Окончателно
И цивилен ще може да оглави Военното разузнаване
Със 134 гласа "за" срещу 57 против и 6 "въздържал се" парламентът отхвърли ветото на президента
И цивилен ще може да оглави Военното разузнаване

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за военното разузнаване. Гласуваха 197 народни представители, 134 бяха "за", 57 - "против" и 6 - "въздържал се".

Измененията предвиждат възможност директорът на Служба "Военна информация" да бъде и цивилен служител, като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.

Президентът посочва, че възможността Служба "Военна информация" да се оглави от цивилно лице може да накърни политическия неутралитет, което е неизменно изискване към всеки военнослужещ от приемането до освобождаването му от военна служба. Ако ръководителят на Служба "Военна информация" е военнослужещ, през целия му професионален път за него ще важи забраната да членува в политически партии, движения или коалиции с политическа цел, а не едва от назначаването му на поста. Държавният глава посочва, че приетите текстове предвиждат изискване лицето да не членува в политически партии, но не и никога да не е членувало в такива.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно