Георги Чолаков за процедурата по избор на конституционни съдии:
С председателя на ВКС сме единодушни – нужни са нови правила
Необходимо е да се знае предварително кои са номинациите, а не те да стават известни в деня на гласуването, категоричен е председателят на ВАС
С председателя на ВКС сме единодушни – нужни са нови правила

Председателят на ВАС Георги Чолаков, снимка:БГНЕС

В сряда председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков изпрати писмо до ръководителя на Върховния касационен съд (ВАС) Лозан Панов, в което му отправи предложение да бъдат изработени и приети правила за избор на членовете на Конституционния съд от квотата на съдиите.

Писмото на Чолаков бе в отговор на отправено от Панов до него предходно писмо, с което се цели свикването на Общо събрание на двете върховни съдилища, за да бъдат излъчени кандидати за бъдещи конституционни съдии. Председателят на ВАС намира, че наличната процедура за излъчване на кандидати не е добре регламентирана и затова своевременно инициира съответните промени.

"Правен свят" разговаря с Георги Чолаков за идеите и предложенията му относно бъдещите правила.

Господин Чолаков, стана ясно, че сте изпратил писмо до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, с което апелирате към съвместно изработване на конкретни правила за избор на конституционни съдии от съдийската квота. Какви точни правила имате предвид, какво е предложението Ви?

Бил съм на два избора досега за назначения в Конституционния съд, където в момента на заседанието се предлагат кандидати. Правилата до момента предвиждат, че на самото заседание, където се гласува, се предлагат кандидати. Аз мисля, че това е нередно. Смятам, че е редно поне да има определен срок, в който да са ясни кандидатите за да може всеки да направи своя информиран избор. Естествено най-справедливо ще е да бъде излъчен един съдия от ВКС и един от ВАС.

Както кандидатите от парламентарната квота например?

Не само това. За всички процедури има някакви срокове, в които са ясни номинациите на кандидатите, които искат да участват. Не може аз в момента, когато отида да гласувам, да разбера за кого ще гласувам. Значи винаги, когато колективен орган избира, си има такава предварителна процедура. Казвам Ви, като върховен съдия, два пъти съм участвал в тези избори. Още повече ние не се познаваме с всички колеги от ВКС. Редно е все пак предварително да е ясно за кого ще се гласува.

Но това означава свикване на предварително Общо събрание?

Така е. С председателя на Върховния касационен съд се разбрахме да се видим утре и да се разберем до края на септември кога ще свикаме Общо събрание за приемане на правила за да можем съответно да го проведем.

Тоест той е одобрил идеята Ви?

Да, разбира се.

Господин Чолаков, как ще коментирате последната новина, че парламентът е преодолял ветото на президента върху АПК?

Разбрах, че ветото не е минало, преодоляно е, което означава, че АПК следва да бъде обнародван в Държавен вестник.

Но ако отиде в Конституционния съд, което от БСП заявиха, че ще направят веднага? Не е ли притеснително за Вас?

Това е нормална процедура. Аз не виждам нищо лошо в това. Разбира се! Нека Конституционният съд се произнесе. Мисля, че е даже още по-добре, ако КС се произнесе по тези проблемни текстове. Всъщност проблемните текстове, доколкото аз виждам, са таксите, закритите и открити заседания и инстанционността. Важното е, че от толкова много параграфи бяха оспорвани само 16.

Ние от ВАС винаги сме казвали, че сме за откритите заседания. Аз продължавам да го отстоявам това. Не е и наша работа да определяме размера на таксите. Това е въпрос на политика и на законодателни решения.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
нерегистриран
|
нерегистриран
15 септември 2018, 01:12
1
0
".....да има определен срок, в който да са ясни кандидатите за да може всеки да направи своя информиран избор" ? Или за да се даде време на услужливите медии
да "информират" общественото мнение кои са "правилните" кандидати
3
До председателя на ВАС
|
нерегистриран
14 септември 2018, 01:54
2
-2
Господине,
Вие сте отворени и това го разбраха всички, но сещате ли се да упражни някой контрол кога и дали изобщо се доставят на страните актовете издавани от ВАС. Ако считате, че актовете са окончателни и не е необходимо да се връчват - кажете ми защото съм лаик.
Да питам още, че сън не ме хваща :)))) - много съм работен (разбирай-работяга , а модерно било - работохолик) :))) и нямам време да "притичвам" ту днес, ту утре до ВАСА до нас :)))- от кога започва да тече срока за завеждане дело срещу държавата. Чувам, че сме били правова държава, та питам само:))))
Аз поне като не знам - питам .
2
Марко
|
нерегистриран
13 септември 2018, 23:48
8
0
Публична тайна е това,че КС е последен пристан преди пенсиониране на "заслужили"...

Предвид това каквито и правила да се създават реално нищо няма да се промени.
1
Демократични правила, а не за предизвестен избор!
|
нерегистриран
13 септември 2018, 20:05
8
-1
1."Ние от ВАС винаги сме казвали, че сме за откритите заседания." - добре сте казали, а какво сте написали до НС - открити или закрити заседания?????
2.Повечето правила винаги водят до предизвестен избор! За това в правилата трябва да се посочи изрично, че кандидати може да се предлагат и в деня на провеждане на общото събрание по избора, за да няма вътрешно, външно и т. н. вмешателство! Всичко останало е с предизвестен избран!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно