ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" с предложение
Искат отмяна на машинното гласуване за следващите местни и парламентарни избори
БСП е против, а омбудсманът Мая Манолова обмисля да сезира КС
Искат отмяна на машинното гласуване за следващите местни и парламентарни избори

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внасят промени в Изборния кодекс, с който предлагат отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни, че законодателната инициатива идва след доклада на ЦИК: "Изключително тревожен (доклад - бел. ред.), ако на местните избори останат така заложени в законодателство 6 000 машини за гласуване, рискуваме да провалим местните избори".

Сред мотивите за подготвяните промени е посочено, че местните избори са сложни по своя характер, а преференциите за общински съветници допълнително утежняват процеса, съобщи БНР.

Съпартиецът ѝ Александър Ненков допълни, че в доклада на ЦИК е акцентирано върху сбърканите протоколи от машините и сериозните технически проблеми: "Хората явно и не могат да се справят, защото грешките бяха наистина огромни. И фактът, че и ЦИК, и "Информационно обслужване", и много водещи анализатори оспорват значението на машините".

От ГЕРБ изчислиха, че само за първи тур за местния вот, с изискването за минимум 6 000 машини, каквито са разпоредбите в сега действащия Изборен кодекс, държавата трябва да плати над 18 млн. лева.

Промените в Изборния кодекс с отпадането на машинното гласуване на местни и парламентарни избори и запазването му за президентски и европейски избори, ще бъдат направени в преходните и заключителни разпоредби.

ГЕРБ са получили уверението от ДПС, че ще ги подкрепят, а БСП се обявиха против.

Социалистите настояват изборните правила да не се пипат точно преди избори. Крум Зарков призова всички граждани и институции да защитят правото си да гласуват машинно.  "Това е епизод пореден от сериала "Опраскване на Изборния кодекс". БСП категорично заявява, че е абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори", коментира Зарков. 

Според Христо Проданов машинното гласуване е саботирано от Централната избирателна комисия, а едно от неговите предимства е, че трудно може да се фалшифицира. Кирил Добрев смята, че това е изключително важно за местните избори, защото само един или два гласа например може да променят съотношението в общинския съвет. "Трудно се носи машина на гръб, много е трудно - тежка е. Колегите имат опит с чувалите", каза Добрев и допълни, че всички проблеми, посочени от ЦИК във връзка с машинното гласуване, могат да бъдат изчистени. 

"Очевидно усилието да спасим машинния вот и чрез него честността на изборите се оказа напразно за властта", така омбудсманът Мая Манолова коментира днес предложението на управляващите за отпадане на машинното гласуване на местни и парламентарни избори.

Мая Манолова припомни социологическо проучване от преди президентските избори, според което над 50 на сто от българските граждани одобряват машинното гласуване. Според Манолова машинният вот не оскъпява изборите: "Не машините, ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи."

Мая Манолова припомни, че още преди 10 дни е предупредила за намеренията на управляващите и заяви: "Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот. И това е истинският мотив. Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева."

Омбудсманът ще участва в заседанията на правната комисия в парламента за да се опита да опровергае аргументите на вносителите. Ще обмисли и възможността да сезира Конституционния съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно