11 магистрати, членове на съсловни организации и 5 нечленуващи влизат в Съвета за партньорство към ВСС

11 магистрати, членуващи в съсловни организации и 5 нечленуващи влизат в състава на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС). Пленумът на ВСС прие Наредба № 8 за организацията и дейността на Съвета за партньорство към Висшия съдебен съвет, която се обнародва в Държавен вестник.

Наредбата урежда организацията и дейността на Съвета за партньорство, създаден на основание чл. 217, ал. 3 от Закона за съдебната власт ( обн. ДВ, бр. 65/2017 г.). Той се състои от представители на ВСС, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, както и на магистратите, които не членуват в такива организации.

Целта на Съвета е да осъществява диалог по всички въпроси, свързани с професионалните интереси на съдии, прокурори и следователи. Той се състои от трима изборни членове на ВСС, по един представител на организации на съдии, прокурори и следователи, които защитават професионалните им интереси и имат членски състав, не по-малък от 5 на сто от съответния брой на съдиите, прокурорите и следователите. Според данните от подадените във ВСС декларации за членството на магистрати в професионални организации, право на участие в Съвета имат 5 такива.

Предвидено е също в него да се включат шестима съдии, четирима прокурори и един следовател – представители на магистратите, нечленуващи в организациите по чл. 217, ал. 1 от ЗСВ. Това решение се основава на съпоставянето и численото съотношение между броя на членовете, представени от несдружени магистрати и броя на представените от професионални организации.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Ха, ха
|
нерегистриран
08 ноември 2018, 22:28
0
-3
Къде сте набутали тази новина. Да не видят читателите ви, че ССБ е най-голямата магистратска организация. Пък и ССБ във сайта ви е разрешено да се споменава само в негативен аспект от лицето Даниел Петров или друг подобен псевдоним
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно