Съдия Мая Маркова от Велико Търново бе удостоена със златен почетен знак
Отличието е от Висшия съдебен съвет по повод пенсионирането й
Съдия Мая Маркова от Велико Търново бе удостоена със златен почетен знак

Съдия Мая Маркова получи и специалния плакет на Апелативен съд – Велико Търново от председателя на институцията Янко Янев, снимка: ВТАС

След близо 40 години юридически стаж, от които 27 като съдия, от 11 февруари Мая Маркова е освободена от заеманата длъжност "заместник на административния ръководител – заместник председател" на Апелативен съд – Велико Търново. Поводът е излизането й в пенсия.

Решението за нейното освобождаване бе гласувано на заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен сувет (ВСС) на 7 февруари. На същото заседание е взето решение съдия Маркова да бъде поощрена с отличие "личен почетен знак: първа степен – златен", за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Съдия Мая Маркова завършва СУ "Климент Охридски", специалност "право" през 1977 г., придобива юридическа правоспособност през 1979 г. Впоследствие натрупва значителен опит като следовател, а от 26.10.1992 започва работа като съдия в Районен съд – Велико Търново. В периода 01.02.1996 г. – 12.05.1998 г. е председател на ВТРС. От 1998 г. е съдия в Окръжен съд – В. Търново, а в периода от 01.01.2002 г. до 15.07.2004 г. е била зам.-председател на ВТОС. От 17.12.2009 г. до края на м. февруари 2016 г. е административен ръководител – председател на Окръжен съд – Велико Търново, а от 02.03.2016 г. до своето пенсиониране е заместник-председател и ръководител на наказателното отделение на Апелативен съд – Велико Търново.

През своята кариера съдия Маркова е работила изключително в областта на наказателното право. Тя е била съдия и член на състав по редица дела с изключително голям обществен отзвук, сред които делото "Лим", делото "Стрелецът от Лясковец" и др. Има безупречна репутация, като в дългогодишният й стаж като съдия и административен ръководител срещу нея никога не са постъпвали сигнали, нито са и налагани дисциплинарни наказания.

На 10 юни 2017 г. Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет избра съдия Мая Маркова за свой председател в първия в историята вот, в който всеки съдия имаше възможност директно да гласува при избора на състав на ВСС, като за първи път бе използвана и електронна система за гласуване.

По повод пенсионирането, съдия Маркова получи и специалния плакет на Апелативен съд – Велико Търново от председателя на институцията Янко Янев, в знак на благодарност за безупречната и работа като съдия и ръководител на наказателното отделение на ВТАС в един от най-натоварените периоди от самото създаване на съда.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
13
|
нерегистриран
20 февруари 2019, 11:02
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно