Алексей Петров беше напълно оправдан по делото "Октопод"

Близо 8 години след началото на знаковия процес "Октопод" бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров беше оправдан по всички обвинения. Решението е на Специализирания наказателен съд. Заедно с още няколко души той беше обвинен за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна.

Знаковият процес стартира през 2010 г. след шумната полицейска акция под ръководството на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и приключи на първа инстанция близо осем години по-късно в Специализирания наказателен съд. 

През това време, през 2015 година, срещу Алексей Петров имаше неуспешен опит за покушение с гранатомет, един от главните свидетели загина при катастрофа, а друг пострада при спречкване с брадви.

В съдебната зала бившата барета чу оправдателна присъда по всички обвинения. Съдът установи, че няма нито октопод, нито престъпления. Загубихме време и пари осем години, коментира адвокат Ина Лулчева.

Оправдателни присъди чуха и сочения от прокуратурата за дясна ръка на бившата барета Антон Петров по прякор Хамстера и Кирил Топалов. Марчело Джотолов и Янко Попов пък получиха 3 години условно за това, че през 2007 година са изнудвали бившия полицай Николай Динков да преведе 180 000 лева по сметка на Джотолов. Двамата са наказани и с глоба от 4000 лева.

Защитата два дни разказва тук какви монтажи е имало по това дело, какви престъпления има извършени от истинския Октопод, който е във властта и сега, коментира адвокат Васил Василев.

От прокуратурата отказаха да коментират решението на съда. Алексей Петров също запази мълчание и реши да напусне залата през служебния изход. 

Решението не е окончателно, осъдените могат да обжалват, а пък прокуратурата да протестира оправдателните присъди. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно