Съдия Мая Маркова от Велико Търново бе удостоена със златен почетен знак
Отличието е от Висшия съдебен съвет по повод пенсионирането й
Съдия Мая Маркова от Велико Търново бе удостоена със златен почетен знак

Съдия Мая Маркова получи и специалния плакет на Апелативен съд – Велико Търново от председателя на институцията Янко Янев, снимка: ВТАС

След близо 40 години юридически стаж, от които 27 като съдия, от 11 февруари Мая Маркова е освободена от заеманата длъжност "заместник на административния ръководител – заместник председател" на Апелативен съд – Велико Търново. Поводът е излизането й в пенсия.

Решението за нейното освобождаване бе гласувано на заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен сувет (ВСС) на 7 февруари. На същото заседание е взето решение съдия Маркова да бъде поощрена с отличие "личен почетен знак: първа степен – златен", за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Съдия Мая Маркова завършва СУ "Климент Охридски", специалност "право" през 1977 г., придобива юридическа правоспособност през 1979 г. Впоследствие натрупва значителен опит като следовател, а от 26.10.1992 започва работа като съдия в Районен съд – Велико Търново. В периода 01.02.1996 г. – 12.05.1998 г. е председател на ВТРС. От 1998 г. е съдия в Окръжен съд – В. Търново, а в периода от 01.01.2002 г. до 15.07.2004 г. е била зам.-председател на ВТОС. От 17.12.2009 г. до края на м. февруари 2016 г. е административен ръководител – председател на Окръжен съд – Велико Търново, а от 02.03.2016 г. до своето пенсиониране е заместник-председател и ръководител на наказателното отделение на Апелативен съд – Велико Търново.

През своята кариера съдия Маркова е работила изключително в областта на наказателното право. Тя е била съдия и член на състав по редица дела с изключително голям обществен отзвук, сред които делото "Лим", делото "Стрелецът от Лясковец" и др. Има безупречна репутация, като в дългогодишният й стаж като съдия и административен ръководител срещу нея никога не са постъпвали сигнали, нито са и налагани дисциплинарни наказания.

На 10 юни 2017 г. Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет избра съдия Мая Маркова за свой председател в първия в историята вот, в който всеки съдия имаше възможност директно да гласува при избора на състав на ВСС, като за първи път бе използвана и електронна система за гласуване.

По повод пенсионирането, съдия Маркова получи и специалния плакет на Апелативен съд – Велико Търново от председателя на институцията Янко Янев, в знак на благодарност за безупречната и работа като съдия и ръководител на наказателното отделение на ВТАС в един от най-натоварените периоди от самото създаване на съда.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно