Обновена  25 сеп 15:52
Кога грантовете (не)говорят
НПО недоволства от номинацията на Красимир Влахов за конституционен съдия
КС станал "политически играч", твърди в поредното си интервю за БНР Биляна Гяурова-Вегертседер от БИПИ
НПО недоволства от номинацията на Красимир Влахов за конституционен съдия

Биляна Гяурова - Вегертседер и Христо Иванов в недалечното минало, снимка: БИПИ

Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за член на КС

 

Юристът Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за конституционен съдия. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Стоилов, който е бивш депутат от левицата и настоящ преподавател по теория на правото в СУ, бе номиниран от БСП. Той е мотивирал оттеглената си кандидатура с нежелание да участва в предрешена битка, съобщи БНР.

 

Засега само управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти са обявили, че ще издигнат обща кандидатура, тази на Красимир Влахов, който е бивш заместник-председател на Върховния касационен съд. 

 

44-то Народно събрание може да излъчи само една кандидатура.

Представител на неправителствена организация, известна с това, че в миналото е била ръководена от провалилия се бивш правосъден министър Христо Иванов, атакува номинацията на управляващите за член на Конституционния съд. Това стана в поредното интервю на Биляна Гяурова-Вегертседер, което тя дава за Българското национално радио. Други "гледни точки" при обсъждането на темата за пореден път липсваха в ефира на общественото радио. 

Процедурата за номинации на конституционни съдии имало "анемично разписани правила с кратки срокове за изслушване и обсъждане на кандидатурите", смята Биляна Гяурова, която е учредител на Българския институт за правни инициативи, финансирано почти изцяло по грантове на чуждестранни донори. В коментара си тя посочва още, че традиционно се предлагат толкова кандидати, колкото позиции има, но е възможно сега "да има изненада и да се получи конкуренция, тоест не състезание само с един кон". НПО-активистката визира, че БСП възнамерява да номинира дългогодишния депутат Янаки Стоилов за конституционен съдия, а от ГЕРБ и Обединени патриоти вече обявиха, че ще издигнат доскорошния зам.-председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов. При предстоящата ротация на четирима членове на КС, народните представители могат да излъчат един съдия. 

И този парламент за пореден път не осветлява информация за това как точно съдия Красимир Влахов е станал кандидат на парламентарното мнозинство, а тази липса на прозрачност повдига въпросителни, твърди Биляна Гяурова-Вегертседер, макар още с обявяването на номинацията да стана ясно, че тя е продиктувана от професионалните качества на върховния магистрат. "Фактът, че те (управляващите-бел.ред.) не дават обяснение - в случая това е все пак парламентът, това е върховният орган на нашата държава, те не дават обяснение как са стигнали до това име - е в състояние да минира и да бие по авторитета дори и на най-почтеният съдия", смята Гяурова-Вегертседер. Негативният тон в коментара на Гяурова-Вегертседер не е изненадващ, с оглед на публичната позиция на съдия Красимир Влахов по отношение провала в управлението на ВКС от неговия настоящ председател. Още повече, че БИПИ е една от грантово зависимите организации, които ползват Лозан Панов за основен проводник на интересите им в съдебната власт.

Представителката на неправителствената организация била на мнение, че заради все по-осезаемата роля на Конституционния съд, прозрачността е от особено значение. От думите на Гяурова-Вегертседер се разбира още, че тя изразява недоволство от решението на мнозинството от конституционните съдии по отношение на Истанбулската конвенция. "В тези хаотични времена значението и ролята на Конституционният съд стават много по-големи. Той става много по-важен фактор, дори важен играч на нашата политическа сцена. Видяхме какво стана с Истанбулската конвенция. Сега отново има големи очавания по отношение на Административно-процесуалния кодекс. Виждаме какво става и в Полша", коментирала още представителката на БИПИ пред общественото радио. 

Макар днес Гяурова-Вегертседер да коментира номинацията на върховен съдия за член на Конституционния съд, няма индикации същата да е изразявала мнение по отношение назначаването на Филип Димитров за конституционен съдия от квотата на президента преди три години. Липсата на коментар вероятно се дължи и на корпоративната обвързаност на брата на "гражданската активистка" Ангел Гяуров с Росен Плевнелиев в близкото минало. Според публикации в медиите, Ангел Гяуров е бил сред учредителите на партията на бившия съдружник на сестра му - Христо Иванов. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
Много е интересно
|
нерегистриран
26 септември 2018, 06:32
7
-3
Много е интересно за грантове да говорят "издатели", които са се набълбукали с необслужвани кредити или неясни субекти, които със също толкова неясни пари са станали собственици на издания. Като например ЮЛНЦ закупило популярен правен сайт. И превърнало го свинска медия
9
БКП-цирк!
|
нерегистриран
26 септември 2018, 02:04
12
-2
Влашкият плеенски кариерист-блюдолизец Красьо (но не черничкия, а чипоносия) си е номенклатура на БКП-идейното течение АБВ на ДС-ГУце триперо първан и пикаешия във фонтани плееенски Петкан! Докато Янакито е продукт на другаря Лильов и номенклатура на БКП-идейното течение БСП! А Партията е спуснала партийно поръчение на БКП-идейното си течение ГЕРБ с катуна на патритотарстващата циганска СГАН да вмъкне Красьо в КС, защото АБВ-то формално не може да си пласира влашката стока! Сега Партията ще може спойно да обяви на Евро-чиновниците, че е тръгнала по румънския (влашкия) път в правораздаването чрез политическото назначаване на другаря Влахов! А тука в Съдилищата организраната съдийско-адвокатско-нотариална котерия на Влахов ще продължава да прилага НИКОВОТО КРИВОРАЗДАВАНЕ за целесъобразно обслужване на политиката, рушвета, далаверата, кариерата и пропагандата, т.е. модернизиран вариант на чл.1 от тодор-живковкската конституция с БКП-милиционер-демократичния централизъм! А честито!
8
Ии...ха!
|
нерегистриран
26 септември 2018, 00:13
6
-1
Голема новина!Гледам,пише,че видният йориист Калпакчийски има РОЖДЕН ДЕН!Ау...,Ко,праиим са..!?
7
ХИХА
|
нерегистриран
25 септември 2018, 20:27
16
-7
До коментар [#1] от "БИПИ":
БИПИ е известна не с това, че е била ръководена от Христо Иванов /с постигнатото от който се хвалят и сега управляващите пред ЕК, например/, а с всичко което е направила в историята си. Ако някой не знае какво е то, може да види на сайта на организацията. А анонимният автор на статията с какво е известен? Или сегашният редакционен екип на този сайт?

Освен за своя търбух, БИПИ нищо съществено не направила за народа или България. пПоредната мижитурска НПО, която се храни за чужда сметка с нашите интереси.
Долу и ЛИзан, и Ицан, и неговата подлога с немското име!
ДОбре, че никой вече не ги търси тия помияри...
6
|
нерегистриран
25 септември 2018, 19:17
17
-2
Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за член на КСЮристът Янаки Стоилов е оттеглил кандидатурата си за конституционен съдия. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Стоилов, който е бивш депутат от левицата и настоящ преподавател по теория на правото в СУ, бе номиниран от БСП. Той е мотивирал оттеглената си кандидатура с нежелание да участва в предрешена битка, съобщи БНР." Ами прав е, в БСП не го ценят, както заслужава, защото е по- умен, честен и открит. Ако искаха наистина да го изпратят в КС /където точно му е мястото и му беше време да отиде заслужено!/ щяха да премислят реално възможностите, а не да си измиват ръцете като Пилат. Това е доста подло.

5
До 1, 3 и 4
|
нерегистриран
25 септември 2018, 19:11
12
-3
Грантовите активисти не са ли кариеристи? Колко са професионалисти е друг въпрос, ама повечето от тях се натискаха по три-четири пъти да станат председатели в системата, най-вече една вашенка пред пенсия, дето не успя да яхне Апелативния съд
4
До 3
|
нерегистриран
25 септември 2018, 19:03
11
-4
ВТОРОТО НАПЪЛНО НЕУТРАЛИЗИРА ПЪРВОТО! ПРИНЦИП! И престанете да триете, защото сте жалки. Нали сте силните на деня, кое поражда безпокойство в 5-6 коментара с различна теза?
3
Осведомен от плевенското МГ
|
нерегистриран
25 септември 2018, 17:37
23
-6
Др. Влахов още от пионерче е известен с две неща, едно добро и едно лошо - професионализъм и болезнен кариеризъм.
2
Гражданин
|
нерегистриран
25 септември 2018, 16:05
29
-11
До БИПИ

НПО активистите давате ли си сметка, че ако не беше политическият чадър и финансирането отвън, никой нямаше да ви брои за нищо?
1
БИПИ
|
нерегистриран
25 септември 2018, 15:24
19
-24
БИПИ е известна не с това, че е била ръководена от Христо Иванов /с постигнатото от който се хвалят и сега управляващите пред ЕК, например/, а с всичко което е направила в историята си. Ако някой не знае какво е то, може да види на сайта на организацията. А анонимният автор на статията с какво е известен? Или сегашният редакционен екип на този сайт?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно