Заради "Олимпик"
Ралица Агайн подаде оставка, Народното събрание я прие
Бившият зам.-председател на КФН подчерта, че това е емоционален акт, а не решение, продиктувано от нарушение на правилата
Ралица Агайн подаде оставка, Народното събрание я прие

Ралица Агайн, снимка:БГНЕС

Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн подаде оставка вследствие на скандала със застрахователна компания "Олимпик", при който 200 000 собственици на автомобили у нас останаха без застраховка "Гражданска отговорност". Парламентът я прие.

Агайн подчерта, че това е емоционален акт, а не решение, продиктувано от нарушение на правилата. Тя дойде в Парламента на извънредното заседание, свикано от депутати на БСП заради кризата с "Олимпик" и срива на Търговския регистър.

Парламентът включи в дневния си ред обсъждането и гласуването на оставката на заместник-председателя на КФН по предложение на председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Обратно предложение направи Драгомир Стойнев от БСП и заяви, че трябва да се чуят мотивите за оставката. "Ние не сме запознати с доклада, какви са мотивите и е хубаво да искаме изслушване на г-жа Агайн и след това да се прецени какъв е дневният ред", заяви Стойнев.

От ДПС пък поискаха Ралица Агайн да направи резюме на доклада си.

"Категорично всички правомощия на КФН относно "Олимпик" са изпълнени, както е по закон, и няма никакви пропуски", заяви Ралица Агайн. "Консултирали сме се още преди време и с правната служба по европейския орган по застраховане. По закон правомощията за представителство не са на зам.-председателя на комисията", обясни тя.

Aгайн уточни още, че тези, които имат да получават обезщетение по застраховка "Гражданска отговорност", са изцяло подсигурени чрез системата за гаранционните фондове. "Категорично са защитени. Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд са подписали една многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат като за местните клиенти българският фонд ще посредничи, ще ги обслужи, така че да не се затрудняват. Това е, когато има нанесени щети. За тези, които са си платили до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство предвижда някаква компенсация. Нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба. За тези хора не е осигурена система за гаранция и при всички положения те ще могат да си получат парите в процеса на ликвидация, когато тя се осъществи и ако има пари там", обясни Агайн.

Според разчети на КФН по информацията на Гаранционния фонд общо парите, които "Олимпик" трябва да възстанови по прекратените полици, възлизат на 9,35 млн. лева. Общата стойност на тези полици възлиза на 40 млн. лева. Между 3 лева и 78 лева е средната загуба за клиент, допълни още Агайн.

Народните представители приеха подадената оставка със 138 "за", 3 "против" и 3 "въздържал се".

Припомняме, че проверка по повод прекратяването на дейността на клона на застрахователна компания "Олимпик" у нас, тече и от прокуратурата и ДАНС. Предмет на одита е начинът на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на КФН и в частност на Ралица Агайн. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно