Година условно за лекарката от ТЕЛК-Търговище, взела 200 лв. подкуп
Година условно за лекарката от ТЕЛК-Търговище, взела 200 лв. подкуп

Д-р Галина Русева

Състав на Наказателното отделение на Окръжния съд в Търговище разгледа делото, по което лекарка, член на ТЕЛК към МБАЛ в Търговище, е обвинена за подкуп по реда на бързото производство, при съкратено съдебно следствие, по искане на подсъдимата, съобщиха от съда.

С присъдата тя е призната за виновна за това, че на 28 януари в Търговище, в качеството си на длъжностно лице, поискала и приела от 66-годишния Хюсейн Хюсеинов от село в община Омуртаг - парична сума от 200 лв. Д-р Галина Русева трябвало да извърши действия по служба - да определи процент трайно намалена работоспособност на Хюсейнов, поради което и на основание чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс /НК/ съдът й определи наказание от една година и шест месеца условно и глоба в размер на 1000 лв.

На 28 януари т.г. мъжът се явил на ТЕЛК с няколко заболявания, за да получи процент за трудова неработоспособност и инвалидна пенсия. Д-р Русева му казала, че трябва да почерпи и той извадил две банкноти по 50 лв. "Ще трябва да дам и на колегите", заявила тя и Хюсеинов извадил още две банкноти от по 50 лв.

Подсъдимата е лишена и от правото да заема държавна длъжност във връзка с освидетелстването работоспособността на лица, като член или председател на ТЕЛК, както и да упражнява такава дейност, за срок от три години.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно