Прекратиха разследването срещу премиера на Чехия
Прокурорът по делото Ярослав Шарох е взел това решение, след като четири години няма доказателства, че Андрей Бабиш е получил 2 млн. евро незаконни субсидии от ЕС
Прекратиха разследването срещу премиера на Чехия

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш

Прекратено е разследването срещу министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш за участие във финансови измами с една от неговите фирми. Прокурорът по делото Ярослав Шарох е взел това решение, след като четири години няма доказателства срещу участниците в схемата, а премиерът отрича изцяло обвиненията. Бабиш беше обвинен за незаконно получаване на субсидии от ЕС в размер на 2 милиона евро за една от неговите компании през 2008 г.

Решението за спиране на разследването остава да бъде обсъдено от ръководството на градската прокуратура в Прага.

"Решението на прокурора беше очаквано от шестимата обвиняеми по това дело. Освен премиерът Андрей Бабиш, бяха обвинени и съпругата му, дъщеря му от първия му брак, братът на съпругата му и други двама бивши служители на компанията", се казва в съобщение от прокуратурата.

Закрито е и следствието по отношение на роднините и най-близките сътрудници на Бабиш, свързани с делото, съобщава БНР. Според чешката полиция Бабиш е прикрил собствеността си върху ферма и конферентен център, наречени "Щъркелово гнездо", за да получи субсидиране, предназначено за малки бизнеси. Бабиш от своя страна твърди, че "Щъркелово гнездо" е било собственост на членове на семейството му, когато са получени евросредствата, и едва по-късно става част от неговия холдинг "Агроферт". Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ също е открила нередности в случая "Щъркелово гнездо".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно