Обновена  09 ное 15:46
Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенция по вписванията:
Отговорните служители за срива на Търговския регистър не са получили допълнителни възнаграждения
Дамгосване на Агенцията по вписвания заради проблема с Търговския регистър, е неудачно, коментира финансовият министър
Отговорните служители за срива на Търговския регистър не са получили допълнителни възнаграждения

Агенцията по вписванията е изплатила допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрации и Вътрешните правила за заплатите в Агенцията. Сумата, изплатена в последното тримесечие на 2018 г. е в размер на 599 007 лв. Тя е разпределена според индивидуална оценка на всеки от общо 635-те служителя на агенцията. Средномесечният фонд "Работна заплата" на Агенцията по вписванията е в размер на 813 034 лв., съобщиха от институцията по повод информацията, че в Агенцията са изплатени бонуси в размер на 700 000 лв.

"Всеки работодател търси начини да стимулира служителите си, а в държавната администрация механизмът това да се случи са допълнителните възнаграждения от икономии, които могат да се изплащат до 4 пъти в годината. Изплащането на бонуси в Агенция по вписванията е следствие от показани добри резултати на служителите и начин да ги мотивираме да продължават да работят ефективно. Отговорните за срива на Търговския регистър – Директорът и експертите от Дирекция ИОТ, не са получили ДМС за последното тримесечие. Нека не забравяме, обаче, че останалите служители на Агенцията не са спирали работата си, дори и по време на срива", коментира изпълнителният директор на АВ Габриела Козарева.

Агенцията по вписванията администрира четири регистри – Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ, Имотен регистър, Регистър Булстат и Регистър на имуществените отношения на съпрузите. Дори и по време на срива на Търговския регистър, работата в цялата Агенция не е спирала. След инцидента, работата в институцията е с по-голям интензитет от обичайния и се работи и в извън работно време. Към момента Агенцията се произнася в срок по всички постъпили вписвания, като е преодоляна забава от 20 дни, припомнят от АВ.

"Ако има отпуснати допълнителни възнаграждения на служители или на длъжностни лица, които носят отговорност, макар и косвена, свързана с техническия проблем възникнал в регистъра, това за мен е неприемливо. Но като цяло да дамгосваме експертите и служителите от Агенцията по вписвания, заради техническия проблем, който се случи през лятото на тази година, не смятам за удачно". Това коментира по-рано и финансовият министър Владислав Горанов.

Министърът каза, че не е запознат какво са си раздали в едно звено второстепенен разпоредител към министъра на правосъдието. "След 2012 г. системата на заплащане в бюджетната сфера беше променена така, че държавните служители могат да получават допълнителни възнаграждения в размер на общо една заплата, като те се формират от 75% фиксирана част и 25% гъвкава част", каза Горанов и предположи, че ръководството на Агенцията на база на оценка е определило подобни допълнителни възнаграждения. 

"На мнение съм, че служителите, които добросъвестно са изпълнявали дейностите си в Агенцията и които не носят пряка отговорност и вина за техническия проблем, възникнал в Агенцията, биха могли да получат подобно допълнително възнаграждение, особено имайки предвид, че системата на заплащане в бюджетната сфера предвижда такъв механизъм и той е регулярен в последните повече от 6 години", заяви Горанов, цитиран от БГНЕС.

"Бонусите са свързани с икономии, които има във всяка една административна структура. Те са за стимулиране на администрацията да изпълняват служебните си задължения в максимална степен", заяви правосъдният министър Цецка Цачева на съвместна пресконференция с изпълнителния директор на Агенцията Габриела Козарева по случая. Тя уточни още, че въпросните бонуси са раздадени на служителите по определени от Козарева критерии, като в случая правосъдното ведомство няма отношение към определянето на размера им, както и към разпределението им по служители, тъй като това е изключително правомощие на директора на Агенцията.

Цачева уточни, че вече е разпоредила проверка дали са извършени нарушения на правилата при разпределянето на бонусите, като резултатите от нея се очакват до края на седмицата. "Вярвам на г-жа Козарева , че няма извършени такива нарушения, но ако такива се констатират, ще бъда безкомпромисна", заяви правосъдният министър.

Тя даде и положителна оценка за работата на новия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията във връзка с работата й по възобновяване на дейността на Търговския регистър, след безпрецедентния срив в системата през лятото.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
|
нерегистриран
11 ноември 2018, 12:02
6
0
Според мен, длъжностните лица по вписванията, които са юристи, а не ай-ти,нито депутати, нито министри и нямат нищо общо с техническата поддръжка, наистина са работили свръхусилията си, вероятно цяла година е така, предвид някои законодателни "недоразумения", да се изразя деликатно.И нямат вина за срива, и за затлачването на системата с Г1 без дейност, със заявления за пререгистрация, иначе с голям срок, но със срок за обявяване на ГФО при общественополезна дейност :)и т.н.
С бонусите на шефовете, обаче, вероятно не така стоят нещата:)
9
А кои са виновниците?
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 13:36
9
0
И защо не са освободени от длъжност?

Отговор: да не раздрънкат истината... и бонусите са за това ;)
8
|
нерегистриран
10 ноември 2018, 11:33
0
-2
Неправомерно НАП офис Враца , фалшиво стартира изпълнително дело №58/10г. без публичния изпълнител да разполага с изпълнително основание за присъдено вземане в полза на държавата .Вземането касае суми 4 % ДТ по ГПК в полза на окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана ,заради отхвърлени искове от и срещу тези съдилища. През 2010г. публичния изпълнител Враца , правнонерегламентирано ,и без съдебен контрол насрочва опис и възбрана на жилището ни съсобственост и на съпругата ми която не е длъжник .й , при липса на юридическа сила на старият закон ,й в несъответствие с новия д.в. бр.43/08г.,повлиял върху събиране на 4% ДТ ,публичния изпълнител Враца , събира сумата по стария закон . Преведох сума от 3 хиляди лева по сметка на .-ТД на НАП В.Търново , събрана без правно и при отпаднало основание,които въпреки жалбите ми да приспаднат сумата съгласно новия закон ,отказват.Няма санкция срещу ПИ,а за постигнати резултати е повишен в длъжност?!

7
Ясно
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 19:11
10
0
4 пъти в годината?! На тези търтеи ?!
6
?
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 16:43
11
0
До коментар [#2] от "даа":
Прав е министърът, но бонусите се дават не по право а за постигнати резултати. Ако се направи проверка кой колко е взел, ще се види, че хрантутници нямащи нищо общо със специализираната дейност на агенцията са си раздали хилядарките. А може и да се види, че правилата по които се раздават тези бонуси са променяни няколко дни реди раздаването им за да могат хора, които по принцип нямат право да получат за това тримесечие и те "да лапнат" по няколко хилядарки. А жениците от фронт офисите "кучета ги яли" - за тях каквото остане, важното е шефовете да се налапат.


Прав ли е "министъра"? Че не трябва да се "дамгосват" експертите и служителите? А КОЙ тогава непрекъснато "дамгосва" експертите, каквито са магистратите, и служителите в Съдебната система? Не трябва ли да се засрамят най-после такива "министри"?
5
Стига
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 15:14
6
-8
Който не работил в Агенция по вписванията само той си няма представа за натовареността на служителите и ръководния състав. А що се отнася до срива на ТРРЮЛНЦ, основната отговорност е на некъдрното вмешателство и саботаж от страна на министъра на правосъдието и послушните му пудели . Тези хорица са такива комплексирани недоразумения, че постояно си избиват комплексите за малоценност, пречейки на работата й.
4
Ами другите
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 14:57
16
-1
А колко е получил главния директор на ГД Регистри, началника на отдела който ежедневно наблюдава търговския регистър? Тези двамата например не са ли отговорни за срива? А тази изпълнителна директорка колко е взела и за колко работни дни? И най-важното сой е разписал заповедта, с която е определена нейната сума? Да не стане и с нея като с една бивша директорка на тази агенция, която я осъдиха за нова че сама си е определяла размера на ДМС-то
3
да!
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 14:43
14
0
До коментар [#2] от "даа":
Прав е министърът, но бонусите се дават не по право а за постигнати резултати. Ако се направи проверка кой колко е взел, ще се види, че хрантутници нямащи нищо общо със специализираната дейност на агенцията са си раздали хилядарките. А може и да се види, че правилата по които се раздават тези бонуси са променяни няколко дни реди раздаването им за да могат хора, които по принцип нямат право да получат за това тримесечие и те "да лапнат" по няколко хилядарки. А жениците от фронт офисите "кучета ги яли" - за тях каквото остане, важното е шефовете да се налапат.


Точно така! "Постната пица" Симеон Дянков през 2012 г. измисли тази Наредба с бонусите. Махна клас прослужено време, какъвто имаха най-вече бурмичките в администрацията, които я движат. Назначиха си свои хора без стаж за началници и им дадоха възможност да си вдигнат още повече големите заплати чрез бонуси! Ние - бурмичките помним!
2
даа
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 12:58
22
0
Прав е министърът, но бонусите се дават не по право а за постигнати резултати. Ако се направи проверка кой колко е взел, ще се види, че хрантутници нямащи нищо общо със специализираната дейност на агенцията са си раздали хилядарките. А може и да се види, че правилата по които се раздават тези бонуси са променяни няколко дни реди раздаването им за да могат хора, които по принцип нямат право да получат за това тримесечие и те "да лапнат" по няколко хилядарки. А жениците от фронт офисите "кучета ги яли" - за тях каквото остане, важното е шефовете да се налапат.
1
Красьо Черния
|
нерегистриран
09 ноември 2018, 12:48
9
0
Никога не трябва да се забравя чий "възпитаник" е лицето на снимката! Достоен наследник на Георги Николов - председател на бюджетната комисия на Жан и "пръв" председател на нещото наречено Смешна палатка, заради който феномен BG е най-бързо топящата се територия на света! АМИН

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно