Кирил Бошов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи:
Решението на ВКС само преля чашата, която отдавна е пълна*
Колко дълбока емоционална връзка може да има между 17-сет братовчеди на един загинал
Решението на ВКС само преля чашата, която отдавна е пълна*

Кирил Бошов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи, снимка: в-к "24 часа"

Много скандали и разнопосочни тълкувания предизвика искането ви, внесено от депутати, да се сложи таван на обезщетенията за неимуществени вреди, тоест за претърпени болки и страдания. Само заради решението на съда (ВКС-бел.ред.), който разшири кръга на наследниците, ли го направихте?

Решението на съда само преля чашата, която отдавна е пълна. Това е проблем на сектора, който си стои от години и не се решава. Къде е справедливият лимит на т.нар. болки и страдания? Вие знаете ли? Защо, когато съдът трябва да реши, а нещо се е случило в Монтана, Добрич и София, оценката например е различна. Много е трудно болка и страдание да бъдат оценени по правилен начин. Не само у нас, в целия свят е така. Терминът "по справедливост" е силно разтегливо понятие. По-лесен е, когато има натрупана съдебна практика. Или когато има работеща методика. А тук - случва се пътнотранспортно произшествие със смърт и наследниците нямат ясен критерий. Явяват се едни адвокати, които започват да съветват най-общо така: "Искате ли да вземете едни пари?". Наследниците се съгласяват. Минава се през съд, защото и на застрахователите им е трудно да оценяват болки и страдания при лиса на методика. Нищо не ни стимулира да търсим споразумение със засегнатите наследници.

Така е било и досега, защо точно сега се иска лимит? И защо точно тези суми са записани в предложението, внесено от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова?

Преди тълкувателното решение, което разшири кръга на тези, които могат да претендират, всичко беше все още в нормални граници. Ако помните, един премиер беше казал, че всички сме братовчеди. И се оказа, че всички наистина сме такива. Официално. Особено ромски наследници, които вече подават искове за стотици хиляди.

От датата на решението досега 720 такива дела има само в Софийския градски съд. Всяко пето от тях е "братовчедско дело". И тъй като преди това решение с друго решение бе постановено, че всеки може да търси претенции в своя регион, ако пресметнете за 28 региона, ще се окаже, че претенциите ще са поне три пъти повече. А средният размер на заявените досега претенции е 100 000 лв. Съдът ще каже, че това нищо не означава, че ще го определи като сума. Хайде, вие ми кажете колко дълбока емоционална връзка може да има между 17-те братовчеди на един загинал? А съдът присъжда 50 000 лв., умножете го по 17 лица и се получава една сериозна сума. Затова предложихме това решение.

Да, чувам упреците към нас - какви сте вие, че си позволявате да остойностявате човешката скръб? Така е, но ако тя отива не при потърпевшите хора, при които трябва да отиде, а при едни други хора? Затова предложихме въпросните суми. И 6-месечен срок, в който да се направи методика, която да оценява по ясни и сравнително обективни критерии икономическите загуби. Колкото и скръбта да не може да се измери в цифри, трябва да се говори за това. И трябва да се направи. След въвеждането на лимити може би е възможно някакво леко вдигане на предложените суми, но трябва да останат подобни. До разработването и приемането на методиката.

Кирил Бошов притежава магистърска степен по счетоводство и контрол от УНСС През периода 1997-2000 г. е прокурист на Евробанк. От 2000 г. заема различни длъжности в "Евроинс". От 2006 г. е председател на управителния съвет на "Еврохолд България". Член е на УС на Асоциацията на българските застрахователи

*Препечатваме интервюто от в-к "24 часа" със значителни съкращения. Заглавията са на "Правен свят".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 08:16
8
-4
Предлагам уважаващите се съдии-професионалисти да присъждат обезщетение само до втора съребрена линия. Нататък е прекалено. ВКС отдавна доказаха, че не са правни корифеи. Нима техните актове ще поставим над закона и справедливостта?
5
Спиридон (фотограф) - дрескод
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 00:50
4
0
Айде сега ... дайте им 1 млрд. и да не се разправяме повече МА МЕНТО!

4
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 22:12
14
0
Да се отрича факт на страдание за загубен брат или сестра, или за загубено внуче, баба, дядо в нормалната житейска ситуация, ми се вижда неестествено.С братчедите, еле пък повече от 10, е по— друго:)От —до, т.е. с минимум и максимум, скала на обезщетение, е мисля, по —реалистичен вариант, че да няма 28 правни Галактики:),но като се осмисли от гл.т. на директивите, за да не остане нито пострадалият незащитен, нито водача с платена ГО без покритие.Признават минимум, плащат в срок, който е недоволен , исков ред.И да се осмисли добре,като размери, че в един момент и държавата може да се окаже отговорна за неизпълнение на минимален стандарт по директива, и от гл.т.на пострадалите, и от гл.т на водача.Чисто шиканьозните искове, мисля, съдът е в състояние да ги идентифицира, все пак.А адвокатските нелоялни практики, които не опират до НК, някак си адвокатурата трябва да си ги сложи в ред.
3
дядя Вова
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 17:52
15
0
Таварищ Лобист гаварит...
2
Слава Богу
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 15:54
21
0
това все още го решава съдът, а не застрахователя.
1
112
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 15:48
13
-1
"Колко дълбока емоционална връзка може да има между 17-сет братовчеди на един загинал?". Веднага отговарям на автора: в някои общности мъж и жена нерядко първо са братовчеди, после стават мъж и жена, а накрая - тъща и зет ;)
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно