Освободеният американски пастор Андрю Брънсън вече пътува към САЩ

Американският пастор Андрю Брансън, който беше задържан в продължение на две години в Турция,  вече пътува към САЩ. Съдът постанови неговото освобождаване след като случаят предизвика криза в отношенията между Анкара и Вашингтон и донесе  санкции и трусове за турската икономика. 

"Добрата новина е, че пасторът Брънсън вече е във въздуха", каза президентът Доналд Тръмп пред репортери, когато пристигна в Синсинати, за да продължи кампанията преди междинните избори. Брънсън е напуснал Турция от провинция Измир, а Тръмп заяви, че го очаква в Белия дом веднага след кацането му в САЩ.

Американският телевизионен канал NBC съобщи, че Турция и Съединените щати са постигнали тайна сделка за освобождаването на мисионера. Анкара се е съгласила да оттегли някои обвинения срещу него в замяна на облекчаването на "икономическия натиск" от САЩ.

Тръмп отрече подобна сделка с думите: "Имахме разговори с Турция и действахме по правилата".

За пръв път Брансън беше задържан през октомври 2016 г. и го грозеше заплахата от 35 години затвор по обвинения в подпомагане на терористични групи и шпионаж. След това прокурорите поискаха присъда до 10 години. Съдът в западния град Алиага накрая го осъди на три години, един месец и 15 дни.

Брансън и официалните американски представители настояваха, че той е невинен по всички обвинения. "Аз съм невинен човек, обичам Исус, обичам Турция", каза той в последната си защита пред съда.

Освобождаването на Брънсън е дипломатически триумф на Тръмп, който разчита на подкрепата на евангелистите християни за изборите през ноември.

Това би могло да бъде от полза и за Турция, като позволи на правителството да се съсредоточи върху ескалиращата дипломатическа криза по случая Джамал Хашоги - саудитският журналист, който изчезна преди повече от седмица и се смята, че е убит в Саудитско консулство в Истанбул.

Освен това Турция се надява, че САЩ ще вдигнат санкциите и това ще върне доверието в местната икономика, която се тресе от високата инфлация и растящия външен дълг.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно