Затворът в Бургас празнува 80-тата си годишнина с културни и спортни мероприятия
Официалното откриване на сградата става на 11 февруари 1939 г. в присъствието на тогавашния министър на правосъдието Никола Йотов
Затворът в Бургас празнува 80-тата си годишнина с културни и спортни мероприятия

Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов присъства на честването на 80-тата годишнина на Затвора в Бургас, снимка: МП

Изложба, изобразяваща в снимки и документи историята на затвора в Бургас, бе открита днес в Окръжния съд на града. Поводът е 80 години от официалното откриване на сградата на Бургаския затвор. На събитието са присъствали заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, главният директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. комисар Васил Миладинов, представители на съдебната и изпълнителната власт, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Проф. Проданов и гл. комисар Миладинов са посетили и корпуса на затвора, където наскоро приключи мащабен ремонт. Към днешна дата в помещения, отговарящи на европейските минимални изисквания за размери, площ и условия, са настанени 232 лишени от свобода при капацитет 300. В Затворническо общежитие от закрит тип "Дебелт" те са 281, при капацитет 370, а в общежитието от открит тип "Дебелт 1" при капацитет 76 места, са настанени 72 лишени от свобода.

На откриването на изложбата началникът на Бургаския затвор ст. комисар Бранимир Мангъров е споделил, че първите запазени писмени сведения за затвора са от 1891 г., и в тях се твърди, че в тогавашния окръг има един Окръжен и четири полицейски затвора. Още тогава окръжната комисия, която ръководи Бургас след Съединението на Княжество България с Източна Румелия, проектирала строителство на нов затвор, но такова не се е осъществило в продължение на 40 години. Това се случва в периода 1932-1938 г. върху безвъзмездно преотстъпен терен от Общинския съвет на града, а официалното откриване на сградата става на 11.02.1939 г. в присъствието на тогавашния министър на правосъдието Никола Йотов.

80 години по-късно, лишени от свобода и задържани лица от областите Бургас, Сливен и Ямбол се настаняват в основния корпус на затвора и в затворническите общежития "Житарово", "Строител", "Дебелт" и "Дебелт1". След ремонт на обособена част от затвора, през март 2015 г., там са преместени и арестните помещения, които до тогава се помещават в сградата на Областната дирекция на МВР.

По повод 80-та годишнина от официалното откриване на сградата на затвора, са били инициирани редица мероприятия, сред които работно посещение на магистрати и футболна среща между отборите на служителите от затвора и Регионална дирекция "Охрана" – Бургас. В корпуса на затвора в понеделник се е провел и тържествен концерт в зала "Хоризонт", която бе обновена преди месец.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно