"Храни куче, да те лае…"
Докато недоволства от доносите срещу България, властта дава 15 млн. лв. на професионалните протестъри*
Как милиони от еврофондовете изтичат в безсмислени проекти за "граждански мониторинг"
Докато недоволства от доносите срещу България, властта дава 15 млн. лв. на професионалните протестъри*

снимка: в-к "Труд"

Само преди седмица заради доноси, списвани в партийни централи, офиси на фондации и сдружения в София и в няколко редакции на грантово зависими медии, върху името на България бе хвърлено трудно заличимо петно – у нас "разследващите журналисти ги убиват".

Фалшивата новина, базирана на тежко криминално престъпление, чиято жертва се оказа 30-годишна жена, майка на 7-годишно дете, бе разобличена благодарение на българските правоохранителни органи, но едва след като вече бе успяла да заблуди авторитети из целия свят. Всичко това с право възмути премиера Бойко Борисов до степен, че се наложи да разяснява на целия западен дипломатически корпус и на посланика на Русия у нас истината за случилото се в Русе.

И докато вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов анализира, че държавата е станала жертва на "хибридна атака", целяща извличането на политически дивиденти и генерирането на хаос, самите управляващи са на път да осигурят общо 15 милиона лева, по-голямата част от които ще приберат тези, които употребиха убийството на една жена, за да орезилят собствената си страна пред света.

В 18.00 часа в понеделник изтече срокът за кандидатстване по процедурата "Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство". Зад тази формулировка стои финансиране в размер на 10 млн. лв. от европейската програма "Добро управление", което трябва да захрани цялата мрежа от неправителствени организации, представляващи гръбнака на "хибридната пропаганда" срещу страната по света и у нас.

Това става ясно при внимателен прочит на документацията към процедурата. На първо място – какво ще се финансира определиха представители на фондации и сдружения, по-голямата част от които в първите години от създаването си са разчитали на грантовете, отпускани от неолиберални фондации от орбитата на мизантропа Джордж Сорос. Валидни ще се считат документите, които са подадени от НПО-та, които имат поне една приключена финансова година, мрежи и организации, представляващи група от фондации, сдружения и прочие, както и работодателски и синдикални организации и административни структури на властта.

На второ място – изборът на бенефициенти ще става и на основание на натрупания опит, т.е. ако пет години си получавал грантове от "Отворено общество" или друг соросоиден донор, то със сигурност ще имаш преимущество пред сдружение, което не е било допускано до грантово финансиране.

Това, че държавата ще дава от еврофондовете, за да издържа професионалните протестъри, изобщо не е новина, защото това бе известно още преди три години, когато се договаряха параметрите на Оперативна програма "Добро управление". Тогава особено настоятелни за осигуряването на финансиране за неправителствения сектор се оказаха проваленият бивш правосъден министър Христо Иванов, настоящият вицепремиер по правосъдната реформа и външен министър Екатерина Захариева, както и отговарящата за администрацията в предишния управленски мандат на ГЕРБ Румяна Бъчварова. И така се оказва, че в следващите седмици подчинените на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, чиято биография в недалечното минало е свързана с "Отворено общество"-Габрово, ще трябва да подберат онези НПО-та, които ще получат – всяко до 90 000 лв., за да "анализират" работата на държавни агенции, комисии, министерства и правителството.

Така се оказва, че държавата ще осигури завидна трудова заетост на "жълтопаветните граждани" точно в навечерието на предизборната 2019-та година, в която предстоят поне две изборни кампании – в началото на лятото за европейски избори и през есента – изборите за местна власт.

Освен тези десет милиона лева, които по документи ще отидат за заплати, командировки, провеждане и участия във всевъзможни мероприятия, публикации и преводи, обучения и прочие, а реално за партийно строителство, "хибридна пропаганда" и участие във всевъзможни провокации срещу държавата и най-вече одиозни протести, има и още пет милиона лева, които държавата плаща, но по друга процедура, по която бенефициенти са и НПО-та, специализирани в саботиране на работата на ВСС, прокуратурата и онази част от съдилищата, чието правораздаване не се нрави на задкулисните кукловоди.

Преди месец изтече срокът, в който НПО-та можеха да кандидатстват по втората кампания от процедура "Граждански контрол върху съдебната система", която също се финансира по ОП "Добро управление". Именно за тези пари преди години, първо Иванов, а после и Захариева, отричаха, че ще бъдат платени за анализи, семинари, командировки и списването на доноси срещу България пред европейските чиновници, но реалността ги опроверга. Защото в момента от Управляващия орган на ОПДУ трябва да са избрали групата от фондации, сдружения и прочие, които трябва да приберат общо 2 млн. лв. по проекти, които ще се изпълняват в следващите две години. Други 972 421,01 лв. бяха разпределени между 11 проекта миналата година. С какво точно този близо милион е променил усещането на обществото за съдебната система, как работата й стана по-добра и дали България стана известна с ефективните осъдителни присъди за корупция, каквито всъщност няма, не е много ясно, защото самите проекти са напълно безсмислени.

Един от бенефициентите, прибрал сумата от 99 427, 10 лв., е "Фондация ХиД джендър инициативи", която би трябвало да е извършила "Гражданско участие за по-добра съдебна система", а не да агитира за ратификацията на Истанбулската конвенция. Друг одобрен през 2017 г. проект е на стойност 79 561, 12 лв. и е на "Фондация Център за модернизиране на политики". Благодарение на него следва да се е провела "Гражданска инициатива укрепване на интегритета на съдебната система".

От интернет страницата на организацията е видно, че изпълнителите на проекта държат имената и лицата им да не стават публично известни, поне ако се съди по трите снимки, които са публикувани. Всъщност, бенефицент по проекта се оказва свързан с "абонираната" за европейско финансиране някогашна неуспешна кандидатка за вицепрезидент, издигната от Иван Костов – Юлиана Николова.

Сред работилите по проекта се оказва и Душана Здравкова, варненски магистрат, който преди 10 години бе принуден да се раздели с присъствието си в ГЕРБ, а в последните години често се включва в пропагандирането на тезите на укриващия се от правосъдието фараон Цветан Василев. 91 567,33 лв. е спечелила и "Асоциация Прозрачност без граници", чийто председател на Управителния съвет Огнян Минчев е сред дежурните автори на манипулативни и нихилистични спрямо България статии в изданията на подсъдими и обвиняеми олигарси.

95 138 лв. е взела "Национална асоциация правна инициатива за отворено управление", която би трябвало да е изпълнила проект "Прозрачна и ефективна съдебна система чрез въвеждане на съвременни технологии в българския съд". Доколко успешно е изпълнен проектът, може да се установи като се отчете, че фейсбук-страницата на въпросната "национална асоциация" има цифром и словом точно 1 (един) последовател.

През 2019 г. е предвидено ОПДУ да раздаде още два милиона на "граждани", които да извършват "мониторинг" на съдебната власт. Освен, ако някой преди това не вземе и не извърши сериозен одит върху изпълнението на проектите, което би разкрило как се пилеят публични средства. Защото, ако при големите инфраструктурни проекти контролът наистина е завишен, то източването на еврофондовете най-често се извършва през малки и напълно безсмислени проекти и процедури, при които обаче нанесените щети за европейския данъкоплатец може да се окажат не по-малки.

Добре би било и властимащите, когато следващия път се изненадат от "хибридни атаки" срещу държавата, да знаят, че сами са се поставили в ситуацията, за която народът е казал: "храни куче, да те лае…"

*Статията препечатваме от в-к "Труд". "Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Това дали е ДОНОС?
|
нерегистриран
17 октомври 2018, 15:19
0
0
за да не ми бъде наложена ГЛОБА,по чл.78 а НК, тъй като тогава това беше възможност, й по преценка на съда , ,едва на 14.3. 2005г.Р.съд Враца след десетки жалби ПОПРАВЯ в бюлетина за съдимост, погрешно вписаното ОСЪЖДАН по чл.325 ал.1 НК, вместо ОПРАВДАН по реда на надзора с НД.№735/1997г.- от 16.02 1998г.
Довело ,с решение № 166 от 10.май 2000г.,по н.д.№50/2000г.,1 н.о.да откаже да замени наказателната отговорност с административна , за да бъда третиран, като осъждан..,тъй като течеше друго н.д. №712/97г.Рс Враца/нох.д. 186/97г.Рс Бяла Слатина по чл.144 ал.3 НК,за които процес бе осъдена държавата с РЕШЕНИЕ на ЕСПЧ от 2003г. по жалба № 37355/97г.
Докладчика от ВКсъд , не взема в предвид , че след 2000г., престъпленията по чл.148 от Наказателния кодекс с д.в. бр.21 /17.март 2000г.от Общ характер са трансформирани в престъпления от Частен характер, подсъдни само на Окръжните съдилища,чието решението е окончателно и не подлежи на обжалване. .Й въпреки , ,че в преходите и Заключителни разпоредби на новия закон и параграф.26, пише,че"" ВИСЯЩИТЕ ПРОИЗВОДСТВА КЪМ ДЕНЯ НА ВЛИЗАНЕ В СИЛА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ по чл.146-148 а СЕ ДОВЪРШВАТ ПО ДОСЕГАШНИЯ РЕД,АКО В ТРИМЕСЕЧЕН СРОК ОТ ВЛИЗАНЕ В СИЛА пострадалия ПОИСКА ТОВА .Решението на ВКсъд ,е прието , на 10 май 2000г., в този тримесечен срок,БЕЗ адвоката на пострадалия да изяви претенции й да се възползва от правата посочения в параграф. 26.
За да се прикрие гореописаното докладчика , НЕ ОГЛАСЯВА решението си ПУБЛИЧНО ,,съгласно протокола, в с.з.на 10 март 2000г..по н.д. №50/2000г.,,с което процеса ,вместо публичен се превръща в таен й при закритите врати..Поради което диспозитива на решението ,заедно с мотивите е произнесен тайно след два месеца на 10 май 2000г.,при доказана злоупотреба с процесуални права,й извън пределите на правораздавателната власт на ВК"съд. Те това не е ОПГ/организирана престъпна група/,от началото до финала на този наказателен произвол.


4
Мистер Сенко де Киро Гербаджийски
|
нерегистриран
17 октомври 2018, 12:49
2
0
Фокусът е върху Българската Родна и Парламентарна Върховна одитна институция с гръмкото, парадно и страшно име - СМЕШНА ПАЛАТКА. АМИН
3
|
нерегистриран
17 октомври 2018, 09:39
4
-3
Поръчковия журналист Слагачков, Красьо Черничкият със златните ланци, серията от черни блондинки в министерството на правосъдието и Черният лебед призовават българските граждани да имат пълно доверие в честността и независимостта на българската журналистика и правосъдие.

Що се отнася до убийството на Виктория - получателите на субсидиите и грантове въобще не се изявиха. Да припомня, че по време на рИформата денонощно всички медии в "държава 111" не спираха да ни показват светлите ликове на Лозан и Ицо Грантаджията. Същото беше и когато Иванчева светна като червена звезда на зелена коледна елха - всички медии и червени тролове се скъсаха да обясняват колко е невинна. Същото беше и като лъсна как Георги Радев е прегазил инвалид - всички поръчкови медии и тролове се активираха да обясняват, че това, което българите виждат с очите си не е истина, а трябва да слушат тях какво им казват.

Съмнението в медийните публикации и държавните органи не е продукт на получателите на грантове и субсидии. Те ако направят "протест" на него има 100 плаката, които няма кой да държи, 10 участника, а за масовка 50 полицаи и 50 журналиста (не че после има 50 различни статии, не една, която се препечатва във всички медии).
За Виктория и Северин е ясно - историята е скалъпена с бели конци! Убита и изнасилена на оживено мяссто, ама никой не разбрал. Убиецът не само оставил у дома си кървавите си дрехи и не сметнал да ги изхвърли, ами даже взел че занесъл в къщи нейни вещи и ДНК и после хукнал за Германия. Въпреки че бил в Германия му направили ДНК експертиза, макар да го е нямало да му вземат ДНК за сравнение. Свидетелите говорят за трима извършители, ама медиите и органите чуват само за Северин. Да не говорим, че се появиха снимки от паспорта му, според който по време на убийството той е бил в Германия.
2
|
нерегистриран
17 октомври 2018, 07:27
6
0
Преди няколко години един от най-безумните финансирани проекти е за "изследване" на "иновативни фокус групи".

"176 МИЛИОНА лева раздадени за фокус групи, салфетки, слънчобрани"
https://www.mediapool.bg/shashkame-bryuksel-sas-sachineni-inovatsii-news218790.html
1
Марко
|
нерегистриран
17 октомври 2018, 02:49
12
0
Който иска дълго да управлява е добре и на протестъри да отчислява.

Маркизъм
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно