Тъжният край на синята идея
Защо Гешев няма как да се събуди на 10 януари като новия Джугашвили*
Хейтът по единствения кандидат за главен прокурор е неубедителен и лабораторно съчинен и това не може да бъде кауза на прозападната интелигенция
Защо Гешев няма как да се събуди на 10 януари като новия Джугашвили*

Демонизирането на Иван Гешев - тъжният край на синята идея, снимка от протеста на "Да, България" пред ВСС

За Иван Гешев неговите колеги от прокуратурата (включително и трима главни прокурори) смятат, че е честен човек. Професионалист, прочу се покрай делото за КТБ, защото го водеше. Той не е демон, нито бухалка, облечена с човешки лик. Иван Гешев очевидно е неопитен в ПР-а кандидат за главен прокурор и с едно интервю успя да освети поименно кръговете, които откровено не го харесват, да ги изплаши и обедини. Така до откровени демократи пред сградата на Висшия съдебен съвет застанаха агенти на ДС, хора, финансирани от най-тъмния бизнес у нас и фенове на разнородни протести.
 
Кампанията против Гешев е тъжният край на някогашната синя идея. Ако той стане главен прокурор, нищо съществено няма да се промени в България. Може би ще продължи да се върви към нормализация на съдебната власт у нас. В крайна сметка все още има хора, които помнят някои одиозни предшественици на този пост преди Сотир Цацаров. От които тръгна митът за огромната власт и влияние, които притежава българският главен прокурор. Това просто не е така - колкото и да е луд някой прокурор, накрая делата завършват с присъда от съдия. Тъй че който и да е съдия в районен съд. може да се разпищоли и да се гаври със свидетели, колкото си иска (както впрочем прави единият главен протестиращ Методи Лалов). Фактът, че прокурорите у нас са магистрати (впрочем по-редно е да бъдат наричани съдии-следователи), се оказа голяма гаранция за тяхната независимост през годините.
 
Става дума за друго - не може да има успешна политическа борба, основана само на хейт и нарочване на врагове. Това очевидно е опорна точка, преподавана някога в едни и същи школи. И тя се повтаря безуспешно десетилетия и т. нар. десни серийно настъпват мотиката. Не може да бъде кауза спасяването на банкера беглец.
 
Защото хейтът срещу Гешев има тази прозрачна цел - да му се попречи да си свърши работата или да бъде наказан, че си е позволил да преследва някой приватизатор, който в даден момент се явява спонсор на някого от т. нар. "десни". Това силно вулгаризира т. нар. "синя идея" - непреодолимия стремеж към свобода и щастие. Тъжен край наистина, многомилионният порив от деветдесетте да се сведе до организирана защита на някакви разбойници.
 
Тезата, че в България е изградена инфраструктурата на диктатура, но Бойко Борисов поради характер или заради известната вече негова черта да симпатизира на откровените си врагове, не става за диктатор, но съвсем скоро някой друг ще се възползва от тази инфраструктура, звучи оригинално първия път. Но когато се разказва през няколко години за различни лица - Цветанов, Пеевски, Цацаров, сега и Гешев, и те все не стават нови джугашвилита, звучи като банална "опорна точка".
 
Животът не е това, което преподават в специалните школи. За да направиш теза, която увлича стотици хиляди, трябва да дадеш смисъл. Демонизирането на Иван Гешев не придава никакъв смисъл на живота, а масите почват да се чувстват използвани от хора, които окрадоха милиарди. Затова "десните" да се концентрират и да мислят тези и "опорни точки", които могат наистина да мотивират обществена енергия. Защото това сега веднагически припомня за времето на приватизаторите или за приватизираните предприятие по не най-почтения начин.
 
И още нещо - ако си убеден демократ, приемаш различната позиция, а не я заклеймяваш като невярна, непочтена или каквато друга я наричат в този хейт по Гешев. Нито пък е нужно да заплашваш и обиждаш медиите, които не споделят твоите емоции.
 
Конкретно за устройството на прокуратурата. Смятаме, че чисто американският модел, при който главният прокурор е част от изпълнителната власт, работи най-добре. В Щатите главният прокурор е и министър на правосъдието, което се покрива с това, което ние наричаме Министерство на вътрешните работи. Тоест той пряко ръководи полицейските и разследващите служби.
 
Българското Министерство на правосъдието е по същество министерство на затворите (като изключим съхраняването на държавния печат) и тутакси трябва да се закрие. Но може и да не сме прави, защото, както вече споменахме, магистратският статут на прокуратурата пази нейната независимост и демократичност.
 
Очевидно бащите - основатели на българската конституция от 1991 г., са проявили достатъчно мъдрост и проницателност и предпазиха институцията от пряк политически контрол.
 
Оставете Иван Гешев на мира! Той не е нов Джугашвили, "синята идея" не заслужава толкова печален край.
 
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
Geschäft
|
нерегистриран
29 юли 2019, 12:30
3
-2
Като Джугашвили едва ли, но като Лаврентий Берия, със сигурност!
5
*************
|
нерегистриран
29 юли 2019, 10:22
2
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
да бъде
|
нерегистриран
29 юли 2019, 09:45
6
-8
Явно с кандидатурата си за Главен прокурор Гешев стресира много народ, бъркал в кацата с мед...
3
PR-a
|
нерегистриран
29 юли 2019, 08:28
1
-4
Работи 24 часа за Да България. Покрай Гешев. Интересно, нали? Там, в отговора на този въпрос е заровено кучето!
2
Не ще и дума - 24 часа е най-обективният вестник
|
нерегистриран
28 юли 2019, 18:31
16
-10
Бихте ли цитарили и Телеграф за основно? И Монитор за десерт, моля. Нали са в менюто.
1
|
нерегистриран
28 юли 2019, 15:39
19
-8
Кой му обръща внимание на тоя неудачник Христо Иванов?!?!?
На изборите се видя колко му е потенциала - 2 %, и то с майка му, тъщата и др. подобни!!!
Като свършат парите за надници на платените протестърчетата и ще могат да се крият на сянка под един от плакатите....цялата му партийка!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно