По съвместен проект на Инспектората и ВСС
Изграждат електронни регистри на съдийските отводи и на декларациите за имущество и интереси
Системите трябва да са реализирани и внедрени до 31 октомври 2019 година
Изграждат електронни регистри на съдийските отводи и на декларациите за имущество и интереси

Проектът бе представен на нарочна пресконференция от главния съдебен инспектор Теодора Точкова и съдебния кадровик Цветинка Пашкунова

Главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова постави в понеделник официалното начало на проект "Осигуряване на софтуерна и методическа обезпеченост и изграждане на административен капацитет на ИВСС за превенция на корупцията в съдебната власт", финансиран по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (ДБФП) № BG05SFOP001-3.001-0016-C01/17.07.2017 г., който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление" 2014-2020, съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейския социален фонд.

Проектът се реализира от Инспектората към ВСС в партньорство с Висшия съдебен съвет (ВСС), като се очаква да приключи до 31 октомври 2019 г. Заложените дейности по проекта са в изпълнение на специфична цел 3 "Систематична политика за превенция на корупцията в съдебната власт" от Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и мерки 1.3.1 и 1.3.9 от приетата пътна карта към нея.

В представянето на проекта главният инспектор Теодора Точкова подчерта значимостта му и описа дейностите, които обхваща. Уточни, че като резултат от проекта са утвърдени и въведени Вътрешни правила за извършване на проверките за интегритет на съдии, прокурори и следователи и Вътрешни правила за извършване на проверка на имуществените им декларации. Използват се от екипи на ИВСС от началото на 2017 г. По думите й, разработването на електронен публичен регистър на електронни декларации за обстоятелства, свързани с предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и имуществени декларации и на електронния публичен регистър на отводите, включващ исканите отводи и мотивите, с които са уважени или не за всеки съдия и отразяващ произнасянето на горната инстанция по тях, е най-ключовият аспект на проекта. Реализацията на двата регистъра ще допринесе за въвеждането на автоматизация на процесите при проверка на декларациите за имущество и интереси и ще осигури публичност и прозрачност в дейността на съда по повод отводите на съдиите при разглеждане на делата.

Цветинка Пашкунова, член на ВСС, председател на Комисията по правни и институционални въпроси и Координатор от страна на кадровия орган по проекта, представи основните изисквания към регистъра за отводите. Тя посочи, че със създаването на регистъра за първи път ще е налице централизирана информация за отводите, като включително се публикуват мотивите и произнасянията на горната инстанция по тях, ако има такива.

В своето обръщение зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова подчерта, че една от целите на проекта е осигуряването на прозрачност в съдебната система, което не е еднократен процес. Осъществяването на превенцията на корупцията не е възможно без систематизация на данните и в тази връзка е много важно, че този проект вече се осъществява. Според нея успешното му изпълнение ще осигури и преодоляването на всяко недоверие към съдебната система.

В рамките на конференцията бяха представени заложените дейности, свързани с разработване на електронен публичен регистър на електронни декларации за обстоятелства, свързани с предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и имуществени декларации на магистратите; разработване на електронен публичен регистър на отводите; разработване на вътрешни правила за извършване на проверки за почтеност (интегритет) и на имуществените декларации на магистратите; провеждане на обучения за работа с новите вътрешни правила и за работа с регистрите; закупуване на компютърно оборудване и друг хардуер, както и информация и комуникация. 

Бяха откроени очакваните резултати от реализацията на проекта- повишаване експертния капацитет на Инспектората към Висшия съдебен съвет, въвеждане на нови инструменти за модернизация на съдебната система и осигуряване на действени гаранции за превенция на корупцията сред представителите на съдебната власт.

На събитието присъстваха членове на Висшия съдебен съвет, представители на държавната администрация, неправителствени организации, работещи в сферата на правосъдието, както и медии.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
19
|
нерегистриран
13 февруари 2019, 14:57
0
0
До коментар [#2] от "нерегистриран":
Не си даваш отвод. Следва сигнал до ИВСС и те почват! Защо не си си дал отвод, след като всеки има право на справедлив и безпристрастен съд? Толкова ли няма други съдии, които да гледат делото, та си се напънал ти да го гледаш- белким други дела няма? Да не говорим, че това е и средство за сплашване на съдии и "разчистване" на неудобните състави. Така че....производството е ясно. В него винаги сме прецакани.
Добре де,това което казвате не е без логика - ама кажи,колега (адвокат съм),какво правим като 1 съдия го знаеш че има връзки с една от страните,непрекъснато ти отказва доказателства,мълчи като ятак по цитирана му съд.практика,вкл. на ЕСПЧ по казуса,която 1:1 казва как се произнясят в Страсбург по този казус,и нашия си прави обратното? Тогава му искам отвод,а той вика - нема пък,я командвам! Имай предвид,че не винаги има инстанция на която да се оплачеш,и делото не стига до ВКС/Апел.съд.
18
|
нерегистриран
05 февруари 2019, 15:41
3
0
Я как са изчезнали мненията срещу новия досиегейт! В тях няма посочен нито един конкретен човек, та да се счита, че някой го е обидил.
Явно на някой не му понася критиката срещу възраждането на досиетата на Държавна сигурност, но този път в електронен вариант!
17
Зеленият Чорап
|
нерегистриран
05 февруари 2019, 13:23
1
0
До коментар [#12] от " гусин Розов":
В подкрепа, един колега го бяха осъдили за това, че не си бил направил отвод.
На следващата инстанция го оправдаха за това и го осъдиха за това, че е образувал делото.
ПравоСъдие ala BG
16
Меченце
|
нерегистриран
05 февруари 2019, 11:27
17
0
Кой закон изисква съществуването на точно такива регистри и ЗАЩО публични?
В коя европейска държава има такива регистри?
Сега, то е ясно, че има да се усвояват едни пари, но направете го като хората с някой наистина смислен проект.
15
|
нерегистриран
04 февруари 2019, 20:31
16
0
Хайде на поредните регистри...
14
Добринка Кръстева
|
нерегистриран
04 февруари 2019, 19:12
14
0
До коментар [#8] от "нерегистриран":


Добре ще бъде малко да познавате начините на финансиране и малко поне да имате обща култура по европейски проекти, а не да представяте силно некомпетентното си мнение по този пошъл начин!
Занимавала съм се с европейски проекти от много време. Когато става въпрос за финансиране на проекти с европейски средства, има определени задължителни изисквания за така нар. информация и публичност. Това налага, по презумпция, да се избират една идея по-добри места, на които да се провеждат събитията, така се одобряват и проекти, финансирани директно от Европейската комисия. Сходен е начина на финансиране и в други държави-членки. В България изборите на хотели предполага много по-добро ниво, предвид ниските цени на повечето от тях.
Аз не намирам нищо нередно и пак повтарян, даже смятам, че това е нормално.
По-повод Мария Зафирова, аз съм работила с нея още преди да дойде в ВСС, когато беше служител на Министерски съвет. Това е експерт, който разполага с много високо ниво на компетентност и опит в областта на европейските проекти и много отговорно и коректно си вършеше работата там … и това не е само моето мнение. Със сигурност „не са я напуснали от ВСС“, както отново некомпетентно се изказвате, защото както казах я познавам лично.
Пожелавам, успех на проекта и реализиране на добри резултати.
"Когато става въпрос за финансиране на проекти с европейски средства, има определени задължителни изисквания за така нар. информация и публичност." Да-така е. И поради тази причина, М.Зафирова /подвизаваща се и като Накова/ си играе на обръч от фирми, занимаващи се с такава дейност. Навсякъде откъдето е минала е оставила пълен хаос от некомпетентност, ароганстонст и нарушения. Питайте бившите й колеги и хора, с които е работила и ще разберете колко "компетентна" е тя. Дано скоро компетентните органи от досъдебното производство проучат задълбочено семейния й бизнес и връзките и с хората от една известна консултантска компания, абонирана за обществените поръчки, в които корпулентната госпожа има пръст.....
13
Нали
|
нерегистриран
04 февруари 2019, 19:11
4
0
До коментар [#11] от "Не съм сексист, ":
но оженчването на системата води до такива решения. Хич не е било случайно, че допреди време са били пълно недееспособни. И по-лошо ще става. Жени...
Ако съдията е пиян или дрогиран неможе да правораздава, ама когато е в ПМС или в cycle - може.
12
гусин Розов
|
нерегистриран
04 февруари 2019, 19:08
8
-1
До коментар [#2] от "нерегистриран":
Не си даваш отвод. Следва сигнал до ИВСС и те почват! Защо не си си дал отвод, след като всеки има право на справедлив и безпристрастен съд? Толкова ли няма други съдии, които да гледат делото, та си се напънал ти да го гледаш- белким други дела няма? Да не говорим, че това е и средство за сплашване на съдии и "разчистване" на неудобните състави. Така че....производството е ясно. В него винаги сме прецакани.
В подкрепа, един колега го бяха осъдили за това, че не си бил направил отвод.
11
Не съм сексист,
|
нерегистриран
04 февруари 2019, 15:59
25
-4
но оженчването на системата води до такива решения. Хич не е било случайно, че допреди време са били пълно недееспособни. И по-лошо ще става. Жени...
9
Вещица
|
нерегистриран
04 февруари 2019, 14:51
31
0
А въжета, с които ще ни беси инспектората, служебно ли ще ни ги дават или предварително ще ни ги приспадат от заплатите? За разходите по публичните клади на съдиите ще има ли обособен фонд, или ще са сметка на роднините ни?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно