейно ръководство страната ни бележи бърз напредък в преговорите. През май 2002 г. става министър по европейските въпроси и непрекъснато е с висок обществен рейтинг. През април 2005 г. е един от четиримата наши политици, положили подпис под Договора ни за присъединяване от Люксембург.
България има нужда от лидери

Г-жо Кунева, или може би трябва да се обърна към вас с госпожо европеец и еврокомисар на 2008-а... Точно преди около година представихте книгата си "Европа на гражданите", а сега те гласуваха за вас. Това своеобразна отплата ли е?
Трудно ми е да преценя. Книгата беше посветена основно на преговорите между България със старите страни членки и Европейската комисия. Това беше един етап, който приключи. Той въплъщаваше нашите желания, надеждите ни, че ще бъдем навреме в ЕС. И присъединяването се случи. За мен то отбеляза само един етап от дългия процес на интеграция. Сега целта е друга – да станем успешна страна членка. И това е много важно.

Но засега си оставаме лошото дете на общността. Преди години направихте с Иван Кулеков филма "Държава се прави с хора". В държавата или в хората ни е проблемът?
Те са едно и също. Няма как държавата да функционира като публична общност без хората. Иначе ще остане само територия. Има едно голямо "но" и си давам сметка, че това, което ще кажа, може и да не се хареса на някого от управляващите. Мисля си, че трябва да има хора, които са готови да водят, които са готови да поемат риска и дори, ако се наложи, да "изгорят" на олтара на общественото мнение. Европа има нужда от лидери. В това отношение България не прави изключение. Особено във времето на настоящата криза, започнала като финансова и преминала в икономическа. На последните президентски избори в САЩ – една държава толкова голяма и велика – всички се обединиха около идеята за промяна. Щом САЩ могат да прегърнат този принцип и да го направят, това толкова повече важи и за нас, които имаме да наваксваме в много, много области.

Успешен главен преговарящ, министър с висок рейтинг, уважаван комисар. Сякаш сте обречена да побеждавате. Вашата кариера не е ли изключение от правилото, че ни липсват модерни и харизматични политици?
Малко ме хваща страх от всичко това, което ми казвате. Много ви благодаря. Същото чувство изпитах, когато ми прочетоха името, че съм определена за голямата награда "Европеец на годината". Дадох си сметка, че когато през 2006-а за първи път присъствах на тази церемония, победител бе председателят на Еврокомисията Жозе Барозу. Между другото, досега комисар не е печелил отличието. Честно – страхувах се.
Това е огромен кредит на доверие и аз трябва да го "изплатя". Не зная дали ще успея, но ще положа сто процента усилия.

Когато преди две години ви номинираха, дори нямаше комисар по въпросите на потребителите. Какво се случи от момента, в който поехте част от правомощията на Маркос Киприану?
Това е хубав въпрос. Едно от нещата, които май останаха невидими, и едва ще стигна дотам да ги опиша в още една книга, е оформянето на независимо портфолио за потребителска защита. Няма да скрия задоволството си, че след моето встъпване наистина настъпи промяна – защитата на потребителите се разви много повече към сферата на услугите и сектора на високите технологии. Опитах се да разбера максимално добре какво е необходимо на тази комисия – най-важното за екипа "Барозу" – и мога ли да го направя чрез моята политика. Посоката, по която поехме, е правилна. Тя е подкрепена от моите колеги. Чудесно е да работиш с мотивирани за промяна хора. Бих споменала Директивата за временно ползване на потребителския кредит (timesharing), с което подкрепихме туристическия бранш, засегнат също от развихрилата се криза. В началото на март тази година влезе в сила решение на Комисията, което забранява продажбата на запалки с нестандартен дизайн и такива, които са опасни за деца. По наше предложение играчките, които съдържат магнити, трябва да носят задължително предупредителен етикет. Преди около месец подписахме обновен меморандум между Европейската комисия и Китай, свързан с безопасността на внасяните от азиатската държава стоки на единния пазар. С него ще бъдат въведени завишени изисквания за безопасност на продуктите с надпис "Made in China".

Директивата за потребителския кредит получи вашето име. Как успяхте да убедите правителствата на 27-те да я приемат, след като разговорите бяха зациклили в продължение на седем години?
Много трудно и на ръба на баланса. Не беше никак лесно да бъде постигнат баланс между разнопосочните интереси. Умението да преговаряш с 27 страни не се изгражда за ден-два. В крайна сметка разчитам на тези държави, които имат силен общностен рефлекс, които знаят, че дори и в момента да изтърпят негодувание от страна на бизнеса или потребителите – в конкретния случай недоволстваха банките – след няколко години отговорните правителствени решения ще бъдат потвърдени. Имахме също така късмет, че директивата беше готова като проект и гласувана, в момент когато се появиха първите симптоми на финансовата криза. Тази директива бе едно от положителните неща, които можехме да кажем на европейския потребител. Така че рискът да предложим непопулярното на пръв поглед решение, бе възнаграден. Но усилията ни няма да спрат дотук. Работим активно с европейските банки за приемане на общ принцип за по-лесно прехвърляне на сметки. На практика това означава за най-много седем дни потребителят да бъде отписан от една кредитна институция и вписан в друга, без да се разкарва. Грижата по формалностите ще имат банките, включително и да уведомят трети лица – партньори на клиента, с които той се разплаща чрез тях.

Един от приоритетите, които заявихте в началото на мандата си, бе да въведете ред в онлайн търговията. Виждате ли напредък?
В началото на октомври Европейската комисия одобри проект на Директива за потребителските права. Тя ще отмени други четири действащи в момента директиви и ще гарантира получаването на по-ясна информация за крайната цена, условията за доставка и за връщане на стоките при търговия на дребно и в частност – по интернет. Специално внимание е обърнато на електронната търговия, като законодателството се адаптира към новите методи – м-търговия (чрез мобилни телефони), онлайн аукционите в стил "e-Bay" и други. С помощта на националните власти на 15 от държавите членки и Норвегия направихме мащабна проверка на интернет страници за продажба на самолетни билети. "Огледахме" над 400 сайта. Натъкнахме се на много нелоялни практики и подвеждащи практики. Подобно е положението и с предлаганите онлайн мобилни услуги като мелодии и фонове за телефони. Извършихме цялостно разследване в рамките на единния пазар и бе установено, че при 80 на сто от сайтовете има нарушения на правилата на ЕС.

Но подвеждащата реклама не е само в интернет...
Със сигурност. В края на миналата година на територията на целия Европейски съюз влязоха нови правила срещу агресивните търговски практики. Ограниченията включат така наречения черен списък – или "мръсната дузина", както го определяме с моя екип – 30 схеми, които се смятат за нелоялни при всички обстоятелства. Сред тях са примамки чрез реклама на продукт на много ниска цена, при положение че липсват достатъчно налични количества от него, лъжливи "безплатни" предложения, директен призив към деца, фалшиви твърдения за лечебни свойства, маскирани рекламни статии в медиите, награди и други.

У нас често може да бъде чута репликата: "Имаме си комисар, но какво от това, след като монополите продължават да ни рекетират?" Не е ли отчайващо?
Отчайващо е.... Но отчайващо не значи, че трябва да се отчайваме. Няма начини да се преодолеят трудностите освен чрез работа, много работа, и след това да опитаме пак. Аз вярвам в постоянството и издръжливостта. Знам, че едва ли ще постигнем този пазар и чувството на удовлетворение у потребителите, което искам да има най-много в България. Искам да знам къде се намират българските потребители, за да могат те да упражнят обратния натиск и да могат да започнат да се случват нещата и у нас. Недопустимо е, след като има правни норми, незаконното тримесечното отчитане на електроенергията да продължава да се прилага от разпределителните дружества. Това е загуба на публичен авторитет. Но аз искам да имам партньор в лицето на неправителствените организации. Да зная с кого да работя. Националният съвет за защита на потребителите не се е събирал с години, а в Комисията за защита на потребителите работят едва 180 души.

С новия ГПК бе предвиден специален ред за разглеждане на колективни потребителски искове. Ще направи ли в случая съединението силата?
Да. Смятам, че да. Но трябва да се действа енергично. Както от страна на потребителските организации, така и на съда. Хората искат да получат добро правосъдие. Това ще действа възпиращо на нечестните търговци. Европейската комисия одобри Зелена книга в колективните обезщетения. Монополите могат и да не се плашат от абонати с претенции за сметки от 5–10 лева, но когато ищците са 100, 1000, дори един милион души, определено ще се замислят дали да калкулират скрити такси в сметките, дали да крият финансови резултати и т.н.

Въпреки че живеете в Брюксел, често се прибирате в България. Може и да звучи тривиално, но виждате ли промяна в страната след всяко кацане? Според мнозина тя е само в табелите "Welcome to EU" и липсата на митнически контрол?
Дори и да е така, не е никак лошо. Нещата, които споменахте, дават знак, че има общо пространство и общ пазар. Винаги ми се е искало промяната да настъпи по-бързо, но разбирам, че чудеса стават трудно. А тогава, когато стават – трябва да си ги изработим.

Това, което е особено натрапващо се покрай скандала със спрените пари по ФАР, е упоритият отказ на правителството "Станишев" да се вслуша в критиките на Еврокомисията. Бихте ли препоръчали на премиера и министрите му да гледат любимия ви филм "Говори с нея"?
Аз знам колко е трудно да се поддържа тонът на разговорите и не подценявам усилията, които са направени от българска страна. Но ние нямаме друг изход, както от гледна точна на Комисията, така и от гледна точна на българското правителство – освен да продължим преговорите. И двете страни го разбират чудесно. Ако ми позволите да перифразирам Вапцаров – тук личностите значат много. България трябва да си направи изводите и да обърне внимание на оставащите й проблеми. Недопустимо е няколко месеца да се чудим има или няма конфликт на интереси, когато си дал поръчки за милиарди на брат си. Оказа се, че сега на страната й липсват именно тези месеци, в които се забавиха персоналните промени в Пътния фонд.

Споделяли ли сте, че не обичате израза план "Б"! Но има ли такъв, ако Комисията ни отреже и парите по ИСПА, да не говорим за наказания заради Структурните фондове?
Не бих употребила думата наказания. Но в България съвсем не се случва това, което всички очакваме. Наказанието е санкция, а когато не се спазват правилата за усвояването на пари, спирането им е просто съобразяване със закона. Ако Брюксел не се съобрази с регламентите, тогава можем да говорим за двоен стандарт спрямо България. А не сега. На този етап не зная дали има опасност и от спиране на парите по ИСПА. Това може да каже само човек отвътре, т.е. от Генерална дирекция "Разширяване". Но правилата са прости. Трябва да имаме перфектни процедури за обществени поръчки, добър финансов контрол и ако нещата не вървят добре – бързи съдебни процедури. За да възтържествува справедливостта.

Вече две години сме част от ЕС, но психологическото разделение – ние тук и онези там, не е преодоляно. Имаме ли национален комплекс на тази тема?
Отговорът на този въпрос би бил по-лесен за някой социален антрополог. И на мен никак не ми харесва това разделение. Впрочем, то не е характерно само за България. Но Европа трябва да скъсява дистанцията и едно от добрите решения, за да заговорим на един език са общите потребителски права.

Добре, но изборите за Европейски парламент, съдбата на Договора от Лисабон, въвеждането на еврото, продължават да звучат абстрактно на наша земя?
Нямаме общ дневен ред. Напълно сте прав. Всичко това е по-скоро в графата "международни новини". Имаме още много елементи, които трябва да скачим. Ето само след няколко дни ще се обсъжда Планът за възстановяване на европейската икономика (интервюто е взето на 8 декември – бел.а.), но в България за него почти не се говори. А има възможности да се откажем от старите си производства – при това с финансиране от ЕС. Този сюжет обаче ни убягва. Не съм видяла широко обсъждане от бизнес сектора и от обществения сектор, от медиите, ако щете.

Провалът на референдумите във Франция и Холандия през 2005 г., в Ирландия през тази, страхът от "полския водопроводчик" и съпротивата срещу членството на Турция... Възражда ли се идеята за Европа на нациите от времето на генерал Де Гол?
Не точно. Първо Европа на нациите съществува като факт. И това е Европейският съвет. Не бих казала, че междуправителственото начало взема връх в ЕС. Дори напротив, ако се ратифицира конституцията и бъде въведен постът "постоянен председател на Европейския съвет", интеграцията ще добие по-голяма плътност. Всеки един от споменатите препъникамъка малко по малко отива встрани от пътя на Европа. Тя ще продължи уверено напред. За референдума във Франция се разбра, че неуспехът му не беше конкретно заради несъгласието с идеята за обединението на Стария континент. Президентът Саркози даде зелена светлина за преговорите с Турция... Всеки един проблем, с изключение на референдума в Ирландия, намери своето развитие, но там нещата тепърва ще се обсъждат.

Мандатът ви изтича в края на следващата година. Вече започнаха спекулации около бъдещата ви кариера. Вие наясно ли сте накъде ще поемете?
Винаги съм обичала това, което правя. Понеже в началото ме попитахте за нещо като тайна на успеха, мисля, че ако има нещо, което бих препоръчала най-искрено – това е да си обичаш работата. Когато бях главен преговарящ – не съм мечтала за никакъв пост, освен за този. И тази работа беше най-важната за мен на света. После като министър по европейските въпроси бе същото. Не съм се блазнила от никакви други по-престижни длъжности. На мен точно това ми харесваше. И като комисар работя с удоволствие. Ще направя всичко възможно да бъда успешен първи български еврокомисар. Не искам да разочаровам хората, които ме подкрепиха в началото, които ми дадоха над от шестдесет процента доверие. Нещо повече, ще направя така, че те да се гордеят с мен. А какъв комисар иска да има България, ще реши Правителството. За мен е важно, че винаги ще има българин.

 


 

 


 

 

 


 

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
674
mr scott
|
нерегистриран
07 ноември 2018, 13:53
0
0
Здравейте

Имате ли нужда от спешен заем, за да решите финансовите си нужди? Ние предлагаме кредити в диапазона от 2,000.00 до 50,000,000.00, надеждни, силни, бързи и динамични, без кредитна проверка и 100% гаранции за външен кредит по време на преходния период.

Ние също така извадихме всякакъв валутен заем с 2% лихва за всички заеми .... ако искате да се свържете с нас чрез този имейл.

Моля, върнете се при нас, ако имате интерес, чрез

Имейл: accessloanfirm2030@gmail.com


За разбирането,
Г- н Скот
Изпратете ни имейл на: accessloanfirm2030@gmail.com

669
Anastas Desislav
|
нерегистриран
02 ноември 2018, 16:03
0
0
Казвам се Anastas Desislav и аз съм от булевард. Искам да използвам това време, за да кажа на всеки в интернет за това как получих заем днес от нова легитимна компания за заем от 2018 г. името на фирмата е фирмата за заем
Patricia Hoffman и те са законни, че никога не съм виждал компанията в интернет преди и аз ги видях само на уеб сайт вчера и реших да кандидатствам и ми казаха всичко, което трябва да направя, и след като ги направих, получих заем в моя банкова сметка днес. Искам да използвам този път, за да кажа на всеки в интернет, че ако имате нужда от легитимен заем, това е истинската компания, за която се регистрирате, и веднага се регистрирате, уверете се, че получавате кредита си безопасно и ще бъдете щастливи. Ако вие сте
заинтересован от заем Patricia Hoffman е компанията, на която да кандидатства за истинска и законна компания за заем от 2018 г., имейл адресът е patriciahoffman.loanfinance@gmail.com
668
patricia
|
нерегистриран
02 ноември 2018, 16:02
0
0
3 прости стъпки за кредитиране онлайн. Регистрирайте се сега, одобряваме 24 часа и получаваме заем в Уелс Фарго

Заместник-председател: херцог Елизабет Ашбърн
420 Montgomery Street, [2]
Сан Франциско, Калифорния, САЩ
www.wellsfargo.com
Whats-app: +12079493919
patriciahoffman.loanfinance@gmail.com
667
patricia hoffman
|
нерегистриран
02 ноември 2018, 16:01
0
0
Здравейте, ние сме християнска организация, основана да помогнем на хората в нужда от помощ, като финансова помощ. Така че, ако преживявате финансови затруднения или имате някакви финансови проблеми, и имате нужда от средства за стартиране на собствен бизнес, или ще трябва да платите сметките си, или ще ви е трудно. моля свържете се с нас днес по електронна поща: patriciahoffman.loanfinance@gmail.com за Библията казва (Лука 11:10) За всеки, който пита, получава; онзи, който търси, намира; и на този, който почука, вратата ще се отвори. Така че не пропускайте тази възможност, защото Исус е същият вчера, днес и завинаги. Моля, това е за сериозно мислене и Бог се страхува от хората Получете искрените ни поздрави от християнската организация Благодарим Ви E-mail: patriciahoffman.loanfinance@gmail.com
666
patricia hoffman loan
|
нерегистриран
02 ноември 2018, 16:01
0
0
Получаването на легален заем винаги е било огромен проблем за клиентите, които имат
финансов проблем и се нуждаят от решение за него. Издаване на кредит и обезпечение
са нещо, за което клиентите винаги се притесняват, когато търсят заем
легитимен кредитор. Но ... ние направихме тази разлика в кредитната индустрия.
Можем да осигурим заем от диапазона от $ 5,000.00 до $ 500,000,000.00 USD
малко 3% лихва Моля, отговорете незабавно на това
имейл: patriciahoffman.loanfinance@gmail.com

Услугите ни включват следното:

Консолидация на дълга

Втори ипотечен кредит

Бизнес кредити

Лични заеми

Международни заеми

Заем за всякакъв вид

Семеен заем

ние финансираме малък кредитен посредник, посредници, малки финансови институции
защото имаме неограничен капитал. За повече подробности, отидете за получаване на заем
свържете се с нас, моля отговорете незабавно на този имейл: patriciahoffman.loanfinance@gmail.com
664
mr scott
|
нерегистриран
30 октомври 2018, 20:21
0
0
Здравейте

Имате ли нужда от финансова помощ? Имате ли нужда от заем за закупуване на нова къща или за инвестиция, имате ли нужда от бърза финансова помощ при нисък лихвен процент от 3%? да плащате неплатените си сметки? Бяхте ли отхвърлени от толкова много банки?

Трябва ли да финансирате, за да разширите бизнеса си? лично финансиране по лични причини? Ние се ангажираме да решаваме всички ваши финансови проблеми.

свържете се с нас сега. Имейл: accessloanfirm2030@gmail.com

В очакване на вашата поща.
връзка
Скот Лари
Изпратете ни имейл на: accessloanfirm2030@gmail.com663
patricia
|
нерегистриран
28 октомври 2018, 16:11
0
0
Получаването на легален заем винаги е било огромен проблем за клиентите, които имат
финансов проблем и се нуждаят от решение за него. Издаване на кредит и обезпечение
са нещо, за което клиентите винаги се притесняват, когато търсят заем
легитимен кредитор. Но ... ние направихме тази разлика в кредитната индустрия.
Можем да осигурим заем от диапазона от $ 5,000.00 до $ 500,000,000.00 USD
малко 3% лихва Моля, отговорете незабавно на това
имейл: patriciahoffman.loanfirm@yahoo.com

Услугите ни включват следното:

Консолидация на дълга

Втори ипотечен кредит

Бизнес кредити

Лични заеми

Международни заеми

Заем за всякакъв вид

Семеен заем

ние финансираме малък кредитен посредник, посредници, малки финансови институции
защото имаме неограничен капитал. За повече подробности, отидете за получаване на заем
свържете се с нас, моля отговорете незабавно на този имейл: patriciahoffman.loanfirm@yahoo.com
662
Borislav Snezhana
|
нерегистриран
28 октомври 2018, 16:10
0
0
Казвам се Borislav Snezhana и аз съм българин. Искам да използвам това време, за да кажа на всеки в интернет за това как получих заем днес от нова легитимна компания за заем от 2018 г. името на фирмата е фирмата за заем
Patricia Hoffman и те са законни, че никога не съм виждал компанията в интернет преди и аз ги видях само на уеб сайт вчера и реших да кандидатствам и ми казаха всичко, което трябва да направя, и след като ги направих, получих заем в моя банкова сметка днес. Искам да използвам този път, за да кажа на всеки в интернет, че ако имате нужда от легитимен заем, това е истинската компания, за която се регистрирате, и веднага се регистрирате, уверете се, че получавате кредита си безопасно и ще бъдете щастливи. Ако вие сте
заинтересовани от заем Patricia Hoffman е компанията, на която да кандидатства за реална и легитимна компания за заем от 2018 г., имейл адресът е patriciahoffman.loanfirm@yahoo.com
659
HELEN BENJAMIN
|
нерегистриран
27 октомври 2018, 08:53
0
0
IMMACULATE ПРЕДОСТАВЯЩИ КРЕДИТИ ЛИМИТ

Решете финансовия проблем в рамките на 24 часа.

             Вие ли сте заети или бизнес собственик?
      Вземете от 1,000 евро - 200,000, 000 евро заем в рамките на 24 часа

               Опростеното парично решение.

За повече запитвания се свържете с нас на: immaculateloanprovidersltd@gmail.com
Главен изпълнителен директор: г-жа Бенджамин
или посетете нашия клон: Ниво 29, Кулата Тифани, Кулите Джумейра Лагери Дубай. ОАЕ


Свържете се с нас на: immaculateloanprovidersltd@gmail.com

                              Благодаря

656
**************
|
нерегистриран
26 октомври 2018, 12:05
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно