Окръжен съд – Варна проведе образователна среща с ученици от града
Тема на първата за тази година дискусия е била "Психоактивните вещества и законът", а лектор е била съдия Яна Панева
Окръжен съд – Варна проведе образователна среща с ученици от града

Младежи от морската столица участваха в образователна среща по въпросите на правосъдието, снимка: ОС-Варна

Образователна среща с цел повишаване на правната култура на ученици от Градския превантивен клуб се проведе в Окръжен съд – Варна. Младежите са активни членове на общността от десет варненски гимназии. Чрез подхода "връстници обучават връстници" те са ангажирани  да предоставят достоверна информация на младите хора за рисковете, свързани с употреба на психоактивни вещества, трафика на хора, рисково сексуално поведение и опасности в интернет средата, съобщиха от съда.

Гостуването на доброволците в Окръжен съд – Варна бе част от партньорството, започнало миналата година между дирекция "Превенции" в Община - Варна и съдебната институция по образователния проект "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Тема на първата за тази година среща с доброволците е била "Психоактивните вещества и законът". В ролята на лектор е влязла съдия Яна Панева, която е разяснила каква е наказателната отговорност за разпространение, притежание и употреба на наркотици, какви видове наркотици има, какви са рисковете за подрастващите от тяхната употреба. На учениците тя е дала множество примери от практиката за опасностите и последствията от наркотиците.

Дискутирани са били въпpocитe зa нaĸaзaтeлнaтa oтгoвopнocт нa нeпълнoлeтнитe лицa и видoвeтe нaĸaзaния, ĸoитo мoгaт дa им бъдaт нaлaгaни. Учениците са научили, че в HПК ca paзпиcaни ocoбeнитe пpaвилa, пo ĸoитo ce paзглeждaт дeлaтa, ĸoгaтo пpecтъплeниятa ca извъpшeни oт нeпълнoлeтни лицa.

Срещите с Градския превантивен клуб във Варненския окръжен съд ще продължат, като ще бъдат засегнати още теми от интерес за доброволците. Съдът активно работи и по другия си образователен проект "Час по правосъдие", реализиран с подкрепата на Регионалното управление по образование, обхващащ ученици до 9-ти клас, уточниха от Окръжен съд - Варна.

През учебна 2018/2019 година до момента в двата образователни проекта са участвали съдиите: Асен Попов, Светла Даскалова, Яна Панева, Ралица Костадинова, Цветелина Хекимова, Даниела Писарова, Диана Стоянова, Ивелина Владова, Елина Карагьозова, Иваничка Славкова и Марин Маринов. Участието им като лектори в програмите е доброволно и безвъзмездно, като до март са обхванати над 500 деца.

Чрез беседи, които се провеждат в учебните часове или при посещения в съда, магистратите запознават децата с разделението на властите, функциите на съдебната власт, правата и отговорностите им. Целта на образователните програми е да бъде формирана и повишавана правната култура на подрастващите.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
************
|
нерегистриран
20 март 2019, 04:15
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно