Държавата дава нови 6500 евро за обезщетения по две дела пред ЕСПЧ
В единия случай Министерският съвет е приел споразумение за приключване на процеса, а във втория е одобрил едностранна декларация на основание чл. 37 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи
Държавата дава нови 6500 евро за обезщетения по две дела пред ЕСПЧ

Правителството одобри отпускането на нови 6500 евро за обезщетения по две дела срещу България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха от правителствената пресслужба.

По първия случай Министерският съвет прие решение за сключване на приятелско споразумение по делото "Борисова срещу България" (жалба № 14997/11) пред Европейския съд за правата на човека.

Вечерта на 13 септември 2010 г. на жалбоподателката бил съставен акт за констатиране на дребно хулиганство, изразяващо се в непристойно поведение, демонстрирано спрямо полицейски служител, с което е нарушила обществения ред и спокойствие. На следващия ден, в рамките на образуваната съдебна процедура по реда на Указа за борба с дребното хулиганство, тя се явила в Районен съд - Враца пред състав от един съдия.

Жалбоподателката не е разполагала с необходимото време и възможности да организира защитата си. В хода на съдебното заседание й било отказано да призове свидетели, които да подкрепят нейната версия за случилото се, като освен това тя не е имала достъп до адвокат. Съгласно приложимата към процесния момент нормативна уредба решението на Районен съд е окончателно и не е подлежало на обжалване пред по-горна съдебна инстанция, поради което не е била налице правна възможност жалбоподателката да упражни процесуалните си права в съответствие с изискванията за справедлив съдебен процес.

В светлината на константната практика на ЕСПЧ и по-специално решението по делото "Борисова срещу България" (жалба № 56891/00), ЕСПЧ съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 3 000 евро.

Във втория случай Министерският съвет прие решение за одобряване на едностранна декларация и плащане на сумата от 3500 евро за претърпените неимуществени вреди и направени разходи и разноски по жалбата "Чобанов срещу България" (жалба № 53942/16).

Предмет на жалбата са лошите санитарно-битови условия в ареста и в затвора в град Варна, в който Чобанов изтърпява наказание лишаване от свобода в периода от 01.03.2012 г. до 18.11.2012 г., но-конкретно липсата на санитарни възли в килиите и течаща вода, липсата на светлина и свеж въздух в килиите, лошото качество на храната, пренаселеността в килиите, както и лошата хигиена в затвора и липсата на отопление през студените месеци от годината.

Взимайки предвид практиката на ЕСПЧ за лошите санитарно-битови условия в арестите и в затворите в България, българското правителство одобри едностранна декларация на основание чл. 37 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи. С решението за едностранна декларация и заплащането на сумата от 3500 евро се слага край на делото.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно