Цецка Цачева:
Затворите не са пренаселени
Министерство на правосъдието търси терен за изграждане на нов модерен затвор с капацитет 400 души и учебен център за 100 служители
Затворите не са пренаселени

Правосъдният министър Цецка Цачева, снимка: БулФото, архив

Няма пренаселеност в затворите, навсякъде са осигурени минималните стандарти на лишените от свобода, увери министърът на правосъдието Цецка Цачева при изслушването й в парламента за състоянието на системата на местата за лишаване от свобода и политиката на правителството в тази посока.

Тя посочи още, че през последните две години са извършени цялостни ремонти на битовите и спалните помещения в затворите в Бургас, Варна и Сливен и заяви, че до края на 2019 г. ще приключат ремонтите в затворите в Пазарджик, Бобов дол и затворническо общежитие от закрит тип "Черна гора" към затвора в Стара Загора. Цачева допълни още, че правосъдното ведомство търси подходящ терен за изграждане на нов модерен затвор с капацитет 400 души и учебен център за 100 служители.

"В резултат на политиките има напредък в подобряването на условията, но има и проблеми, които са свързани главно с двата ареста на територията на София и Софийския градски затвор", отбеляза правосъдният министър и обясни, че това са стари сгради с десетки години история и временните ремонти не могат да постигнат желания краен ефект. Сградите имат нужда от основен ремонт, който обаче не може да бъде извършен, защото няма къде да бъдат временно преместени лицата, изтърпяващи наказания.

"Успоредно с подобряване на условията, работим усилено и за подобряване на условията на труд и възнагражденията на служителите", коментира Цачева и посочи, че увеличението на възнагражденията в системата на затворите за 2017 г., 2018 г. и 2019 г. е около 35%. Министърът заяви още, че са отпуснати допълнителни 200 бройки за системата – 134 в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и 66 в Главна дирекция "Охрана". Закупени са четири нови проходими автомобила.

Министърът на правосъдието отчете, че поръчката за изработване на електронни гривни за наблюдаване на лишените от свобода вече е факт. Другият етап от проекта е извършване на обучение за персонала, който ще работи с тази система. Цачева обясни, че първоначално закупените гривни са общо 250, които няма да удовлетворят нуждите на цялата система, в която лишените от свобода са близо 8000, но по думите ѝ това е първата и много важна стъпка. С тези гривни ще се проследяват затворниците, които работят на външни обекти, тези под домашен арест или в пробация.

В отговор на въпрос правосъдният министър отбеляза, че се провеждат курсове за лишените от свобода за придобиване на професионална квалификация, което да улесни реинтеграцията им в обществото. Сред професиите, в които се обучават, са помощник в строителството, заварчик, работник в дървообработването и кулинарната индустрия.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Изграждане на нов модерен затвор
|
нерегистриран
15 март 2019, 15:25
3
0
Явно иска да се погрижи за баце....
3
До МП
|
нерегистриран
15 март 2019, 10:36
4
-3
Цачева да вземи да се погрижи за заплатите на ДСИ/СВ, ГДО и ДЛР и тогава да строи затвори.
2
zdravka.kalaydjieva
|
нерегистриран
14 март 2019, 23:59
3
-1
Бедната!!! С пилотното решение се оправдава.
То само до пренаселеност да беше...
1
|
нерегистриран
14 март 2019, 19:40
10
0
А може да се окажат такива след края на туй управление!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно