След като преди близо година сам се отказа от свободата
Затворникът Джок Полфрийман вече смята, че се е поправил
Австралиецът е подал нова молба за предсрочно освобождаване, след като изтърпя около 10 години от наказанието си
Затворникът Джок Полфрийман вече смята, че се е поправил

Джок Полфрийман

След като през май м.г. затворникът Джок Полфрийман, осъден на 20 години за убийство, сам се отказа от условното предсрочно освобождаване от затвора в съдебната зала, сега явно е преценил, че е превъзпитан и се е поправил за стореното. Австралиецът е подал нова молба за предсрочно освобождаване, която ще бъде разгледана от състав на Софийски градски съд (СГС) идната сряда (17 юли).

На 23 май 2018 година Полфрийман влезе в съдебната зала на СГС, за да научи дали магистратите ще уважат молбата му за предсрочно освобождаване, след излежани близо 9 години зад решетките. След като съдия Руси Алексиев попита страните дали да бъде даден ход на делото, адвокатът на австралиеца Калин Ангелов обяви, че процесуални пречки няма, но подзащитният му оттегля молбата си, тъй като смята, че "има какво още да се работи с него". След заседанието затворникът излезе от залата в очевидно приповдигнато настроение и с усмивка обясни пред журналисти, че смята, че може да поработи още върху "поправянето си".

Полфрийман бе осъден окончателно от Върховния касационен съд през 2011 година заради това, че през 2007 година при спречкване наръга с швейцарско ножче 20-годишния Андрей Монов, който по-късно почина в болницата. След като бе пратен в затвора, където се намира от вече близо 10 години, Полфрийман започна активно да участва в различни инициативи по опазване на правата на затворниците, поради което през 2015 година бе номиниран от Българския хелзинкски комитет (БХК) за "Човек на годината". Това предизвика сериозно недоволство в обществото и сред близките на починалия Монов.

На следващата година австралиецът успя да осъди и България в Европейския съд по правата на човека за 3500 евро заради "нарушение на правото на свобода на изразяването".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
3
|
нерегистриран
13 юли 2019, 20:38
4
-15
Да. Време е да го пускат. Толкова години отнесе невинен!
2
2
|
нерегистриран
13 юли 2019, 10:27
4
-20
Дана го пуснат човека! Излежа достатъчно наказание за престъпление, което не е извършил.
1
Със съжаление
|
нерегистриран
12 юли 2019, 17:21
31
-2
Помним един английски хулиган, който пиян разби главата на едно момиче на Златните. После отиде да си излежава присъдата във Велика Британия и кралицата им го помилва. Даде интервю, че България е варварска азиатска държава, умалено копие на Русия. А българите ядат малки деца на закуска. Австралия е британски доминион. На нейното им величество.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно