Арестуваните с "бонуси" от КТБ били мулета на Цветан Василев
Четирима от петимата арестувани за пране на източените от КТБ милиони през "коледни бонуси" са били мулета на укриващия се зад граница банкер Цветан Василев. Според данни на прокуратурата мъжете редовно пътували до Сърбия, където от години се крие мустакатият аферист.
 
Най-доверените пионки на Василев - Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев, както и финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров получиха обвинения за пране на пари от фалираната КТБ и в събота бяха оставени в ареста от Спецсъда. Според прокуратурата те са "изсветлили" близо 2,5 млн. лв. отмъкнати от трезора през схема за получаване на фиктивни коледни бонуси още през 2013 г.. В същото време обаче четирима от тях редовно са пътували до Сърбия през последните години, като от държавното обвинение потвърдиха тази информация в съда чрез справка от Гранична полиция. Самият Василев се укрива в Белград от средата на 2014 г., когато банката рухна, след като беше буквално изтърбушена от банкера-беглец и кохортата му. Въпреки това той си е уредил редовен приток на средства, които текат към него от България.
 
Милионите идват от три от т.нар. "златни кокошки" - малкото реални бизнеси, купени с пари на КТБ. След фалита на трезора, с поредица от врътки Василев и пионките му обаче ги отмъкнаха под носа на държавата и сега ги ползва като личен банкомат. Това са "Дунарит" и компанията, държаща редици финансирани от КТБ хотели - "Хелт енд Уелнес". Втората беше заграбена от престъпната групичка чрез цесии, които са атакувани в съда от синдиците на КТБ. Върху "Дунарит" пък мустакатият аферист сложи ръка през оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Той се вписа като собственик на завода чрез фиктивна сделка, с която овладя компанията. "Гебрев и Василев са едно и също. Оръжейният търговец няма пари да купи "Дунарит" на реалната му цена. Той е просто пионка на Василев, който продължава да работи в негова полза до ден днешен", категорични са спецпрокурори. Те припомниха, че всъщност петимата задържани не са единствени от схемите на Василев, които са с обвинения за пране на пари. Преди месец по същия член под наказателна отговорност беше подведен един от адвокатите на банкера-беглец – Лазар Карадалиев, а през лятото на 2017 – Гербев, заедно с двама от борда на директорите на "Дунарит".
 
Сега с арестите и на последните брънки в тази схема за източване на военния завод към джобовете на Василев реално се спира притокът на свежи финанси към банкера-беглец. Именно това е и причината за воя на адвокатите на Цветан Василев, който залива гражданите на държавата от сутрин до мрак от телевизионния ефир и от медиите, финансирани от банкера-беглец. 
 
Поредното интервю по темата "Дунарит" е от вчера в сайта на Агент "Академик" на ДС Огнян Стефанов "Фрогнюз". През страницата, която от години се изживява като PR агенция на спонсора си Василев, личният му адвокат Константин Симеонов разпространи поредната доза лъжи, целящи да внушат, че арестите били форма на натиск. Истинската причина за воя обаче е, че "мулетата" на банкера-беглец, които физически са разкарвали до него източените милиони, сега са зад решетките. А това означава, че няма кой да му носи свежи пари.
 
В интервюто си Симеонов, който вероятно е притеснен и за собствения си хонорар, стига дори до наглостта да прехвърля на гърба на държавата извършвания под ръководството на клиента му вторичен грабеж на КТБ. При това с мотива, че сега всички граждани на държавата ще плащат за фалирания трезор. Това наистина е така, но причината се крие във факта, че Василев продължава чрез свои подставени лица ползва за банкомат ограбените активи, вместо те да бъдат осребрени в полза на държавата. По този начин от джоба на всички ни ще дойде изплащането на заема, който държавата се наложи да тегли, за да обезщети ужилените от банкера-беглец вложители в КТБ. Същото се отнася дори за най-уязвимата прослойка – пенсионерите, чийто скок в пенсиите също се отлага постоянно заради отворената от КТБ дупка.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Антон
|
нерегистриран
15 януари 2019, 21:47
0
0
Поредното доказателство, че Василев е източвал КТБ по всевъзможни начини.
1
Спас
|
нерегистриран
15 януари 2019, 20:22
0
0
Докато правосъдието спи, ще има такива престъпни схеми…
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно