ИВСС актуализира декларациите за имущество и интереси на магистратите
Главният съдебен инспектор утвърди и образци за съгласие за разкриване на банковата тайна на съдии, прокурори и следователи
ИВСС актуализира декларациите за имущество и интереси на магистратите

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) актуализира образеца на декларациите за имущество и интереси по чл. 175а ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Промяната е в образеца на декларацията по чл. 175а ал. 1 т. 2 от ЗСВ и касае обстоятелствата, подлежащи на деклариране в Част II, Таблица № 29- Произход на средствата при предсрочно погасяване на задължения и кредити, съобщават от ИВСС.

Главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет утвърди и образци на Декларация-съгласие по чл. 62 ал. 5 т. 1 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) във връзка с изменението на чл. 175д ал. 6 от ЗСВ (ДВ бр. 49 от 12. 06. 2018г.), с което е предвидена възможност за разкриване на банкова тайна, когато е дадено съгласие по чл. 62 ал. 5 т. 1 от ЗКИ. Образците са утвърдени след отправено запитване до всички банки и клонове на чуждестранни банки, извършващи банкова дейност на територията на Република България за становища и бележки.

Въпреки липсата на изискване в чл. 62 ал. 5 т. 1 от ЗКИ за формата на съгласието, пет от банките - Централна кооперативна банка АД, Интернешънъл Асетбанк АД, Общинска банка АД, Инвестбанк АД и Райфайзенбанк България ЕАД са изразили становище съгласието за разкриване на банкова тайна да бъде с нотариална заверка на подписа на титуляра на сметката, в случай, че същото не се дава пред служител на банката. Останалите банки не са поставили изискване за нотариално удостоверяване на подписа на декларатора. Декларацията-съгласие по чл. 62 ал. 5 т. 1 от ЗКИ не е задължителна част от декларацията за имущество и интереси.

Целта на съгласието е да не сe иска от ИВСС по съдебен ред разкриване на сведения, съставляващи банкова тайна за целите на проверката на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите. В случай, че лицето изрази съгласието си за разкриване на банкова тайна, декларацията- съгласие се подава едновременно с декларацията по чл. 175а ал. 1 т. 1 от ЗСВ.

Образците на декларациите са публикувани на интернет страницата на Инспектората.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
27
|
нерегистриран
10 януари 2019, 15:53
5
0
Не разбрах как магистратът ще дава съгласие да се разкрие банкова тайна на трето лице, било то съпруг или спътник в живота???
26
|
нерегистриран
10 януари 2019, 15:43
9
0
Как се допуска разкриване на банкова тайна на съпруг/а на магистрат по искане ИВСС. После защита на лични данни и т.н. пълен произвол. Ека да има декларации, но защо да се четат от всеки, дори и от тези в затвора, които си имат едно на ум за конкретен магистрат. Вместо да се проверяват доходите на новомутрите с имоти над милион евро, се занимаваме с безмислици.
25
Ами ако
|
нерегистриран
10 януари 2019, 15:36
6
0
Ако в рамките на 1 календарна година пет пъти задълженото да декларира лице смени партньора/партньорката/ си , с която фактическо съжителство пет пъти ли ще пише нова декларация или трябва да подава 5 коригиращи такива ? И има ли ограничение в броя на партньорите/партньорките/ ?
24
Дани де Киро
|
нерегистриран
09 януари 2019, 12:30
4
0
Скоро ще има и банкова ваканция. А вие си бачкайте!
23
Съдебна система и морал?! Съдебната ваканция е в ЗСВ.
|
нерегистриран
09 януари 2019, 12:27
4
-2
От умрял писмо. За публичната власт банкови тайни не трябва да има, ама ходи го обясни на Дани де Киро и с-ие.
22
Съгласие по чл. 62 ЗКИ със срок " към.....г."
|
нерегистриран
09 януари 2019, 02:36
7
-2
Разкриването на тайната е със срок от... до ....., а не "към....г".


Аз не бих дал никому нищо без срок и без мотиви. Най-малкото, предварителен отказ от права, без да са поискани, отваря врата за интриги при събиране на данни.


Някой помислил ли е за защита от интриги при саморазправа с магистрат по медиите? Те там са добросъвестни и добронамерени да сочат коректни внушения?
21
Някои
|
нерегистриран
08 януари 2019, 23:53
6
-5
Дефинирането на свързаност било то във фактическо съжителство не се нуждае от уточняване. Цинизма, с който се напада една такава несъществена промяна на условията за деклариране на парична маса е показателен за себеутвърждаването на прослойка! Цитирането на ситуации на интимност или физиологична цикличност само демонстрира верността на посоката! Схеми много но моралът е един! Да живеят каките във ВКС!
20
Некои съображения
|
нерегистриран
08 януари 2019, 23:13
9
-4
Ако съпруг/съпруга/ или извънбрачен партньор/партньорка/ на магистрат не желае да уведоми половинката си за притежаваните или откривани/респ.закривани/банкови влогове,то задълженият да декларира тези обстоятелства магистрат нищо не може да направи.Каквито и образци на декларации и декларацийки да се измислят.Както е казал поета - "бронебойни патрони няма открити".НЯМА ОТКРИТИ !
19
глас от тръстиката
|
нерегистриран
08 януари 2019, 19:25
7
-4
До коментар [#18] от "до скрития в тръстиката":
От много правораздаване може да закостенеете!
Нито съм длъжник, нито дължа на някого нещо!
Продължавам да твърдя, че има много още да се желае в борбата с корупцията в съдебната система! И този нов формуляр е само едно плахо пожелание! Независимият магистрат няма да надава вой от тръстиката!
независим магистрат съм и винаги е било така, троле!
А гласът ми е от тръстиката, защото всеки ден съм в нея и робувам заради лошо законодателство, на обругаване и на невежи тролове!
18
до скрития в тръстиката
|
нерегистриран
08 януари 2019, 18:00
5
-9
От много правораздаване може да закостенеете!
Нито съм длъжник, нито дължа на някого нещо!
Продължавам да твърдя, че има много още да се желае в борбата с корупцията в съдебната система! И този нов формуляр е само едно плахо пожелание! Независимият магистрат няма да надава вой от тръстиката!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно