По модела на КТБ, Цветан Василев ощетил и "Сърбиягаз"

Забегналият от българското правосъдие подсъдим банкер Цветан Василев е опоскал близо 60 евро и от сръбската компания за газ "Сърбиягаз" по механизмите, чрез които източи и КТБ в България. Това съобщи белградското издание "Блиц" в статия "Машинациите на българския бизнесмен". Изданията в западната ни съседка от няколко месеца разследват далаверите на станалия известен като Българския Мадоф олигарх, тъй като Василев използва именно Сърбия като убижище, в което да се скрие от българското правосъдие.

"Българският бизнесмен и ортак на Томислав Николич Цветан Василев не само унищожи Сръбската фабрика за стъкло (в град Парачин – б.р.), но ощети и "Сърбиягаз"

Мътните дела в Сърбия на българина, който е издирван от Интерпол,започват още през 2006 г., когато фабриката беше купена от българската компания "Рубин", за която едва през 2012 г. стана ясно, че е под контрола на Василев. Когато в България срещу него започна разследване за пране на пари, той избяга в Сърбия, като настояваше за политическа защита и използва връзките си", пише белградския "Блиц". В разследването на сръбското издание се посочва, че при покупката на завода в Парачин БГ Мадоф се е задължил да инвестира 25 млн. евро, както и да се включи в някои социални програми. Според източници на изданието към момента, в който Василев придобива "Парачин" в завода са работели 4670 работници.

"След две и половина години на работа останаха 1700 души, а дълговете се увеличиха с 35 млн. и то към публичното дружество "Сърбиягаз"", разкрива още източника на "Блиц". Изданието посочва, че през 2009 г., държавата се е наложило да се намеси, за да спаси фабриката.Това се случва чрез превръщането дълга на Василев от 35 млн. към "Сърбиягаз" в капитал и така сръбската държава става мажоритарен собственик в Парачин, а малък пакет остава в "Рубин", със собственик Цветан Василев. Според източника на "Блиц" "Сърбиягаз" в следващите 30 месеца инвестира по милион евро за газ и по още 750 000 евро за изплащане на лични доходи, което оформя ново задължение към "Сръбиягаз" от 60 млн. евро.

"Василев успя да уреди Агенцията за приватизация, "Рубин" и "Сърбиягаз" да сключат договор с неговия консорциум, в който влизат българските фирми "Рубин", "Глас индъстри" и КТБ (заради прането на пари в тази банка срещу него в България се води разследване и е издирван от Интерпол). Срещу 35 млн. за "Сърбияга" той откупува акциите и отново става мажоритарен собственик на фабриката. В този момент държавата отписа дълга на фабриката в размер на 21,6 млн. евро, въпреки че само "Сърбиягаз" е ощетена с около 60 млн. евро". Въпросът е кой във върховете на държавата нареди "Сърбиягаз" да направи такива инвестиции, които костваха на данъкоплатците 60 млн. евро", пише още сръбския "Блиц".

Изданието вече писа, Цветан Василев по всички начини опитва да се домогне до върховете на сръбските власти,за да избегне екстрадиране в България. Той се притеснява и от разследването, което вече тече срещу него и в Сърбия и което би могло да разкрие и тамошните му машинации.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Viktoria
|
нерегистриран
13 август 2018, 10:44
1
-1
Лакомията на Цецо няма край!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно