След идеята за антикорупционно обучение в училище, която "не срещала разбиране в обществото"
КПКОНПИ стана партньор и с Министерството на младежта и спорта
Красен Кралев и Пламен Георгиев подписали споразумение за съвместна дейност и обсъдили борбата с уреждането на мачове
КПКОНПИ стана партньор и с Министерството на младежта и спорта

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев и Красен Кралев, министър на младежта и спорта, снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев подписаха Меморандум за сътрудничество, съобщават от спортното министерство. Взаимодействието между Министерство на младежта и спорта (ММС) и Антикорупционната комисия ще се реализира в следните области: 

Провеждане на периодични срещи и консултации по прилагането на различни антикорупционни мерки; 

Партньорство при провеждане на обучения с цел обмен на експертиза и опит във връзка с дейности по превенция и предотвратяване на корупционни практики; 

Партньорство по теми и проекти от взаимен интерес – конференции, семинари, кръгли маси и други; 

Сътрудничество във връзка с организирането на информационни кампании с антикорупционна насоченост; 

Обмен на информация и експертиза при осъществяването на проучвания и анализи. 

По време на срещата Кралев и Георгиев са обсъдили случаите на корупция в спорта и мерките за противодействие на корупционните практики. Както е известно по време на Председателството на Съвета на ЕС България успя да върне в дневния ред на ЕС темата с борбата срещу уреждането на мачове, съобщават още от ММС, макар от снимката да се разбира, че срещата се е провела в КПКОНПИ. Това е поредното споразумение за взаимодействие, което ръководството на КПКОНПИ сключва с представители на държавни институции, които би следвало да са обект на мониторинг от страна на служителите на Антикорупционната комисия. 

Работи се по идеята за антикорупционно обучение, което да бъде въведено след 8-ми клас в българските училища, съобщи в четвъртък при изслушване в антикорупционната комисия на парламента председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев. "Проведохме среща с министъра на образованието във връзка с тази идея. На 10 октомври организираме кръгла маса на високо ниво, където ще поканим лектори и от България, и от чужбина, които ще изнесат лекции за антикорупционно образование. Предстои изработване на конкретни учебни материали и листовки, които да се раздадат на децата и да бъдат внедрени в обучението", каза Георгиев. Той съобщи, че са провели разговори с кмета на Перник за провеждането на пилотно въвеждане на антикорупционното образование в училище. "Резултатите от това антикорупционно обучение ще се видят след доста години. Но виждаме, че има неразбиране в нашето общество относно понятието", смята още Пламен Георгиев.
 Изборът на община Перник едва ли е случаен. Именно там новата Антикорупционна комисия проведе една от първите си операции в началото на годината, а Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми двама бивши кметове. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
А с граждани ?
|
нерегистриран
23 септември 2018, 12:11
4
-1
КПКОНПИ като сключва Споразумения с отделни ведомства и организации,би следвало да не гони техни служители.Ако не е вписано в явния текст на Споразумението,то вероятно има поверителни анекси.Възниква резонния въпрос - ще могат ли отделни физически лица да подписват Споразумения с Комисията ? Има доста такива граждани ,които имат "правен интерес" от това.
2
Това е нонсенс
|
нерегистриран
22 септември 2018, 13:58
2
-2
КПКОНПИ трябва да души навсякъде. И никакви споразумения да не подписва. Освен с Бога. Наложително е хора с добро образование, със статии, монографии и езици да заемат високи държавни постове.
1
Венци Стефанов
|
нерегистриран
21 септември 2018, 17:37
6
0
Хайде и с мен едно споразуменийце да сключи Комисията,че аз и без това съм известен като върл враг на уредените мачове.Знаете, Славия е един от най-честните отбори.Ама като ни се падне да играем с някой нечестен и корумпиран тим трябва да има начин да им противодействаме.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно