ВСС отложи увеличението на заплатите в съдебната система
Въпросът отново ще влезе в дневния ред на Пленума на кадровия орган, след като премине през работно заседание на Комисия "Бюджет и финанси"
ВСС отложи увеличението на заплатите в съдебната система

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи обсъждането и гласуването за увеличение на заплатите на магистратите и съдебните служители с 10%.

Въпросът фигурираше под точка 9 в дневния ред на Пленума на първото му заседание за 2019 година, но кадровиците решиха, че предложението за увеличаване на възнагражденията на заетите в съдебната система трябва да премине предварително през ново работно заседание на Комисията "Бюджет и финанси".

Актуализирането на заплатите на магистратите и съдебните служители трябваше да е факт от 1 януари 2019 година, а размерът му бе определен на 10%, както за всички останали, работещи в държавната администрация.

Така, след увеличението се очаква магистратите във върховните съдилища и прокуратури да получат основно месечно възнаграждение от близо 4 500 лв.  На ниво апелативен съд и апелативна прокуратура основната заплата ще е малко над 3 700 лв, а за окръжните нива - малко над 3 000 лв. На районно ниво заплатата трябва да е малко под 2 500 лв., като съдиите в СРС и прокурорите в СРП ще получават по близо 300 лв. повече.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
103
любителка на задния вход
|
нерегистриран
23 януари 2019, 09:40
2
0
Аз по принцип си обичам влизането през задния вход. Натиснах се да ме изберат колегите, ама те като ме знаят каква съм, не ме избраха. И аз нали си обичам през задния вход, влязох оттам. Сиреч избраха ме едни хора, на които им обещах, че ще им правя всичко, каквото поискат. И го правя. Е, пак така, някак през задния вход. Трябваше да гласуваме нещо, ама аз изотзад внесох ново предложение и сега ще гласуваме и нещо друго. Тъй да се каже, пащ ще минем през задния вход. Бе, обичам го задния вход.

Че и гаргара си правя с бунаците. Правя се на съдийка от РС и пиша на разни места, че искам да получа увеличение от 204лв. вместо от 304 само и само да нямало увеличение за съдиите от по-горните съдилища. Ама нали не изляза да го обявя публично, а пак така, из отзад. Защото аз по принцип обичам влизането през задния вход.
102
|
нерегистриран
21 януари 2019, 14:54
4
0
Приветстваният от окръжните съдилища дисбаланс ще доведе до неочаквани от тях последици. А именно: старите служителки от окръжните съдилища, които получават към 2000 лв. заради огромния клас просл. време (доста над 40%) ще получат по-голямо увеличение като абсолютна стойност от един окръжен съдия без ранг. Колеги, замисляте ли се какво точно желаете толкова горещо!
Освен това защо обвинявате членовете на ВСС в неспазени обещания. Обещания за намаляване на "ножицата" в заплащането вероятно са изхождали от 9 -мата членове, които са вносители на предложението за 204-те лева. От другите, които са мнозинство, подобни обещания не се чухtqа!
101
111
|
нерегистриран
19 януари 2019, 09:49
7
0
Нещо сметките на ВСС не са ми ясни. Увеличение с 204 лв. на всички означава, че все едно се дават 10% върху най-ниските заплати - тези в РС. Къде отиват тогава другите пари? Защото ако се увеличат заплатите с 10% на всяко ниво, то очевидно ще трябват повече пари, тъй като в ОС, АС и АС, базата, от която се изчислява е по-висока. Не ми се вярва тази съществена разлика между необходимите средства при двата подхода /равна абсолютна сума и равен процент/, да отива за класове. Освен това не знам колко са предвидими парите за рангове на годишна база, защото непрекъснато се дават нови рангове на колегите и съответно се увеличават необходимите средства за изплащането им.
100
nnn
|
нерегистриран
18 януари 2019, 13:24
19
-1
В съдебната система много рядко се срещат добри управленци, поради факта, че в нея работят индивидуалисти, които при това са убедени, че разбират от всичко. Добър мениджмънт се прави от екипни играчи, а такива тук са рядкост. Това, че си добър юрист или съдия не означава, че ще си добър управленец. Докато ги избирате по този критерии нищо няма да се промени.
99
ВСС - сладка почивка
|
нерегистриран
18 януари 2019, 12:25
23
-2
Най-големият дефицит у нас са ХОРАТА С ЖЕЛАНИЕ ЗА РЕФОРМИ . Избрахме някакви чичковци и лелки във ВСС , други ни ги натресоха , а сега им сърбаме попарата . За мен е обидно да ни вкарват в дрязги за заплати . Не това е основното , а ТОТАЛНАТА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ , която цари в съдебната система . Неадекватна структура на съдилищата , неадекватна пирамида , бройки , тъпи конкурси...въобще всичко е тотален батак . Кой ще оправя това , амортизирани бабички и синодални старци от ВКС ? Та на тях им остават по 4-5 години в съдебната система . Дреме им. Защо да си създават проблеми , те са отишли във ВСС да си почиват . Аз съм на средна възраст и ще ви кажа - С ВРЕМЕТО ЧОВЕК СТАВА ПО-ГЛУПАВ И ПО-МЪРЗЕЛИВ , а не и по-умен . Такива ще са всички състави на ВСС , защото ги търпим . Ако им се опълчим явно и безкомпромисно само тогава нещата ще се променят . Но в съдебната система всеки си "наляга парцалите" - пази се нещо да не каже , някого да не засегне , трепери за кариерно израстване ….Е , така няма да стане . Скоро ще има не увеличение , а намаление на заплати . И ще е правилно , защото се държим като тотални боклуци ….
98
Съдия
|
нерегистриран
18 януари 2019, 12:12
11
-1
Добре, че предния състав на ВСС промени ранговете. Сегашния и това не могат да направят. В предния имаше скандали, но се и работеше. При сегашните, като при умрелия-нищо лошо, но и нищо хубаво. Едно искане до комисия отлежава по 5 месеца
97
ДО 88
|
нерегистриран
18 януари 2019, 12:08
13
-2
Как кои? То е ясно!!! Върховните са за по 10% на всички. Те искат приятелчетата им да вземат най-много. Вижте ги в сайта. Забравиха, че са избрани с гласовете на районните нива, които са най-много. Чудя се как ще погледнат избирателите си в очите!!! Ако им се наложи!
96
|
нерегистриран
18 януари 2019, 11:45
20
-1
Защо, човек като стигне във ВСС изведнъж забравя от къде е тръгнал? Защо тези които избрахме /да не забравяме обещанията които дадоха, а за намаляване ножищата в заплатите беше едно от основните обещания които всеки от тях даде/ изведнъж ги налегна амнезия и единственото което ги интересува е колко ще взимат във ВКП/ВКС когато мандата им приключи? Ами защото както е казал народа "сития на гладния не вярва", докато не се измисли механизъм да ги отзоваваме като не си спазват обещанията все ще е така за съжаление.
95
Робинята Изаура от районния
|
нерегистриран
18 януари 2019, 11:27
26
-3
Ама защо трябва да има увеличение на заплатите на районните съдии? Те нищо не правят. Истинските специалисти са в ОС, АС, ВКС, нищо че някои нямат и по едно дело на месец. Там са магистратите, а в районния са робите. Къде сте видели роб да има права?
ВСС си знаят работата-при тях увеличенията са съчетани с привилегии:автомобили, безплатен транспорт, жилища почти без наем и т.н. На работи привилегии не се полагат.
Време е май да им покажем, че най-големите въстания в историята на света са тези на робите.
94
Прост районен
|
нерегистриран
18 януари 2019, 10:47
16
-4
Не е справедливо увеличението с еднакъв процент за всички. Някъде тук прочетох че имало предложение за 204 лева плюс увеличаване на ранговете. Това предложение е логично и следва да се подкрепи. И ВСС да не си мислят че са вечни.Има Видовден.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно