По призива на премиера
Неолиберални арменци обсадиха сградите на съдилищата в цялата страна
Бившият журналист Никол Пашинян недоволства от съдебно решение, с което от ареста е освободен бивш президент на Армения
Неолиберални арменци обсадиха сградите на съдилищата в цялата страна

Неолиберални арменци обсадиха сградите на съдилищата в цялата страна

Неолиберални демонстранти блокираха входовете на съдилища в арменската столица по призив на премиера Никол Пашинян, който обвинява съдиите в кавказката държава, че са политически пристрастни, съобщават световните агенции. В неделя Пашинян призова арменците "да блокират съдилищата през целия ден, за да не може никой да влезе", след като съд в Ереван освободи от предварителен арест бившия президент Роберт Кочарян, обвинен в насилствено събаряне на конституционния ред през 2008 година.
 
"Целта ни е създаване на независима съдебна система в Армения", заяви Пашинян, дошъл на власт миналата година след няколкоседмични демонстрации с искане за оставка на бившия президент Саркисян. Въпреки дъжда, няколко десетки привърженици на премиера се събраха пред Конституционния съд и пред районния съд в Ереван в ранните часове на деня.
 
В понеделник Пашинян призова във Фейсбук привържениците си да освободят сградите на съдилищата в цялата страна. На заседание на кабинета той заяви, че за оздравяване на съдебната система са нужни хирургически методи, тъй като "тя не е отражение на волята на народа". Пашинян изтъкна, че всички съдии трябва да бъдат проверени - какви влогове имат, какви политически и лични връзки имат с корумпирани представители на предишната власт. Премиерът подчерта, че всички съдии, заради чиито присъди ЕСПЧ е "постановил решения срещу Армения, трябва да бъдат освободени от заеманите длъжности".
 
Бившият журналист Пашинян, който бе обявен за реформатор, обеща значими демократични и икономически реформи в държавата с три милиона население. Той обеща също да произнесе реч за "втория най-важен етап на революцията", отбелязват още агенциите.
 
Делото срещу Роберт Кочарян, обвинен в държавен преврат, провокирал кървави демонстрации през 2008 г., започна миналата седмица в Ереван. Той е обвинен в опит за промяна на конституционния ред, за да успее, според обвинението, да фалшифицира президентските избори в полза на съюзника си и избран за негов наследник Серж Саркисян.
 
Кочарян беше арестуван през юли 2018 г., след това за кратко освободен и отново арестуван през декември. В събота съд в Ереван го освободи от предварителен арест. Кочарян беше начело на Армения от 1998 до 2008 г., когато неговото протеже Саркисян го наследи. Той отхвърли обвиненията и каза, че това е политическо отмъщение и че сегашните арменски власти са го обявили за виновен.
 
След изборите през 2008 г. избухнаха ожесточени сблъсъци между полицията и привърженици на опозицията, които обявиха вота за нечестен. Осем демонстранти и двама членове от силите за сигурност бяха убити.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно