Пленумът на ВСС единодушно реши:
Въвеждат софтуера voice-to-text в съдебната система
Четирима кадровици ще извършват проучване и ще търсят финансиране на проекта
Въвеждат софтуера voice-to-text в съдебната система

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) посрещна радушно идеята на четиримата кадровици Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Пламена Цветанова и Светлана Бошканова за въвеждане по аналогия с Полша и други държави в Европейския съюз на софтуера известен като "voice-to-text" в българската съдебна система.

С 21 гласа "за" съдебните кадровици единодушно подкрепиха стартирането на такъв проект, благодарение на който да стане възможно пледоариите в съдебната зала и изписването на делата да се конвертират в текст през автоматична система за сваляне на говор. Така според вносителите на предложението значително ще се облекчи натоварването и работата на магистратите по делата, ще се повиши тяхна продуктивност и ще се спести време за изписването на стотици страници текст на ръка. Внедряването на такъв софтуер в българската съдебна система би допринесло значително и за улесняването на работата и на съдебните секретари, смятат Марчева, Кояджиков, Цветанова и Бошнакова.

В рамките на заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък Даниела Марчева представи идеята пред колегите си и обясни, че най-голямото предизвикателство с внедряването на такава система у нас би било езикът, тъй като наличните софтуери не се "разбират" особено добре с българската реч. Това обаче, според нея, е преодолимо в рамките на няколко месеца.

Марчева напомни също така, че такъв софтуер вече действа успешно в полските съдилища, а изработването и внедряването му е отнело едва 2 месеца.

Атанаска Дишева подкрепи идеята на колегите си, но помоли да й бъдат предоставени повече данни за това как се справят съдиите, прокурорите и служителите в Полша със системата и дали реално тя работи. "Считам това предложение за полезно, доколкото може да бъде осъществено. Моля обаче да ни посочат линк или повече матриали за внедрения в Полша софтуер, така че да се запознаем как работи системата там. Иначе поздравявам колегите за това което са направили и ще подкрепя предложението им", обяви Дишева.

Севдалин Мавров пък се пошегува, че ще бъде трудоемко системата да бъде направена така, че да успява да разпознава всички говорни диалекти в страната. След като разговорът се върна в сериозния тон, Мавров допълни, че има инфромация, че в Бургаския апелативен съд такава система вече се тества и идеята на четиримата кадровици е чудесна.

Гергана Мутафова също подкрепи проекта на колегите си, но уточни, че според нея е нужно да се направи предварително проучване за източниците на финансиране, да се прегледат парите, които са спестени от други проекти, да се поиска информация за възможностите за външно финансиране и тогава да се пристъпи към организация.

В крайна сметка без никакви различия в становищата, съдебните кадровици възложиха на Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Пламена Цветанова и Светлана Бошканова  да продължат работата си по проекта и да направят необходимото проучване на възможностите за финансиране, така че да се избере най-оптималният и полезен вариант.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
---
|
нерегистриран
20 януари 2019, 15:07
1
0
Чудесно начинание. Отлично и за съда , и за страните, и за обективността. Приветствам такова решение. Дано се реализира.
5
|
нерегистриран
17 януари 2019, 14:34
8
-6
До коментар [#2] от "115":
Очаквайте най-рано 2025-2035 год.
Залагам увеличението си от 17%
Не го залагай колега увеличението. Най-вероятно то вече е заложено от "кадровиците" при разработването на този УНИКАЛЕН софтуер. Те затова ни режат парите отвсякъде. А те - в тази комисия, в онази комисия и хайдее, след 5 години - милионче.
4
|
нерегистриран
17 януари 2019, 14:10
14
-5
Хайде сега една командировка до Полша за проучване на системата, която там е внедрена за 2 месеца, а тук ще я дъвчат поне 2 години преди да стане ясно, че нищо не става.
3
|
нерегистриран
17 януари 2019, 14:10
14
-6
Хайде сега една командировка до Полша за проучване на системата, която там е внедрена за 2 месеца, а тук ще я дъвчат поне 2 години преди да стане ясно, че нищо не става.
2
115
|
нерегистриран
17 януари 2019, 14:06
7
-4
Очаквайте най-рано 2025-2035 год.
Залагам увеличението си от 17%
1
|
нерегистриран
17 януари 2019, 14:03
10
-2
Браво! Досега бяха анкети и безсмислено допълнително натоварване на съдиите с ангажимент за отброяване на натовареността им. Това е първа стъпка към реалното им разтоварване. Следващата е - назначаване на кадри, поемащи цялата нискоквалифицирана техническа дейност (качване на решения чрез слаб и трудоемът софтуер), сверка на удостоверителни документи, изискващи заверка от съдия.....
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно