Обновена  19 мар 16:10
Съдийската колегия на ВСС се раздвои в мнението си, но накрая реши:
Лъхащият на алкохол кандидат за районен съдия в Лом няма нравствени качества за този пост
Два случая, в които Иван Йорданов хвърлял камъни по прозорците на къща и по автомобил, го спънаха да заеме магистратско място във външния конкурс за районните съдилища в страната
Лъхащият на алкохол кандидат за районен съдия в Лом няма нравствени качества за този пост

Тежък дебат и полюсни емоции съпроводиха заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник. Вълнението сред кадровиците на Темида бе предизвикано от вече известния казус с кандидата за районен съдия в обявения външен за системата конкурс Иван Йорданов. Както още миналата седмица стана известно, въпреки че той е в челните редици на класираните в конкурса и бе изявил желание да правораздава в Районния съд в Лом, кандидатурата му се оказа повече от спорна заради няколко сигнала за вандалски прояви срещу него, които в последствие са се превърнали в прокурорски преписки, но са били прекратени. В сигнала срещу Йорданов било посочено, че в рамките на изминалата година – един път в средата и един път в края – пред свидетели, той хвърлял камъни по чужда собственост, при това лъхащ на алкохол.

В първия случай било документирано, че кандидатът за районен съдия в Лом хвърлял камъни по прозорците на жилище в Монтана и се държал "арогантно", а три месеца по-късно замерял чужд автомобил, като и в двата случая имало данни, че е употребил алкохол. Това подчерта в рамктие на дебата по назначението му кадровикът Боян Новански и заяви, че според него Йорданов няма нужните качества, за да стане съдия.

Атанаска Дишева се обяви в подкрепа на обратното становище и посочи, че сигналът срещу Иван Йорданов е подаден от лице, което имало лично отношение към него. "След като имаме две прекратени прокурорски преписки не виждам основание да преценим, че Иван Йорданов е извършил деяние, което представлява престъпление или може да бъде морално укоримо. Не виждам предпоставки ние да кажем, че той няма качества за районен съдия", заяви Дишева и допълни: "Ако можете да кажете, колеги, че употребата на алкохол изключва заемането на поста съдия, кажете го на глас", призова още тя. Цветинка Пашкунова също се застъпи за тази теза.

На обратното мнение бе Даниела Марчева. "Ние трябва да преценяваме и професионалните, и моралните качества на един кандидат. Считам, че в случая не става дума за това дали има прекртени преписки или престъпление, става дума за моралния опит на един човек. От това, което успях да прочета в преписките и в другите данни излиза, че този кандидат е хвърлял камъни по коли и прозорец на къщата на гражданин в Монтана. Считам, че този кандидат не притежава нужните нравствени качества", заяви Марчева.

Вероника Имова я подкрепи: "Поведението на магистрата трябва да се основава на добри обноски, той трябва да е честен, коректен, учтив. Ако той не е толерантен в отношението си в обществото няма как да се справи със задълженията, които Конституцията му възлага. С поведението си колегата Йорданов е нарушил добрите нрави и добрите обноски. Тук не става дума да разглеждаме съдебното му минало. Освен това случаят не е единичен, очевидно той си е служил последователно с този способ и е нарушавал обществения ред, най-малкото", заяви Имова.

Севдалин Мавров стигна по-далеч – според него прокурорите от Момчилград, където като обвинител работи и майката на Йорданов, и където именно са били образувани преписките срещу него, е трябвало задължително да си направят отвод от разследването. Според кадоровикът в случая категорично се касае за извършено престъпление от страна на кандидата за районен съдия. 

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от своя страна възрази на Мавров и определи целия дебат като "опасен прецедент". "Колеги, не е наша работа да се занимаваме с прекратени преписки и производства. Смятате ли, че ние можем да направим анализ на всички доказателства в досъдебното производство, а и наша работа ли е това?", каза Чолаков.

"Ние използваме факти от обективни източници и се отнасяме до моралния облик на този кандидат, а не се месим в работата на прокуратурата", даде контрааргумент Вероника Имова, след което гласуването по въпроса за назначаването на Иван Йорданов бе отворено. А резултатите показаха, че Колегията е раздвоена в мнението си по въпроса, но в крайна сметка с 4 гласа "за" и 5 гласа "против" не го назначи за районен съдия в Лом.

Междувременно кадровиците без дебат одобриха за другото свободно място в същия съд класирания кандидат Лора Димова. Така в този орган на съдебната власт остана един вакантен пост, който бе зает от следващия поред в класирането - Елена Геренска. Накрая Колегията окончателно прекрати конкурса за първоначално назначаване в районните съдилища, поради попълване на всички свободни места.

Отпуск на Лозан Панов за трети път отложи произнасянето по дисциплинарката на Мирослава Тодорова

 

За трети път Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи произнасянето си по дисциплинарното производство на градската съдийка Мирослава Тодорова. Както миналия път, така и този – причина за протакането стана председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Миналия вторник се наложи кадровиците да отложат въпроса за 26 март заради среща на Панов с представители на Европейската комисия (ЕК) във връзка с тазгодишния Мониторингов доклад и след изрично настояване от негова страна, че желае да присъства по време на дебата и произнасянето. Сега председателят на ВКС пожела ново отлагане заради отпуск, който бил запланувал за датите между 25 март и 29 март.

 

Миналия вторник се наложи да напусна заседанието заради среща с колегите от ЕК. В периода 25 март-29 март ще отсъствам поради отпуска”, заяви Панов и настоя следващата дата, за която да бъде пренасочено произнасянето по дисциплинарката на Тодорова, да е 2 април.

 

“Колеги не се противопоставям на това искане, но понеже в медиите се появиха някакви интепретации за събирането на някакви мнозинства, затова искам да уточня, че отлагането миналата седмица се наложи единствено и само заради срещите с представителите от ЕК ”, вметна Георги Чолаков, след което единодушно Колегията уважи искането на Панов.

 

Дисциплинарното производство срещу съдийката от Софийски градски съд стартира още през 2016 година, след сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров за забавяния по конкретно досъдебно производство. Последвала проверка на Инспектората на ВСС обаче констатира над 229 дела, които тя е забавила с повече от 2 години, което бе и поводът дисциплинарната комисия, която разглежда производството, да поиска за нея наказание с намаляване на заплатата с 10% за половин година. На 5 март кадровици от Съдийската колегия от своя страна поискаха по-тежко наказание за Тодорова, което предстои да бъде гласувано на 2 април.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Щи би ди би
|
нерегистриран
22 март 2019, 12:07
3
0
Мда, а Лозанката?! Какви са моралните му качества? Севдалин Мавров ако може да отговори. Ама не може. ВСС станахте като инквизицията, тълкувате, говорите си. Ето Ви прецедента който отворихте - сега всеки кандидат по сигнали ще бъде отстрелван за сметка на някой по -удобен. Е, те това е!?!
1
Наблюдател от ЕК
|
нерегистриран
19 март 2019, 18:53
17
-13
Не знам един нарушител на закона, посочен с влязъл в сила съдебен акт- Лозан Панов, как ще преценя моралните качества на един кандидат?

Неморалният ще преценява моралните качества, ето това се получава...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно