Лично
Както в живота, така и в политиката успехите и провалите вървят ръка за ръка. В началото на декември, докато премиерът Станишев и министрите му повтаряха като в транс, че са недооценени от Европа, еврокомисар Кунева, отговорникът за защита правата на близо 500 милиона потребители в ЕС, обра лаврите в Брюксел. Тя бе избрана за "Европеец на годината" в анкетата на изданието "Юръпиън Войс". Триумфът на г-жа Кунева бе гарниран и с друг престижен приз от читателите на списание "Юръпиън Адженда" – комисар на годината. Контрастът е очевиден – измъкнала се от блатото на корумпираната българска действителност, Кунева бе оценена. Независимо, че е българка и че допреди две години е заседавала на една маса с тези, заради които сега се простихме с 220 милиона евро. Успехите й са сред малкото добри новини, които долетяха от Брюксел през последните 24 месеца. Дано примерът й се окаже заразителен за повечето ни сънародници, защото една дама, понякога незаслужено критикувана от псевдоспециалисти у нас, доказа, че с упорита работа, професионализъм и почтеност, действително може да се успее. Без значение от каква националност си. Г-жа Кунева ни направи страхотен Коледен подарък – след футболистите Стоичков и Бербатов най-после се появи и един политик, заради когото Европа да ни се възхищава. Със сигурност това няма да е последният неин успех, защото както тя самата твърди, си обича работата и не брои часовете. А на Европа и се нрави подобен маратон.

Казват, че Брюксел е скучен град. Означава ли това, че седмицата ви минава под мотото "Работа, работа и пак работа" из кабинетите и коридорите на "Берлемон"?

Работният ми график действително е много натоварен, често ми се налага да пътувам. Затова и сега, след две години в Брюксел, не мога да кажа, че познавам града добре. Мога да ви уверя обаче, че Брюксел е интересен град, много потаен и трябва да откриеш истинската му същност. Като столица на Европа, тук никога не липсват културни събития: интересни изложби, концерти.

Как преодолявате носталгията по България – интернет, музика, наши вестници, срещи със сънародници...?

Мисля постоянно за моето семейство – за сина ми, за мъжа ми, за брат ми, за майка ми. Всекидневният контакт с тях е изключително важен. Не минава и ден, без да се чуем по телефона. Това ми помага да се чувствам близо до тях, до техните радости и проблеми.

Разбира се, чета български вестници, следя новините в интернет. Срещите със сънародници също са много важни за мен, обменът на информация, мисълта "какво става у нас" е образно казано едно "оставане" в България, което не позволява да те завладее чувството за носталгия.

Зодия Рак сте. Кое отговаря повече на същността ви – фината и елегантна Меги или непоколебимият комисар Кунева?

Не страдам от раздвоение на личността. Старая се винаги да показвам откритост и добронамереност. Стремя се да предразполагам хората към разговор и да съм абсолютно ясна. Не казвам едно по време на среща и друго – след нея. Знам какво искам да постигна с водената от мен политика и след две години упорита работа мога да кажа, че знам и начина, с който да го постигна.

Журналист-юрист-политик – къде се чувствате в свои води?

Надявам се, че няма да го приемете нескромно от моя страна, но бих казала, че и в трите области. Юрист съм по образование и това е нещото, което е белязало професионалния ми живот. Ако не се занимавах с политика, сигурно щях да се развивам в тази посока. Работата ми като журналист ме научи на много неща – да обяснявам, да изслушвам, да давам възможност на събеседника ми да каже какво мисли. Политиката също винаги съм възприемала като работа – по-различна и много интересна, даваща изключителния шанс да видиш как това, което правиш, променя живота на хората.

Дъщеря сте на известния български актьор Щилян Кунев, а дядо ви е един от първите българи, завършили Сорбоната. Чувствате ли се аристократ?

Баща ми беше аристократ на духа. Бях много близка с него. Винаги съм се интересувала от изкуство и благодарение на него бих могла да кажа, че съм един просветен ценител. Наскоро получих един стар вестник, в който се разказва за моя прадядо, за него знам доста от баща си. За първи път говоря за това. В негова памет ще ви представя текста.


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
57
Nora Markova
|
nore
04 август 2013, 23:51
0
-1
Мисля, че България не е дозряла да приеме политик с вашия размах. Имате впечатляващо CV, но съпричастността Ви с царисти, костовисти, комунисти и какви ли не политически отрепки, които унищожиха България Ви изигра лоша шега. И е жалко, повече за България, отколкото за Вас самата...
56
Nora Markova
|
nore
04 август 2013, 23:46
0
-2
Мисля, че България не е дорасла за политик с вашия размах. Имате впечатляващо СV и е наистина жалко, че името Ви оставя толкова много питанки относно съпричастността Ви с комунисти, царисти, костовисти и какви ли не политически отрепки...
25
Kalin
|
нерегистриран
25 април 2013, 05:43
0
0
22
Darrance
|
нерегистриран
13 април 2013, 23:56
0
0
21
Willie
|
нерегистриран
13 април 2013, 23:56
0
0
20
Early
|
нерегистриран
13 април 2013, 23:56
0
0
18
*******
|
нерегистриран
14 март 2013, 18:47
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
17
ulanhtmo
|
нерегистриран
09 март 2013, 13:26
0
0
lgqlvd
16
****
|
нерегистриран
26 февруари 2013, 18:07
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
****
|
нерегистриран
17 февруари 2013, 14:36
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно