Разпитаха Томислав Дончев и Владислав Горанов по делото срещу Петър Москов за ваксините от Турция
Призовка за свидетел е получил и премиерът Бойко Борисов, но поради неотложен ангажимент той не е успял да се яви на посочената дата
Разпитаха Томислав Дончев и Владислав Горанов по делото срещу Петър Москов за ваксините от Турция

Делото срещу бившия здравен министър Петър Москов продължава с разпити на свидетели, снимка: архив/БГНЕС

Бивши и настоящи членове на правителството се явиха в Специализирания наказателен съд, за да свидетелстват по делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, предаде репортер на БГНЕС.

В съдебна зала дойдоха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, както и бившият министър на транспорта в настоящия кабинет Ивайло Московски. Като свидетел по делото се яви и бившият министър на икономиката в предходното правителство Божидар Лукарски.

В началото на заседанието стана ясно, че призовка за свидетел е получил и премиерът Бойко Борисов, но поради неотложен ангажимент той е изпратил молба до съдебния състав да бъде разпитан на друга дата. В понеделник сутринта премиерът заедно с вътрешния министър и главния прокурор се срещна с британската посланичка Ема Хопкинс заради случая с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев. Свидетел по делото срещу Москов е и Меглена Кунева, но тя също не се яви в заседанието, проведено в понеделник.

Делото срещу Москов тръгна по същество през септември миналата година, а в началото на октомври в Специализирания наказателен съд бяха разпитани като свидетели бившите министри в кабинета "Борсов 2" Ивайло Калфин – социален, Румяна Бъчварова - вътрешен, Николай Ненчев – на отбраната и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета "Борсов 3".

Срещу бившия здравен министър Петър Москов е повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим – 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България. Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му. Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че на 27 ноември 2015 г., отново в качеството му на здравен министър, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно