Градските съдии Вера Чочкова, Антон Урумов и Светослав Асенов окончателно решиха
Георги Воденичаров-Кико остава на свобода срещу 3 000 лв., въпреки че си признава кражбата на БМВ
Обвиняемият е невинен до доказване на противното и няма данни да се укрие, смята съставът на Софийски градски съд
Георги Воденичаров-Кико остава на свобода срещу 3 000 лв., въпреки че си признава кражбата на БМВ

Кико бе задържан от служителите на МВР на 25 септември, снимка: в-к “24 часа”

Състав на Софийски градски съд (СГС) с докладчик – бившата кандидатка за главен съдебен инспектор Вера Чочкова и членове Антон Урумов и Светослав Асенов оставиха на свобода автокрадеца Георги Воденичаров – Кико срещу парична гаранция от 3 000 лв., въпреки че по време на съдебното заседание по мярката му за неотклонение той сам призна, че е извършил кражба на автомобил БМВ, съобщи в-к "24 часа".

Според градските съдии Чочкова, Урумов и Асенов обаче самопризнанието на Кико, наличието на 4 предходни присъди - през 2004, 2006, 2010 и 2013 г., сред които и една за кражба на автомобил, не са достатъчно основание той да бъде задържан в ареста. Въззивната инстанция сподели мотивите на съдия Ивиана Димчева от Софийския районен съд да пусне обвиняемия под гаранция. Тримата градски съдии се съгласиха, че при последното осъждане на Воденичаров му е била наложена и глоба, която той не е платил, но въпреки това срещу него няма заведено дело за погасяване на сумата, 5 години след решението на съда, поради което, според тълкувателно решение на  Върховния касационен съд (ВКС), Кико се води реабилитиран.

В съдебната зала се разбра още, че Воденичаров първоначално е отишъл до дома на мъж на име Светослав Петков, по прякор Лъвицата, с личната си кола. Там двамата сменили регистрационните номера на автомобила, сложили чуждестранни, за да заблудят полицията. Двамата използвали специален механизъм, като препрограмирали ключ и след час с него отворили БМВ-то, което откраднали. Кико отворил колата, а Лъвицата я запалил, след което слязъл от нея, а Кико я подкарал. Оказа се още, че полицията е направила следствен експеримент по повод кражбата, след като заловила Кико. По време на заседанието, той отрече съучастникът му в кражбата на колата, който избяга от местопрестъплението, да се казва Светослав Петков, и заяви, че "в момента на деянието" е бил придружаван от съвсем друго лице, с което направи самопризнание по отношение на противозаконното отнемане на автомобила. Воденичаров се оправда също така, че на патрулките нямало надпис "Полиция". "Излязоха качулати и започнаха да ме бият", каза той пред съда.

В хода на заседанието стана ясно още, че в дома на Кико са намерени 15 ключа за различни автомобили, сред които БМВ, Ауди и други."Факт е, че г-н Воденичаров няма 15 коли", каза прокурорът по делото и обясни, че Кико се отличава с "особено интелектуални и технически възможности за кражба на коли и ще е опасно, ако остане на свобода." 

Съдът обаче потвърди тезата на съдия Ивиана Димчева и счете, че Воденичаров е неосъждан, тъй като е реабилитиран след предходните си четири осъждания, поради което няма опасност да извърши ново престъпление.

Въпреки че съдия Чочкова изтъкна, че Кико има две висящи дела за кражби на коли, тя посочи, че "той е невинен до доказване на противното" и няма данни той да се укрие, макар че не живее на адреса си по лична карта. Освен това Кико не се е укривал по другите си дела, дори сега, въпреки двукратното отлагане на мярката му и фактът, че е бил на свобода, смятат магистратите.

Решението на съда е окончателно.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
|
нерегистриран
17 октомври 2018, 17:53
3
0
12 е на прав път за схемата по мерките,всъщност тя е известна отдавна, а и хората,които вършат работа се знаят!
13
|
нерегистриран
17 октомври 2018, 11:29
5
0
Образът на Чочкова като новата Ченалова все повече ще се осветлява! Да е жива и здрава и да не забравя съдбата на Румето.
12
наблюдател
|
нерегистриран
17 октомври 2018, 11:05
6
0
Крайно време е да се преустанови практиката в СГС възможността да се "превъртат" съставите, по специално по мерките. Редно е един състав, на който се е паднало делото, да се произнесе по същество. Интересен е факта, че това се получава при определени адвокати и подобни като това произнасяния на съда, се получава при определени състави. Грозно и уродливо явление, което уронва престижа на съдебната система.
11
Гост
|
нерегистриран
17 октомври 2018, 08:34
8
0
Защо го пускат този човек. Аз лично вярвам, че много скоро пак ще открадне лек автомобил. Очевидно е опасен.
10
Марко
|
нерегистриран
17 октомври 2018, 02:46
6
-2
Е,амъ то пък не може всеки път да се взема само МН"Задържане под стража",тъй като има и други такива мерки за неотклонение...😀

Освен това човекът трябва да работи ,за да има средства за защита и да се издържа,а с МН"Задържане под стража" се нарушават тези му права...
9
Ц
|
нерегистриран
16 октомври 2018, 22:01
6
0
Някои се е санирал?
8
До 7
|
нерегистриран
16 октомври 2018, 20:27
21
0
А ти Как мислиш, колега? Просто е оцелен "правилния състав". Помоли някой от СГС да ти даде графика за дежурства по мерки и ще видиш че предишните два състава са "куци" , т.е. На адвокатски жаргон - с тях не може да се говори.
7
|
нерегистриран
16 октомври 2018, 20:04
16
-2
Дали е случайност двукратното отлагане на разглеждане на мярката пред СГС?
6
респект
|
нерегистриран
16 октомври 2018, 16:57
9
-2
Не един,а трима,а с този от СРС-четирима , са единодушни,че младежа е безопасен.Трябва да им повярваме.
5
А после...
|
нерегистриран
16 октомври 2018, 16:49
20
0
Този смел състав след известно време предлагам да му възложат лично да го осигури за съдебното заседание на колегите им... Ше е интересно какви хрумвания ще имат относно неговото местонахождение...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно