След президента и БСП
И омбудсманът атакува промените в АПК пред КС
Очевидната прекомерност е не само икономически необоснована от гледна точка на доходите на гражданите, но би била и съществена пречка за защита на основните им права, пише в мотивите си Манолова
И омбудсманът атакува промените в АПК пред КС

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд заради промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Манолова атакува увеличаването на таксите за граждани, които стават 14 пъти по-високи, а за организациите - 74 пъти.

Общественият защитник смята, че разпоредбите от АПК, които регламентират увеличаването на таксите в касационното производство, при подаване на частни жалби и при искане за отмяна на решения, както и такива, с които се изключва касационното обжалване в няколко закона – Закон за достъп до обществена информация, Закон за социално подпомагане и Закон за семейни помощи за деца, са в противоречие с Конституцията на Република България.

"Очевидната прекомерност е не само икономически необоснована от гледна точка на доходите на гражданите, но би била и съществена пречка за защита на основните им права", пише в мотивите. 

Общественият защитник подчертава, че въвеждането на такса върху "материалния интерес", който в голяма част от административните производства е неясен и трудно определяем, дава възможност за нееднакво и дори хаотично прилагане на тази норма, което е в ущърб на достъпа до правосъдие на гражданите за защита на техни основни права.

"Разглеждането на спорове от касационната инстанция е дължима гаранция за запазването и зачитането на правата и свободите на гражданите. Те трябва да имат сигурността, че достъпът до правосъдие е гарантиран чрез различни способи, но ще бъде осигурен по непротиворечив начин", аргументира позицията си Манолова, която е бивш депутат от БСП. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно