Боян Магдалинчев, представляващ ВСС:
Кандидатите за нов главен прокурор ще са ясни до 29 юли
Ако се появят слаби кандидатури за поста, може и да не се стигне до избор, коментира кадровикът
Кандидатите за нов главен прокурор ще са ясни до 29 юли

Бяон Магдалинчев, представляващ ВСС

"Надявам се да се появят кандидати за длъжността главен прокурор, които да са професионалисти". Това каза пред БНР представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев по повод предстоящата кампания за избор на нов главен прокурор. Според него, ако кандидатурите за поста са слаби, може и да не се стигне до избор на наследник на Сотир Цацаров на определената за събеседване и избор дата - 14 ноември.

"Процедурата ще започне на 15 юли", припомни той. "До 29 юли ще са ясни кандидатите. Законът фиксира кой има право да прави номинации за главен прокурор - това са министърът на правосъдието и най-малко трима членове от прокурорската колегия", обясни Магдалинчев и изрази очакване да има поне две кандидатури и да се получи истинско състезание между тях.

Магдалинчев припомни още, че след 10 ноември 1989 година никога главният прокурор не е бил фигура от прокуратурата и коментира, че е добре да бъде човек, който познава системата отвътре. Такава позиция изрази и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, след срещата му с президента Румен Радев на 16 май. Държавният глава организира поредица от консултации с "тримата големи" в съдебната система – председателите на ВАС и ВКС, както и с главния прокурор, с главния съдебен инспектор Теодора Точкова, и с правосъдния министър Данаил Кирилов по повод бъдещата процедура за избор на нов обвинител №1.

По думите на представляващия ВСС гаранцията за това, че избраният е най-добрият и най-независимият, че ще работи за реформиране на прокуратурата, се дава не само по номинацията на тази личност, но и по отношението, което обществото ще има към нея. "В закона е разписано, че има възможност неправителственият сектор, висши учебни заведения, отделни личности да вземат отношение към кандидатурата на определено лице, което е номинирано за главен прокурор. Комисиите по професионална етика към прокурорската колегия и комисията за атестиране и конкурсите проверяват всички тези неща и излизат с доклади преди да започне изборът. Тези доклади се обсъждат и се внасят за обсъждане от колегията преди да започне самият избор. Октомври месец те трябва да бъдат публикувани и затова изборът ще бъде чак на 14 ноември", заяви Магдалинчев.

Той коментира като странни думите на зам.- главния прокурор Иван Гешев, че във връзка с процедурата ще започне купуване на магистрати: "Не ми и минава през акъла такова нещо. Това са големи избори в системата".

Във връзка със спекулации, че се търси повод да бъде прекратен предсрочно мандатът на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Магдалинчев заяви: "Не се търси" и припомни, че редовният мандат на Панов приключва през януари 2022 година.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
|
нерегистриран
10 юни 2019, 15:46
5
0
Защо "Правен свят" не направи едно бързо допитване до своите читатели, кой би бил подходящ за Главен прокурор, който хем да бъде с добро име в обществото, хем да е от магистратските среди и да има смелостта да извърши необходимите реформи в прокуратурата?
3
Всички са достойни,
|
нерегистриран
08 юни 2019, 21:26
2
-2
Криви ще ви излезнат сметките.Хората вече са образовани и осведомени.Свърши се с мафиотските подходи.
2
Кой
|
нерегистриран
08 юни 2019, 13:56
7
-2
ще преценява, кои са "слаби" кандидатури?
1
********
|
нерегистриран
07 юни 2019, 15:44
8
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно